Hoe lang zit je thuis met een burn-out?

door | dec 12, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 3 reacties

Hoe lang thuis met burn-out? Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven, want iedere situatie en achtergrond is weer anders. In dit blog geven we je meer helderheid over jouw burn-out herstel.

 

Hoe lang thuis met een burn-out? Het officiële antwoord

Het officiële antwoord van ArboNed luidt: 242 dagen (ongeveer 8 maanden). Bij BoFit herstel je tussen de 6 en 8 maanden. Omdat een burn-out een verzamelnaam is voor verschillende symptomen, is niet iedere burn-out hetzelfde. En is de duur dus ook verschillend. Hoe dat bij jou zit? Een aantal factoren hebben invloed op je herstel. Wij noemen hieronder 7. Lees je mee?

 

7 redenen die bepalen hoe lang jij thuis zit met een burn-out

#1 Ernst burn-outklachten

Het herstel van je burn-out heeft uiteraard te maken met hoe ernstig je klachten zijn. Iemand die hevige paniek- en angstklachten heeft, heeft wellicht meer tijd nodig om te herstellen dan iemand die ‘alleen’ vermoeidheidsklachten heeft.

 

#2 Duur burn-outklachten

Hoe lang loop jij al met deze klachten rond? Is dat een paar maanden? Of een paar jaar? Hoe langer je met je klachten rondloopt, hoe groter de kans is dat je herstel langer duurt.

 

#3 Burn-out en je karakter

Ook je karakter speelt mee bij je herstel. Ben jij iemand die hardnekkig en koppig is? Of het moeilijk vindt om te veranderen? Of juist té hard van stapel loopt? Dat kan het herstel van je burn-out vertragen.

 

#4 Burn-out en je genen

Ook de genen van je (voor)ouders spelen mee. Zijn jouw ouders gevoelig voor stress? Of voor depressie of sombere gevoelens? Het kan zijn dat je deze aanleg hebt geërfd en hierdoor sneller in een burn-out bent geraakt.

 

nadenken over burn-out

#5 Burn-out en je opvoeding

Wanneer je van huis uit hebt meegekregen dat je altijd voor anderen moet klaar staan, dan kan het lastig zijn om jezelf centraal te zetten. Of om ‘nee’ te zeggen. En kon of mocht je je thuis niet uiten? Dan vind je het nu waarschijnlijk ook lastig om met je gevoelens om te gaan. Dit zijn allemaal factoren die een burn-out kunnen veroorzaken.

 

#6 Hulp uit je omgeving

Heb jij een netwerk waarop je kunt terugvallen? Ondersteunt jouw omgeving je bij je burn-out? Kun je in je dagelijks leven terugvallen op mensen die voor je klaarstaan? Dat is zeker behulpzaam bij je herstel. Het gevoel alles alleen te moeten doen, geeft meer druk en spanning. En dat werkt je burn-outherstel alleen maar tegen.

 

#7 Professionele hulp bij burn-out

Zelf wat aanrommelen vertraagt je herstelproces enorm. Of zorgt ervoor dat je burn-out iedere keer terugkomt. Je bent namelijk burn-out geraakt omdat je je niet bewust was van verstorende gedragspatronen. Professionele begeleiding helpt je om deze patronen bewust te maken en hier iets aan te veranderen. Zo herstel je op de juiste manier en blijf je voorgoed uit je burn-out.

 

 

Burn-out Ebook cover

Wil jij weten of je een burn-out hebt? Ontdek het antwoord in dit e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Vrouw met mondkapje corona

Burn-out raken door de coronacrisis, kan dat?

Kun je burn-out raken van de coronacrisis? Ja, is het antwoord. Als je zo veel stress ervaart, kan dit uiteindelijk tot uitputting leiden. Staat jouw leven ook behoorlijk op zijn kop? En ben je hier flink gestrest door? Lees dan snel mee.   De coronacrisis...

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Je hebt al jaren last van je nek en schouders. Je voelt je opgejaagd. En eigenlijk slaap je ook al tijden niet goed meer. Zo maar een paar symptomen die kunnen duiden op een burn-out. In dit blog zetten we de meest voorkomende symptomen en klachten voor je op een...

vrouw leest burn-outblog op telefoon

Top 10 best gelezen burn-outblogs van 2021

Zoals ieder jaar maken we in januari een top 10 van de best gelezen blogs van het afgelopen jaar. Zo heb jij in één overzicht wat je nog kunt lezen om helemaal bij te zijn op het gebied van burn-out en stress.  Het team van BoFit wenst je bij deze een gelukkig...