Ben je er via de huisarts achtergekomen dat je burn-out bent? Mogelijk word je doorgestuurd naar de praktijkondersteuner huisarts (POH) die jou hiermee verder helpt. Maar voordat je overweegt om met de praktijkondersteuner aan de slag te gaan, is het handig te weten wat de verschillen zijn met een burn-outcoach. Zo kun je de juiste keuze maken om op een goede manier te herstellen.

 

Huisarts en burn-outklachten

Wanneer je al een tijdje met spanningsklachten rondloopt, zoals slecht slapen, oververmoeidheid, angstklachten en concentratieproblemen, dan is de huisarts vaak je eerste aanspreekpunt. Hij of zij zal aan de hand van een aantal vragen gaan kijken of je bijvoorbeeld overspannen of burn-out bent. Is dat het geval dan verwijst hij of zij je door naar bijvoorbeeld:

  • Een GGZ-psycholoog;
  • Een bedrijfsarts;
  • Een therapeut of coach;
  • Een maatschappelijk werker;
  • De praktijkondersteuner die verbonden is aan jouw huisarts.

Lees ook: Wat doet een huisarts bij burn-out?

 

taken van de praktijkondersteuner

Taken van de praktijkondersteuner

Voordat we gaan uitleggen hoe een praktijkondersteuner jouw burn-out aanpakt, willen we eerst iets uitleggen over wat een POH precies doet. Het woord zelf zegt het al. Een praktijkondersteuner is er om de huisarts te ondersteunen in zijn praktijk/taken. De huisarts blijft wel altijd de eindverantwoordelijke. Wat een praktijkondersteuner precies doet is afhankelijk van de huisartsenpraktijk. Hij of zij kan bijvoorbeeld voorlichting geven over ziektes en een onderzoek of controles uitvoeren. Overigens is een praktijkondersteuner niet hetzelfde als een doktersassistent. De assistent is namelijk het eerste aanspreekpunt en krijg je als eerste aan de telefoon. Hij of zij verzorgt de administratie, plant bezoeken in en geeft voorlichting. Vaak doet de assistent ook kleine medische handelingen als inentingen, hecthingen of je bloeddruk opmeten.

Dit zijn de taken die een praktijkondersteuner kan doen:

  • Het verzorgen van een intakegesprek:
  • Lichamelijk onderzoek en medische handelingen;
  • Advies geven over gezond leven en eventueel samen met jou een plan van aanpak maken;
  • Begeleiden bij je medicijnen en (praktische) omgang met je ziekte;
  • Ouderenzorg;
  • Overleg met je huisarts en andere zorgverleners;
  • Doorverwijzen naar de huisarts of andere zorgverleners.

 

Soorten praktijkondersteuners

Er zijn twee typen praktijkondersteuners:

  • POH – Somatiek
    Deze praktijkondersteuner helpt je met een lichamelijke, chronische aandoening, zoals diabetes, astma en hart- en vaatziekten.
  • POH – Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
    Deze praktijkondersteuner ondersteunt je huisarts bij de begeleiding en behandeling van patiënten met psychische, psychosociale of psychosomatische problemen, waaronder ook burn-out en overspannenheid.

 

Op onderstaande video zie je een samenvatting van zorgverzekeraar CZ over de praktijkondersteuner:

Wat doet de praktijkondersteuner bij burn-out?

Heeft jouw huisarts een burn-out geconstateerd en je verwezen naar de praktijkondersteuner? In de meeste gevallen volgt een praktijkondersteuner de richtlijnen die zijn opgesteld door het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) waarbij je in 3 fasen herstelt. Dat gaat als volgt:

 

1. Crisisfase (ongeveer 3 weken)

Tijdens deze herstelfase werk je aan acceptatie van je ziekte, rust en ontspanning en een dagstructuur.

2. Probleem- en oplossingsfase (zo’n 3-6 weken)

In deze fase worden je problemen in kaart gebracht en gekeken naar oplossingen.

3. Toepassingsfase (zo’n 6 weken)

In de toepassingsfase ga je de oplossingen toepassen en pak je je (dagelijkse) taken weer op, zoals werk en sociale contacten.

 

praktijkondersteuner bij burn-out

5 belangrijke verschillen tussen een praktijkondersteuner (POH) en een burn-outcoach

 

Je hebt nu een aardig beeld gekregen van wat de POH doet en hoe hij of zij jou begeleidt bij een burn-out. Misschien denk je dat er weinig verschil is met wat een coach doet tijdens je burn-outherstel. Toch zijn er wel een paar duidelijke verschillen te noemen. Natuurlijk kunnen wij alleen vanuit onze eigen ervaring spreken, omdat we niet weten hoe andere burn-outcoaches mensen met een burn-out begeleiden. Lees je even mee?

 

1. Inzicht versus praktijk

Wat we vaak terughoren van klanten die bij een praktijkondersteuner zijn geweest, is dat ze wel inzicht hebben gekregen maar het moelijk vinden om dit in de praktijk uit te voeren. Hierdoor volgen ze na een traject bij de praktijkondersteuner alsnog een burn-outprogramma bij BoFit. Bij een BoFit-burnout-coach leer je op een heel praktische manier hoe je bijvoorbeeld grenzen stelt, hoe je een betere balans krijgt tussen inspanning en ontspanning, en hoe je met je kwaliteiten en valkuilen omgaat. We nemen je aan de hand zodat je zelf (vaak door middel van oefeningen) ondervindt waar je in de praktijk tegenaanloopt en wat voor jou de beste manier is om hiermee om te gaan.

2. Specialisme

Een praktijkondersteuner is niet gespecialiseerd in burn-out maar heeft hier wel algemene kennis over. Dit betekent dat een praktijkondersteuner niet altijd bepaalde problematiek kan begeleiden of oplossen. In die gevallen is er meer specialistische kennis nodig. Een burn-outcoach is wel gespecialiseerd in stress en burn-out.

3. Vergoeding

Een verwijzing naar en bezoek aan een POH valt bijna altijd onder de basisverzekering. Het voordeel is dat je dus meestal geen eigen risico of eigen bijdrage betaalt. Een burn-outtraject via een BoFit-burn-outcoach wordt vergoed via je werkgever of het UWV. Hierdoor wordt je werkgever bij jouw herstel betrokken. Dit heeft als voordeel dat de communicatie beter is afgestemd, er meer onderling begrip is, de re-integratie vaak soepeler verloopt en je naar een win-winsituatie toewerkt.

4. Totaalaanpak

Bij BoFit coachen we op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Daarnaast coachen we in de natuur wat een aantal (gezondheids)voordelen oplevert [blog over voordelen natuur]. In de afgelopen twintig jaar hebben we gemerkt dat dit de beste resultaten geeft. Samen met de praktische handvatten die je tijdens de sessies krijgt leg je een stevige basis waar je de rest van je leven op kunt terugvallen. Een praktijkondersteuner richt zich vooral op het mentale vlak en zal je adviseren en stimuleren om praktische oplossingen te vinden.

5. Reintegratie op je werk

De praktijkondersteuner adviseert bij terugkeer naar je werk, maar helpt je niet bij re-integratie. Een BoFit-burn-outcoach adviseert de werkgever bij re-integratie en houdt contact met jou als je teruggaat naar de werkvloer. De problemen die je hier tegenkomt kun je met je coach bespreken en direct aanpakken en oplossen. In samenspraak met jou en een bedrijfsarts kan er een plan van aanpak worden opgesteld. Uit onderzoek is gebleken dat extra begeleiding de kans op een succesvolle terugkeer naar de werkvloer flink vergroot.

 

De keuze: praktijkondersteuner of burn-outcoach

Met wie jij uiteindelijk het burn-outtraject ingaat is natuurlijk een beslissing die helemaal bij jou ligt. Als je geen werkgever hebt of je werkgever wil een coach niet vergoeden dan is een praktijkondersteuner vaak een prima keuze. Kijken wat bij je past en een klik met de begeleider zou de belangrijkste motivatie voor jouw keuze moeten zijn. Want als jij een goed gevoel hebt, komt het met jouw herstel ook wel goed.

 

Heb jij nog vragen over de verschillen tussen een praktijkondersteuner en burn-outcoach?

We hopen dat je met het lezen van dit artikel een goede keuze kunt maken door wie je je wilt laten begeleiden. Wil je hier meer over weten? Of wil je weten meer weten over de werkwijze van BoFit? Je kunt ons altijd even bellen op (06) 2095 69 38 en (0800) 5433 04 55 of mailen voor meer informatie en/of de brochure. We berichten je binnen 24 uur terug.

 

 

Bronnen:

Richtlijnen.nhg.org

Cz.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Burn-out, verlies en rouw

Hoe rouw en verlies invloed hebben op je burn-out (2)

In eerste instantie denk je bij verlies misschien aan het overlijden van een dierbare. Toch kan verlies zich op vele manieren uiten. Ook in de verschillende fases van een burn-out kun je verlies tegenkomen. Hoe dat precies zit vertellen we je in deze driedelige...

Top 5 burn-out blogs

Top 5 best gelezen blogs van 2018

Voordat we weer aan een nieuw jaar beginnen, blikken we eerst terug op 2018. Een jaar waarin we weer veel mensen via onze blogs mochten informeren over stress en burn-out. Hiermee willen we burn-out steeds meer uit de taboesfeer halen zodat het bespreekbaar wordt....

Vitaliteit, vitale man op het werk

Zo verbeter je je vitaliteit op je werk

Je ploft thuis uitgeblust op de bank. Als je partner iets van je vraagt reageer je geirriteerd. Morgen moet je weer naar je werk maar je motivatie is ver te zoeken. Is dit voor jou dagelijkse realiteit? Dan ontbreekt het je aan vitaliteit op je werk. Vitaltiteit...