Wat doet een bedrijfsarts bij burn-out?

door | mrt 11, 2021 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

 

Wanneer je burn-out bent krijg je met de bedrijfsarts te maken. Misschien is dit je allereerste bezoek aan een bedrijfsarts en heb je nog nooit met hem of haar te maken gehad. Het is daarom handig om te weten wat een bedrijfsarts doet en wat je kunt verwachten. Wij hebben de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet.

 

Is een bedrijfsarts verplicht?

In Nederland zijn bedrijven verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen bij ziekte, zoals burn-out, en andere arbeidsomstandigheden. Ook als werknemer ben je als je ziek bent verplicht om naar een bedrijfsarts te gaan. Een bedrijfsarts kan zelfstandig werken of aangesloten zijn bij een arbodienst. De bedoeling is dat hij of zij onafhankelijk advies uitbrengt naar de werkgever. Met dit deskundige oordeel kan gekeken worden wat de vervolgstappen zijn om jou van je burn-out te laten herstellen. Het komt wel eens voor dat een werkgever het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts. Je werkgever kan dan een second opion aanvragen.

 

Wat is het verschil tussen een arboarts en een bedrijfsarts?

Een arboarts is aangesloten bij een arbodienst en heeft een basisopleiding gedaan. De bedrijfsarts heeft naast zijn opleiding als basisarts nog een extra vierjarige specialisatie gedaan. De titel bedrijfsarts is wettelijk beschermd. Een bedrijfsarts is verplicht zich aan te sluiten bij de beroepsvereninging voor bedrijfsartsen (NVAB) waar hij moet meedoen aan nascholing en controles. Daarnaast is hij BIG-geregistreerd wat aangeeft dat hij bepaalde bevoegdheden heeft.

 

bedrijfsarts bij burn-out

Wat doet een bedrijfsarts precies?

Een bedrijfsarts heeft een aantal taken. Zo helpt hij* mee aan preventie om te zorgen dat jij en je collega’s niet langdurig ziek worden. Dat doet hij door je werkgever advies te geven of bepaalde maatregelen voor te stellen. Ook over arbeidsomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een goede bureaustoel om rugklachten te voorkomen. De bedrijfsarts voert ook medische keuringen uit. Zoals een PMO, een Preventief Medisch Onderzoek. Een werkgever moet zijn werknemers eens in de zoveel tijd zo’n gezondheidskeuring aanbieden. Verder is de bedrijfsarts verplicht om een beroepsziekte, zoals een burn-out, te melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCB).

 

Naar wie moet je luisteren: huisarts of arboarts/bedrijfsarts?

Er is een duidelijk verschil tussen het advies van je huisarts of arbo-/bedrijfsarts. Bekijk hieronder de video van Het Juridisch Loket waarin dit duidelijk wordt uitgelegd.

Wil je weten wat de huisarts precies doet? Lees dan: Wat doet een huisarts bij burn-out?

Wanneer moet je bij burn-out een bedrijfsarts inschakelen?

Naast de bovenstaande taken worden bedrijfartsen nog het meest ingezet voor het begeleiden van langdurig ziekteverzuim en re-integratie. Zo krijg je na je ziekmelding van je burn-out meestal een oproep om een afspraak met de bedrijfsarts te maken. De bedrijfsarts schat jouw situatie in, maakt een verslag (zie Heeft een bedrijfsarts beroepsgeheim? wat hier in mag staan) en stuurt dit naar jouw werkgever. Daarnaast zal hij tijdens jouw verzuim van tijd tot tijd evaluaties aan je werkgever doorgeven. Kom je in aanmerking voor de WIA (Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen)? Dan stelt hij de medische informatie op voor het re-integratieverslag.

Wil je weten hoe je je op een gesprek met de bedrijfsarts moet voorbereiden? Lees dan: Dit moet op je werk geregeld worden als je burn-out bent.

 

Heeft een bedrijfsarts beroepsgeheim?

De bedrijfsarts heeft een medisch beroepsgeheim en moet zich houden aan de privacyregelgeving. Zo mag hij maar beperkte informatie over jou en je ziekte doorgeven aan je werkgever. De bedrijfsarts mag alleen vermelden wat jouw beperkingen en mogelijkheden zijn, hoe lang hij denkt dat jouw verzuim gaat duren en advies geven over eventuele aanpassingen, ziektebegeleiding (zoals een coach of therapeut) en re-integratie. Een bedrijfsarts mag niet jouw medische gegevens doorgeven, zoals welke medicijnen je gebruikt en wat je specifieke klachten zijn.

 

Wat doet een bedrijfsarts bij re-integratie?

Is het weer tijd om aan het werk te gaan? Ook dan speelt je bedrijfsarts een belangrijk rol. Omdat hij jouw herstel heeft gevolgd en een medisch dossier van jou heeft, kan hij ook goed inschatten voor hoeveel uur jij weer aan het werk kunt. Samen met jou (en eventueel met een coach of therapeut) stelt hij een schema op om je langzaam weer te laten re-integreren.

 

Bekijk een samenvatting in een kort filmpje van Arboportaal.

 

 

* We spreken in dit blog voor het gemak over de bedrijfsarts als man. Maar natuurlijk kan een bedrijfsarts ook een vrouw zijn.

 

 

Bronnen:

Arboned.nl

Ondernemenmetpersoneel.nl

Reintegratiekiezen.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Burn-outherstel in de natuur

Hoe herken je emotionele stress? (2)

  Vind je het lastig om stress te herkennen? Dan bent je niet de enige. Veel mensen met (bijna) burn-out herkennen stresssignalen slecht. In deze serie van drie blogs geven we aan hoe stress zich uit. In dit tweede deel lees je wat stress met je emoties doet....

Burn-outherstel in de natuur

3 oorzaken van burn-out die iedereen zou moeten weten

Een burn-out overkomt je niet zo maar. Een aantal ervaringen heeft je gebracht naar het punt waar je nu staat. Natuurlijk is het dan belangrijk te weten wat de aanleiding hiervan is. Ook als je burn-out wilt voorkomen is het op tijd signaleren essentieel. Bij BoFit...

foto bo bogaard

De druk is niet voor iedereen gelijk

Gisteren zag ik voormalig profvoetballer Ruud Gullit op televisie bij het programma Pauw. In een flits zag ik de nog altijd vitale Mick Jagger op een groot festival voorbij komen. En ik zag het debat met Trump en Clinton. Ik lees de volgende dag een...