Hoe lang zit je thuis met een burn-out?

door | dec 12, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 3 reacties

Hoe lang je thuis zit met een burn-out? Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven, want iedere situatie en achtergrond is weer anders. In dit blog geven we je meer helderheid over jouw burn-out herstel.

 

Zo lang zit je thuis met een burn-out

Het officiële antwoord van ArboNed luidt: 242 dagen (ongeveer 8 maanden). Bij BoFit herstel je tussen de 6 en 8 maanden. Omdat een burn-out een verzamelnaam is voor verschillende symptomen, is niet iedere burn-out hetzelfde. En is de duur dus ook verschillend. Hoe dat bij jou zit? Een aantal factoren hebben invloed op je herstel. Wij noemen hieronder 7. Lees je mee?

 

7 redenen die bepalen hoe lang jij thuis zit met een burn-out

#1 Ernst burn-outklachten

Het herstel van je burn-out heeft uiteraard te maken met hoe ernstig je klachten zijn. Iemand die hevige paniek- en angstklachten heeft, heeft wellicht meer tijd nodig om te herstellen dan iemand die ‘alleen’ vermoeidheidsklachten heeft.

 

#2 Duur burn-outklachten

Hoe lang loop jij al met deze klachten rond? Is dat een paar maanden? Of een paar jaar? Hoe langer je met je klachten rondloopt, hoe groter de kans is dat je herstel langer duurt.

 

#3 Burn-out en je karakter

Ook je karakter speelt mee bij je herstel. Ben jij iemand die hardnekkig en koppig is? Of het moeilijk vindt om te veranderen? Of juist té hard van stapel loopt? Dat kan het herstel van je burn-out vertragen.

 

#4 Burn-out en je genen

Ook de genen van je (voor)ouders spelen mee. Zijn jouw ouders gevoelig voor stress? Of voor depressie of sombere gevoelens? Het kan zijn dat je deze aanleg hebt geërfd en hierdoor sneller in een burn-out bent geraakt.

 

nadenken over burn-out

#5 Burn-out en je opvoeding

Wanneer je van huis uit hebt meegekregen dat je altijd voor anderen moet klaar staan, dan kan het lastig zijn om jezelf centraal te zetten. Of om ‘nee’ te zeggen. En kon of mocht je je thuis niet uiten? Dan vind je het nu waarschijnlijk ook lastig om met je gevoelens om te gaan. Dit zijn allemaal factoren die een burn-out kunnen veroorzaken.

 

#6 Hulp uit je omgeving

Heb jij een netwerk waarop je kunt terugvallen? Ondersteunt jouw omgeving je bij je burn-out? Kun je in je dagelijks leven terugvallen op mensen die voor je klaarstaan? Dat is zeker behulpzaam bij je herstel. Het gevoel alles alleen te moeten doen, geeft meer druk en spanning. En dat werkt je burn-outherstel alleen maar tegen.

 

#7 Professionele hulp bij burn-out

Zelf wat aanrommelen vertraagt je herstelproces enorm. Of zorgt ervoor dat je burn-out iedere keer terugkomt. Je bent namelijk burn-out geraakt omdat je je niet bewust was van verstorende gedragspatronen. Professionele begeleiding helpt je om deze patronen bewust te maken en hier iets aan te veranderen. Zo herstel je op de juiste manier en blijf je voorgoed uit je burn-out.

 

 

Burn-out Ebook cover

Wil jij weten of je een burn-out hebt? Ontdek het antwoord in dit e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

We willen ‘nee’ zeggen maar we kunnen het niet meer

Donald J. Trump is gekozen tot president van de USA en de halve wereld is in shock. Ik heb veel analyses gelezen en meningen gehoord. Uiteindelijk is het niet de persoon maar het systeem dat niet meer gewild is. Mensen voelen zich niet meer bij de...

Fijne jaarwisseling! (video)

Beste lezer,   We willen jou in het bijzonder bedanken voor je steun en vertrouwen in BoFit! Dankzij jou kijken we terug op een succesvol jaar waarin we weer veel mensen geholpen hebben om duurzaam te herstellen van een burn-out. Daarnaast zijn we blij met de...

foto bo bogaard kika run

De combinatie geeft meerwaarde

Twee weken geleden liep ik de KiKa-run om de strijd tegen kinderkanker te steunen. Ik zou de run samen met een klant lopen, maar die besloot het toch niet te doen vanwege de weersomstandigheden. Heel goed, want keuzes maken waar je achter staat geeft...