6 tips tegen zwaarmoedigheid waardoor je je weer beter gaat voelen

door | apr 2, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 2 reacties

Even uit het veld geslagen zijn en je somber voelen overkomt iedereen weleens. Hoewel er vaak een einde aan de somberheid zit, kan het op het moment zelf behoorlijk vervelend voelen. Daarom lees je hier tips hoe je het beste met zwaarmoedigheid om kunt gaan. Ook vertellen we je het verschil tussen zwaarmoedige gevoelens, burn-out en depressie.

 

Andere woorden voor zwaarmoedigheid

Allereerst: er zijn veel verschillende termen voor zwaarmoedigheid. Hoewel er wel minieme verschillen zijn tussen deze termen, gebruiken we ze in dit artikel door elkaar heen. Andere woorden voor zwaarmoedigheid zijn bijvoorbeeld:

 • depressieve stemmingen;
 • melancholisch;
 • neerslachtig;
 • somber;
 • bedrukt;
 • mismoedig;
 • teneergeslagen;
 • tobberig;
 • treurig;
 • zwartgallig;
 • weemoedig
 • zwaar op de hand;
 • droefgeestig;
 • en triest.

Vier geluksbepalers

Soms brengt het leven je tijdelijk van de wijs. Volgens het balansmodel van Dr. Nossrat Peseschkian, specialist in neurologie, psychiatrie, psychotherapie en psychosomatische geneeskunde, zijn er vier belangrijke pijlers in je leven die invloed hebben op hoe gelukkig en tevreden je bent. Dat zijn:

 1. Werk en financiën: voel je uitdaging in je werk en heb je er plezier in? Kun je financieel goed rondkomen of heb je geldzorgen?
 2. Familie en sociale contacten: hieronder vallen een levenspartner en eventuele kinderen. Maar ook hoe goed het contact is met vrienden en familie.
 3. Gezondheid: ben je lichamelijk gezond of heb je klachten? Doe je aan sport, eet je gezond, en kun je voldoende rust en ontspanning vinden in het dagelijks leven?
 4. Bewustzijn en cultuur: kun je de normen en waarden naleven die voor jou belangrijk zijn? Heb je voldoende momenten waarop je dingen doet waar je gelukkig van wordt?

Je raakt uit balans als een van deze pijlers niet lekker loopt in je leven. Hoe meer pijlers wankelen, hoe gevoeliger je bent voor zwaarmoedigheid. Dat is niet vreemd maar een normale reactie. Maar wat houdt somberheid nou precies in en hoe ga je ermee om? Dat gaan we je nu vertellen.

 

Sombere man zit op paaltje buiten

 

Symptomen van zwaarmoedigheid

Herken je dat als je somber bent, je het gevoel hebt dat je nergens controle over hebt? Je voelt je machteloos. Het resultaat is dat je nergens meer zin in hebt of plezier aan beleeft. Je begint te piekeren in een poging grip te krijgen op de situatie. Negatieve gedachtes gaan met je aan de haal en zorgen ervoor dat je je niet meer kunt concentreren. Je hebt geen eetlust meer, valt slecht in slaap en bent moe. Als vrienden of familie zeggen dat alles heus vanzelf op zijn pootjes terecht komt, voel je je daarmee niet geholpen. De symptomen van zwaarmoedigheid zijn dus:

 • Voornamelijk negatief denken;
 • Piekeren;
 • Nergens meer zin of plezier in hebben;
 • Slechte concentratie;
 • Moeilijk in slaap komen;
 • Vermoeid zijn.

Ben ik somber of depressief?

Hoe weet je nu of je somber of depressief bent? Je somber voelen kan soms overgaan in een depressie, maar dat hoeft niet. Het belangrijkste verschil tussen somberheid en depressie is de duur ervan. Je neerslachtig voelen gaat na verloop van tijd (dagen/weken) vaak vanzelf weer over. Bijvoorbeeld als de situatie die je verdriet deed weer beter verloopt.

Voel je je al een lange tijd rot? Dan kan het zijn dat je depressief bent. Daar kun je namelijk maanden of jaren mee rondlopen. De gemiddelde duur van een depressie is acht maanden.

Lees hier meer over depressie.

Ben ik burn-out of depressief?

Ook een burn-out en depressie lijken veel op elkaar. Het belangrijkste verschil is het tijdstip waarop je nog de meeste energie hebt. Bij een burn-out voel je je ’s ochtends vaak het best omdat je dan nog energie hebt. Als dat gedurende de dag afneemt, voel je je ook slechter. Bij een depressie zijn de ochtenden vaak juist het zwaarst en kun je het niet opbrengen uit bed te komen.  Daarnaast heb je bij een burn-out nog zin om iets te doen (zeker buiten werk om), maar heb je er geen energie voor. Als je depressief bent heb je gewoon nergens zin in.

Lees hier meer over de verschillen tussen een burn-out en een depressie.

6 tips om met zwaarmoedigheid om te gaan

Je rot voelen is vervelend. Misschien herken je wel dat het lijkt alsof niets ertegen helpt. Toch kun je een aantal dingen doen waardoor je je langzaam beter zult voelen. Hieronder vind je een aantal tips:

 

1. Rust, reinheid en regelmaat

Dit waren vroeger de pijlers die belangrijk waren in de opvoeding. En dat is niet gek: door je aan ‘de drie grote R‘s’  te houden, breng je structuur in je leven. Waarom dat belangrijk is, lees je hieronder.

Rust: zorg dat je minimaal acht uur slaapt.
Reinheid: als je neerslachtig bent, heb je geen zin om jezelf mooi aan te kleden of te verzorgen. Toch is het belangrijk dat je elke dag doucht en kleren aantrekt waarin je je goed voelt, anders dan een joggingbroek en oude trui. Hiermee vertel je jezelf namelijk dat je er mag zijn.
Regelmaat: structuur in je dag is belangrijk als je niet lekker in je vel zit. Het zorgt voor houvast en geeft je iets waar je wél controle over hebt. Maak op een avond een (haalbaar) lijstje van wat je de volgende dag gaat doen. Noteer daar ook kleine dingen bij als douchen en een gezonde maaltijd voor jezelf maken.

 Vrouw drinkt koffie buiten

2. Matig alcohol en koffie

Drink je graag een glaasje alcohol als je gespannen bent? Of een lekkere kop koffie als je moe bent? Dat is goed te begrijpen. Maar juist als je uit balans bent is het beter om dat niet te doen. Alcohol en cafeïne vragen veel van je lichaam en die energie heb je nodig om je weer goed te voelen.

3. Spreek jezelf uit

Bel een vriend of vriendin op als je je echt heel rot voelt. Het is fijn om je gedachten te verwoorden bij een vertrouwd iemand. Vaak lucht dat al enorm op. En soms hoor je door jouw zorgen te uiten dat andere mensen zich ook zo voelen. Daardoor voel je je minder eenzaam en meer verbonden.

4. Verminder piekeren

Ben je een piekeraar? Luid dan een piekerkwartier in. Elke dag kies je vijftien minuten uit waarop je van jezelf non-stop mag piekeren. Schrijf je piekergedachten ook op. Komen er na vijf of tien minuten geen gedachten meer? Ga dan toch door tot het kwartier vol is. De rest van de dag zeg je steeds als er een negatieve gedachte opkomt: ‘Bedankt dat je me wilt helpen, maar ik kan dit heel goed aan’. Bewaar de piekergedachte voor het volgende piekerkwartier.

Lees hier nog 6 efficiënte manieren om piekeren de baas te blijven.

5. Blijf in beweging

Ja, dat kan heel moeilijk zijn als je somber bent. Toch is het belangrijk dat jezelf ertoe zet wél in actie te komen. Zorg dat je elke dag een frisse neus haalt. Zie je er tegenop om in je eentje te gaan? Vraag dan iemand uit je omgeving mee. Lang hoeft het niet te zijn. Je kunt beginnen met een ommetje van vijf minuten en dat iedere dag wat uitbreiden. Houd je niet van wandelen? Ga dan fietsen, hardlopen of bijvoorbeeld in de tuin werken.

Doe wat je blij maakt. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Misschien vind je het fijn om in alle vroegte buiten een kopje koffie te drinken. Of geeft autorijden je een krachtig gevoel. Of het maken van een tekening. Door bewust dingen te doen die je leuk vindt breid je vanzelf de momenten van ontspanning uit en dit helpt je om je beter te voelen over jezelf.

Heb je naast je zwaarmoedigheid ook last van een burn-out? Dan is het beter om niet te snel met bewegen te beginnen, maar dit op te bouwen. In dit artikel over bewegen bij burn-out lees je hier alles over. 

 

Wil jij leren omgaan met zwaarmoedigheid?

Heb je het gevoel dat je neerslachtige gevoelens mogelijk komen door een aankomende burn-out of stressklachten? Speciaal voor jou hebben we een preventief burn-outprogramma. Neem contact met ons op voor de brochure, de tarieven en een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

 

Bronnen:

Staz.nl

Mindbleu.nl

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

hooggevoelige vrouw maant om stilte

HSP en (werk)stress: zo ga je beter met overprikkeling om

Hsp en werk is soms een lastige combinatie. Iedereen weet dat (werk)stress naar overspannenheid of burn-out kan leiden. Maar ben je hooggevoelig (hsp) dan heb je hier veel sneller last van. Met op lange termijn vervelende gevolgen. In dit blog alles over hsp en...

Top 10 best gelezen burn-outblogs van 2020

Namens het hele team van BoFit wensen we je een gelukkig nieuwjaar! En: blijf gezond, blijf ons volgen. Want ook in 2021 geven we je weer bruikbare tips en advies, en publiceren we de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van stress en burn-out....

7 slimme stappen om stress op je werk tegen te gaan

Zoals je in ons vorige blog las, is burn-out niet per se werkgerelateerd. Wel komt stress op de werkvloer steeds vaker voor. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je dat je werk weer leuk wordt?   Burn-outonderzoek Uit een onderzoek over burn-outverschijnselen van...

Vrouw burn-out op haar werk

Burn-out op je werk: wie betaalt dat?

Ben jij onlangs burn-out geraakt of zit je er tegenaan? Misschien vraag je je af of je professionele hulp wel kunt betalen. En moet je het wel zelf betalen of is je werkgever hier ook verantwoordelijk voor? Gelukkig hoef je dit in de meeste gevallen niet uit eigen...