Meer dan 

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan 

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat doet een bedrijfsarts bij burn-out?

door | mrt 11, 2021 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Wanneer je burn-out bent krijg je met de bedrijfsarts te maken. Misschien is dit je allereerste bezoek aan een bedrijfsarts en heb je nog nooit met hem of haar te maken gehad. Het is daarom handig om te weten wat een bedrijfsarts doet en wat je kunt verwachten. Wij hebben de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet.

 

Is een bedrijfsarts verplicht?

In Nederland zijn bedrijven verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen bij ziekte, zoals burn-out, en andere arbeidsomstandigheden. Ook als werknemer ben je als je ziek bent verplicht om naar een bedrijfsarts te gaan. Een bedrijfsarts kan zelfstandig werken of aangesloten zijn bij een arbodienst. De bedoeling is dat hij of zij onafhankelijk advies uitbrengt naar de werkgever. Met dit deskundige oordeel kan gekeken worden wat de vervolgstappen zijn om jou van je burn-out te laten herstellen. Het komt wel eens voor dat een werkgever het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts. Je werkgever kan dan een second opion aanvragen.

 

Wat is het verschil tussen een arboarts en een bedrijfsarts?

Een arboarts is aangesloten bij een arbodienst en heeft een basisopleiding gedaan. De bedrijfsarts heeft naast zijn opleiding als basisarts nog een extra vierjarige specialisatie gedaan. De titel bedrijfsarts is wettelijk beschermd. Een bedrijfsarts is verplicht zich aan te sluiten bij de beroepsvereninging voor bedrijfsartsen (NVAB) waar hij moet meedoen aan nascholing en controles. Daarnaast is hij BIG-geregistreerd wat aangeeft dat hij bepaalde bevoegdheden heeft.

 

bedrijfsarts bij burn-out

Wat doet een bedrijfsarts precies?

Een bedrijfsarts heeft een aantal taken. Zo helpt hij* mee aan preventie om te zorgen dat jij en je collega’s niet langdurig ziek worden. Dat doet hij door je werkgever advies te geven of bepaalde maatregelen voor te stellen. Ook over arbeidsomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een goede bureaustoel om rugklachten te voorkomen. De bedrijfsarts voert ook medische keuringen uit. Zoals een PMO, een Preventief Medisch Onderzoek. Een werkgever moet zijn werknemers eens in de zoveel tijd zo’n gezondheidskeuring aanbieden. Verder is de bedrijfsarts verplicht om een beroepsziekte, zoals een burn-out, te melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCB).

 

Naar wie moet je luisteren: huisarts of arboarts/bedrijfsarts?

Er is een duidelijk verschil tussen het advies van je huisarts of arbo-/bedrijfsarts. Bekijk hieronder de video van Het Juridisch Loket waarin dit duidelijk wordt uitgelegd.

Wil je weten wat huisarts precies doet? Lees dan: Wat doet een huisarts bij burn-out?

Wanneer moet je bij burn-out een bedrijfsarts inschakelen?

Naast de bovenstaande taken worden bedrijfartsen nog het meest ingezet voor het begeleiden van langdurig ziekteverzuim en re-integratie. Zo krijg je na je ziekmelding van je burn-out meestal een oproep om een afspraak met de bedrijfsarts te maken. De bedrijfsarts schat jouw situatie in, maakt een verslag (zie Heeft een bedrijfsarts beroepsgeheim? wat hier in mag staan) en stuurt dit naar jouw werkgever. Daarnaast zal hij tijdens jouw verzuim van tijd tot tijd evaluaties aan je werkgever doorgeven. Kom je in aanmerking voor de WIA (Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen)? Dan stelt hij de medische informatie op voor het re-integratieverslag.

Wil je weten hoe je je op een gesprek met de bedrijfsarts moet voorbereiden? Lees dan: Dit moet op je werk geregeld worden als je burn-out bent.

 

Heeft een bedrijfsarts beroepsgeheim?

De bedrijfsarts heeft een medisch beroepsgeheim en moet zich houden aan de privacyregelgeving. Zo mag hij maar beperkte informatie over jou en je ziekte doorgeven aan je werkgever. De bedrijfsarts mag alleen vermelden wat jouw beperkingen en mogelijkheden zijn, hoe lang hij denkt dat jouw verzuim gaat duren en advies geven over eventuele aanpassingen, ziektebegeleiding (zoals een coach of therapeut) en re-integratie. Een bedrijfsarts mag niet jouw medische gegevens doorgeven, zoals welke medicijnen je gebruikt en wat je specifieke klachten zijn.

 

Wat doet een bedrijfsarts bij re-integratie?

Is het weer tijd om aan het werk te gaan? Ook dan speelt je bedrijfsarts een belangrijk rol. Omdat hij jouw herstel heeft gevolgd en een medisch dossier van jou heeft, kan hij ook goed inschatten voor hoeveel uur jij weer aan het werk kunt. Samen met jou (en eventueel met een coach of therapeut) stelt hij een schema op om je langzaam weer te laten re-integreren.

 

Bekijk een samenvatting in een kort filmpje van Arboportaal.

 

 

* We spreken in dit blog voor het gemak over de bedrijfsarts als man. Maar natuurlijk kan een bedrijfsarts ook een vrouw zijn.

 

 

Bronnen:

Arboned.nl

Ondernemenmetpersoneel.nl

Reintegratiekiezen.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Vertrouwen is een cadeau

Bij een eerste ontmoeting geef je elkaar een hand en kijk je elkaar in de ogen. Meestal voel je dan dat het goed zit en vertrouwd voelt. Zo ga ik ook om met een eerste ontmoeting met mensen met burn-out en stressklachten. Het is mooi dat iemand die je...

foto meisje in gras

13 redenen waarom een HSP eerder burn-out is

Bij BoFit hebben zich in de afgelopen jaren veel mensen aangemeld met een burn-out én hooggevoeligheid. Maar wat is hooggevoeligheid precies? En waarom zijn mensen die een HSP (Hoog Sensitief Persoon) zijn eerder vatbaar voor een burn-out? We noemen13 redenen...

positieve gevolgen van burn-out

Waarom een burn-out het beste is wat je kan overkomen

Natuurlijk, een burn-out is zeker geen pretje. Je hebt geen energie, weinig concentratie, je kunt niet meer werken en kampt met allerlei vervelende klachten als slecht slapen, hyperventilatie en huilbuien. Maar als iemand eenmaal uit zijn burn-out komt, is het...

foto bo bogaard

Het is gelukt!

Al 16 jaar sta ik elke dag telefonisch mensen te woord die willen weten of BoFit hen kan helpen. Ik besteed altijd uitgebreid aandacht aan hun persoonlijke verhaal en situatie. De eerste stap is om echt contact te maken, zodat de ander met voelbaar...