Wat doet een huisarts bij burn-out?

door | mrt 23, 2021 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Huisarts burn-out. Wanneer je vermoedt dat je burn-out bent of veel last hebt van stress- of andere klachten dan is je huisarts vaak het eerste aanspreekpunt. Wat doet een huisarts precies en hoe helpt hij of zij je bij een burn-out? In dit blog leggen we je hier alles over uit.

 Bijgewerkt op 4 augustus 2023.

 

Wat is een burn-out?

Heb jij klachten die passen bij een burn-out? Dan ben je vast oververmoeid, voel je je fysiek en mentaal uitgeput en ben je niet of nauwelijks meer in staat om je normale, dagelijkse werkzaamheden te doen. Mogelijk heb je al lange tijd last van stressklachten en zijn die steeds erger geworden. Door deze niet of niet goed aan te pakken kun je uiteindelijk een burn-out ontwikkelen. Dit is vaak een proces van jaren. Een burn-out is daarnaast een verzamelnaam voor verschillende stressklachten zoals: hyperventilatie, hartkloppingen, huilbuilen, irritatie en woedeaanvallen, concentratieproblemen, slecht slapen enzovoort. Verderop in dit blog lees je nog meer klachten die bij een burn-out kunnen voorkomen.

 

huisarts stelt burn-out vast

Je voorbereiden op het gesprek met de huisarts bij burn-out

Wanneer je een afspraak bij de huisarst hebt, zal hij* jou eerst een paar vragen stellen. Zo kan hij bepalen of het nodig is om bijvoorbeeld extra begeleiding in te schakelen. Het is fijn om je voor te bereiden op dit gesprek zodat je alvast je antwoorden en vragen kunt bedenken. Dit zijn vragen die je huisarts aan je kan stellen:

  • Hoe lang duren je klachten inmiddels?
  • Is er een oorzaak of aanleiding aan te wijzen?
  • Heb je last van spanningsklachten (zie verderop in dit blog)?
  • Heb je last van somberheid of angst? Welke klacht was er eerder? En denk je wel eens aan suïcide of maak je hiervoor plannen?
  • Hoe beperken je klachten je in je dagelijks leven zoals je werk en sociale leven?
  • Zijn er nog andere factoren die meespelen zoals huisvestings- en financiële problemen of gebruik van drugs en/of alcohol?
  • Wat heb je gedaan om de klachten te verhelpen?
  • Heb je van deze klachten al eerder last gehad en welke hulp heb je hierbij gehad?

 

Diagnose burn-out?

Een diagnose wordt gesteld aan de hand van psychiatrische klachten vermeldt in het DSM-5, het handboek voor psychiatrie. Omdat een burn-out geen psychiatrische ziekte is, maar wordt aangemerkt als beroepsziekte hoeft er geen officiele diagnose gesteld te worden. Wel zal je huisarts tijdens een gesprek proberen vast te stellen of je een burn-out hebt. Dat doet hij aan de hand van drie kenmerken:

  1. Hij kijkt of je last hebt van spanningsklachten;
  2. Of je al meer dan 6 maanden van deze klachten last hebt;
  3. En of je je dagelijks uitgeput voelt.

 

Burn-out: van welke spanningsklachten moet je last hebben?

Van welke (over)spanningsklachten moet je eigenlijk last hebben wil je huisarts aangeven dat je burn-out of overspannen bent? De klachten van overspannenheid en burn-out lijken veel op elkaar met dat verschil dat een burn-out langer duurt en mogelijk een andere achtergrond heeft. De NHG, de verening voor huisartsen, heeft vier criteria voor spanningsklachten of overspannenheidsklachten opgesteld:

  1. Je moet minimaal last hebben van 3 spanningsverschijnselen zoals:
  1. Je hebt last van controleverlies: gevoelens van controleverlies en/of machteloosheid;
  2. Je hebt duidelijke beperkingen op het gebied van werk en sociale activiteiten;
  3. Bovengenoemde spanningsklachten moeten niet het gevolg zijn van psychiatrische klachten.

 

 

Burn-out Ebook cover

Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

Kan een huisarts of praktijkondersteuner helpen bij burn-out?

Heeft de huisarts bij jou een burn-out geconstateerd? Dan kan in sommige gevallen de huisarts of de praktijkondersteuner je verder helpen. Zo helpen ze je om anders om te gaan met stress en spanning. Samen kijk je tegen welke problemen je oploopt en hoe je die het beste kunt oplossen. In andere gevallen wordt je geadviseerd een (GGZ-)psycholoog, therapeut of burn-outcoach te zoeken.

 

Man burn-out medicijnen

Wordt een burn-out vergoed door de zorgverzekering?

Een burn-out wordt niet vergoed via je basisverzekering. Dat komt omdat er geen diagnose gesteld kan worden. Pas bij een diagnose kan een huisarts ook doorverwijzen. Heb je een aanvullende verzekering dan kun je wel (deels) vergoeding krijgen bij een psycholoog of therapeut die is aangesloten bij je verzekering. Vaak is de vergoeding maar een klein deel van het totale bedrag. Daarom is het aan te raden om professionele hulp via je werkgever te laten vergoeden. Als het goed is, is je werkgever hier ook voor verzekerd.

 

Burn-out en medicijnen

Soms schrijft de huisarts kalmerings- of slaapmiddelen voor, zoals temazepam, nitrazepam, lorazepam en oxazepam. Dit helpt je niet om (sneller) van een burn-out af te komen maar kan wel ondersteunen, zoals bij slaapgebrek. Let op dat sommige medicijnen verslavend werken en het heel vervelend kan zijn als je hier weer vanaf moet komen.

 

Verschil huisarts en bedrijfsarts

Heb je een werkgever en kun je door je burn-out niet meer werken? Dan is het slim om contact op te nemen met je bedrijfsarts. Je werkgever is namelijk verplicht om bij langdurige ziekte de bedrijfsarts in te schakelen. Je hoeft dan niet meer naar de huisarts te gaan. Ben je zowel naar je huisarts als naar de bedrijfsarts geweest? En geven ze een verschillende advies? Weet dan dat de bedrijfsarts meer zeggenschap heeft als het gaat over het werk, bijvoorbeeld of je weer kan werken of niet. Je kunt altijd een second opion aanvragen bij een andere bedrijfsarts als je het niet eens bent met zijn uitspraken.

Wil je meer weten wat een bedrijfsarts doet? Lees dan: Wat doet de bedrijfsarts bij burn-out?

 

* In dit blog spreken voor het gemak van ‘hij’, maar een huisarts kan natuurlijk ook een vrouw zijn.

 

 

 

Bronnen:

Zorgwijzer.nl

Thuisarts.nl

Richtlijnen.nhg.org

Poliswijzer.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

vrouw herstelt in de natuur van burn-out en stress

Zo voorkom je stress en burn-out

Een burn-out is een samenraapsel van diverse klachten. Veel van die klachten vinden hun ontstaan in de kindertijd. Daarom is burn-out een complex geheel waar je niet zo een twee drie uitkomt. Burn-out voorkomen is dus nog altijd het beste. Waar moet je op letten?...

Burn-out herstel, vrouw op bed

Burn-out herstel: kan een burn-out vanzelf overgaan?

Burn-out herstel, is dat een stap terug doen, je op je werk ziek melden en rust nemen? Is dat voldoende om een burn-out te laten overgaan? Kan een burn-out überhaupt vanzelf overgaan? In dit blog leggen we je er meer over uit.   Burn-outklachten Heb je een...

mentale stress bij vrouw

Wat zijn de symptomen van mentale stress?

Mentale gezondheid staat steeds meer in de belangstelling. Zeker als het gaat om werkgeluk. Maar ook in je privésituatie kun je te maken krijgen met mentale stress. Hoe weet je of jij hier last van hebt? In dit blog bespreken we de symptomen. Wat is mentale...