Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bedrijfsartsen slaan alarm: ziekteverzuim en psychische klachten nemen toe

door | aug 25, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het ziekteverzuim is dit jaar toegenomen. Ook in de vakantiemaand juli is dit gestegen. Bedrijfsartsen zien steeds meer mensen met psychische klachten zich aanmelden. Maar vaak pas als het te laat is. “De bedrijfsarts wil juist voorkomen dat je ziek wordt.”

De ziekmeldingen in het eerste kwartaal van 2022 namen al flink toe. Volgens onderzoeksbureau CBS steeg dit naar 6,3% (normaal 4,8%). In de zorg, horeca en de kinderopvang steeg het ziekteverzuim het sterkst. Griep en verkoudheid werden het meest genoemd. Op de derde plaats staan psychische klachten, zoals overspannenheid en burn-out. Tot nu toe het hoogste verzuim sinds jaren.

Meer verzuim tijdens vakantie

Ook in juli van dit jaar is het ziekteverzuim gestegen. Normaal gesproken neemt dit af omdat veel mensen op vakantie zijn. Maar sinds de coronapandemie is dit nauwelijks meer gedaald. Waar vorig jaar het ziekteverzuim in deze zomermaand nog gelijk bleef, steeg het dit jaar. Niet alleen coronaklachten namen toe, ook psychische klachten stegen in juli.

“Mensen die altijd goed functioneerden,

vallen om of dreigen om te vallen”

Werknemers lopen op hun tenen

Het personeelstekort en de toegenomen werkdruk zijn hier vooral debet aan. In veel branches is er sprake van een inhaalslag of komen er handen tekort. Veel werknemers lopen op hun tenen. Bedrijfsartsen slaan daarom alarm. “Als dit zo blijft, neemt het ziekteverzuim in de komende maanden waarschijnlijk sterk toe,” zegt NVAB-voorzitter Boyd Thijssens. “Mensen die altijd goed functioneerden, vallen om of dreigen om te vallen.” Er moet snel iets gebeuren anders zit een deel van de werknemers aan het eind van het jaar thuis.

Meer thuiswerken

Om te voorkomen dat het aantal verder stijgt, roept ArboNed werkgevers op om thuiswerken bij hun personeel te stimuleren. Medewerkers hoeven dan minder te reizen en kunnen zelf hun tijd indelen. Kijk ook kritisch naar het werk dat echt nu moet, en stel uit wat onnodige psychische en fysieke overbelasting veroorzaakt.

“Werknemers weten niet dat de bedrijfsarts er ook is

voor als ze nog niet ziek zijn”

Op tijd een bedrijfsarts inschakelen

“Ook duurt het nu vaak te lang voordat mensen met psychische klachten in beeld zijn bij de bedrijfsarts,” constateert NVAB-voorzitter Boyd Thijssens. “Dat gebeurt pas nadat ze zijn omgevallen, maar dan zijn ze al ziek.” Onwetendheid is hier mogelijk de oorzaak van.  “Mensen weten niet dat de bedrijfsarts er ook is voor als ze nog niet ziek zijn.” Daarnaast hebben werknemers een verkeerd beeld van het werk van een bedrijfsarts. “Ze denken dat hij controleert of je écht ziek bent. Maar hij wil juist voorkomen dat je ziek wordt.”

Psychische klachten eerder opsporen

Met het toenemen van ziekteverzuim en psychische klachten is het noodzakelijk dat psychische klachten eerder worden opgespoord. Niet alleen werknemers, ook bedrijven profiteren daarvan. Een burn-out kost gemiddeld 250 euro per dag en het duurt zo’n 249 dagen om te herstellen Dat is een flinke kostenpost voor de werkgever.

Preventief handelen en zorgen dat er op tijd ingegrepen wordt, voorkomt langdurig verzuim. BoFit biedt korte en langere preventietrajecten die medewerkers leren op een duurzame manier met stress om te gaan en weer autonoom en met een gezonde gedrevenheid te functioneren. Neem contact op voor meer informatie over de situatie in jullie bedrijf of organisatie.

Lees hier meer over preventieve trajecten.

Je werknemers vitaal en gezond houden?

Lees hier meer over het vitaliteitsprogramma van BoFit.

 

 

 

Bronnen:

Nu.nl

Bnr.nl | Wesley Weerts

Bnr.nl | ANP

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Minder draagkracht, meer stress

Iedereen heeft wel eens last van stress. Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Of stress schadelijk is hangt af van hoeveel belasting iemand aankan. De ene mens kan meer spanning en druk aan dan de andere. Ongezonde stress ontstaat pas als de...

Verband stress en obesitas aangetoond

Kinderen met grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in het bloed, zijn bijna tien keer zo vaak obees als kinderen met lage cortisolspiegels. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Zo’n drieduizend kinderen van ongeveer...

9 tips tegen vakantiestress

Op vakantie gaan is voor veel mensen een bron van stress. 40% van de Nederlanders leidt aan vakantiestress. Waar komt die stress vandaan? Plus 9 tips om vakantiestress tegen te gaan. Vooral de combinatie werk en vakantie wordt door veel mensen als zeer stressvol...

Goed nieuws: een beetje bewegen doet al veel

Ben jij het type dat zichzelf met lood in de schoenen naar de sportschool sleept? Of dit jaar alwéér het voornemen heeft om meer te gaan sporten? Dan is er goed nieuws! Je hoeft geen fervent sporter te zijn om je gezondheid op te krikken. Een beetje bewegen doet...