Plotselinge haaruitval: komt dit door stress of burn-out, en wat kun je ertegen doen?
Als je merkt dat je plotseling haaruitval hebt is dat behoorlijk schrikken. Haaruitval kan een teken zijn van extreme of langdurige stress. Daarom is het soms een signaal van een aankomende burn-out. Hoe het komt dat je haar verliest door stress lees je hier.
Haaruitval en burn-out?
Bij haaruitval denk je niet direct aan burn-out. Dat hoeft ook niet de oorzaak te zijn, maar haaruitval is wel een van de lichamelijke klachten van mensen die burn-out zijn. Daarom vertellen we je hier meer over de oorzaken van haaruitval en hoe dit soms te maken heeft met burn-out.
De groeifases van je haar
We beginnen met de basis, namelijk hoe je haar groeit. Er zijn drie verschillende fases waar het haar op je hoofd zich in bevindt. Veruit het meeste haar zit in de groeifase. Deze duurt twee tot zes jaar en bepaalt dus ook hoe lang je haar wordt. Dan is er de overgangsfase. Deze duurt slechts twee weken. Het haar stopt met groeien en komt in de rustfase terecht. Dat is de laatste fase en duurt drie tot zes maanden. Uiteindelijk wordt de oude haar uit het haarzakje geduwd en komt er een nieuwe haar voor terug.
Lichamelijke oorzaak haaruitval
Wist je dat je gemiddeld zo’n 50 tot 100 haren op een dag verliest? Dat is niets om je zorgen over te maken. Als je echt merkt dat je haar dunner wordt kan er lichamelijk iets aan de hand zijn. Vraag jezelf het volgende:
- Slik je medicijnen met haaruitval als bijwerking?
- Volg je een streng dieet of ben je zojuist gestopt met de anticonceptiepil?
- Heb je een ijzertekort? Je kunt dit door de huisarts laten checken.
- Ben je zwanger? Ook na een zwangerschap lijkt je haar soms tijdelijk dunner te worden. Dat komt doordat je haar tijdens de zwangerschap nauwelijks uitvalt. 95% van je haar zit als je zwanger bent namelijk in de groeifase. Na de bevalling daalt het oestrogeen-niveau in je lichaam en verlies je dat opgespaarde haar weer.
- Of ben je in de overgang? Ook dan kunnen veranderende hormonen zorgen voor haaruitval.
Haaruitval en stress
Is er bij jou geen medische oorzaak aan te wijzen? Dan is de oorzaak van je plotselinge haaruitval misschien mentaal. Als je maanden onder behoorlijke stress gebukt gaat kan je haar daardoor dunner worden. Dat heeft te maken met hormonen in je lichaam. Als je stress ervaart antwoordt je lichaam daarop door adrenaline aan te maken. Normaal helpt dit hormoon om alert te reageren in een gevaarlijke situatie. Tot nu toe is er nog niet veel aan de hand.
Maar: bij langdurige stress lukt het je lijf niet meer om de adrenaline goed af te breken. Daardoor kan adrenaline contact maken met de talgklieren van je hoofdhuid. Als dit gebeurt wordt er melkzuur aangemaakt, en dat is slecht voor je haargroei. Het beschadigt de haarwortels en zorgt ervoor dat je haar kwetsbaar wordt en gemakkelijk uitvalt. Dit kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen.
Is haaruitval blijvend?
Haaruitval wordt ook wel telogeen effluvium genoemd. Er is een acute en chronische variant:
- Bij acute telogeen effluvium is er een duidelijk (stress)moment waarnaar je de haaruitval kunt herleiden.
- Als je klachten langer dan zes maanden duren, is het de chronische variant.
Meestal herstelt de haaruitval zichzelf. Zodra de stress, of oorzaak afneemt zal je lichaam zijn balans weer terugvinden. Hoe snel dat gaat verschilt per persoon.
Haaruitval, en stress en burn-out
Er zijn heel veel klachten die bij burn-out horen. In dit blog noemen we maar liefst 73 symptomen van een burn-out. Haaruitval is er een van. Dat komt omdat het verlies van haar mogelijk een reactie van je lichaam is op te veel stress. Op zichzelf staand zegt dit natuurlijk niet veel. Maar een combinatie van klachten kan wijzen op een burn-out. Zeker als je emotioneel uitgeput bent en je vervreemd voelt van jezelf en/of je omgeving. Of als je werk of werkzaamheden niet meer goed kunt uitvoeren.
Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:
Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf
Wat kun je doen om stress te verminderen en haaruitval tegen te gaan?
Nu je weet waar haaruitval vandaan kan komen, wil je waarschijnlijk weten wat je eraan kunt doen. Naast lichamelijke oorzaken, is stress dus een belangrijke factor. Misschien herken je dit wel: als je gestrest bent voelt het alsof je nergens controle over hebt. Je wordt wanhopig omdat niet weet hoe je aan de druk ontsnapt. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om beter met stress om te gaan en zo weer een gezonde haardos te krijgen. We geven je hieronder 6 tips.
1. Slaap voldoende
In bed liggen voelt misschien nutteloos of als iets ‘waarvoor je geen tijd hebt’. Toch is voldoende slaap een belangrijke stap om je lichaam beter te wapenen tegen hectiek. Je hersenen gebruiken de rust om zich te resetten. Terwijl je slaapt, verwerk je wat je overdag hebt meegemaakt. De meeste mensen hebben zo’n zeven à acht uur slaap nodig op een dag.
Lees ook: Verbeter je slaap met deze tips.
2. Zoek afleiding
Bij stress is het heel belangrijk je gedachten af te leiden van het probleem. Erover nadenken doe je al genoeg, dus het is goed om soms een pauze te nemen. Zo kan je hoofd even ‘uitrusten’ van het gepieker.
3. Doe één ding tegelijk
Je hersens kunnen maar met een ding tegelijkertijd bezig zijn. Kies dus een bezigheid waarin je helemaal op gaat. Maak een moeilijke puzzel, kijk een griezelige film, spreek met vrienden af (en bespreek vooral ook andere onderwerpen), of luister naar een podcast.
4. Matig koffie en alcohol
Drink je graag een glaasje alcohol als je gespannen bent? Of een kop koffie als je moe bent? Dat is te begrijpen. Maar juist als je uit balans bent is het beter om dat niet te doen. Alcohol en cafeïne vragen veel van je lichaam en die energie heb je nodig om met de stress om te gaan.
5. Neem een hoofdmassage
Vraag iemand je een goede hoofdmassage te geven. Dat stimuleert de doorbloeding van je hoofdhuid. Daardoor wordt adrenaline beter afgevoerd en ga je het aanmaken van melkzuur tegen. Daarbij zorgt het bij jou voor welverdiende ontspanning.
6. Eet zo gezond mogelijk
Elke dag een gezonde maaltijd op tafel is belangrijk omdat je zo voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je onder druk staat is het cruciaal om voedsel te eten dat je energie geeft. IJzertekort kan een reden zijn van haaruitval. IJzer zit in volkoren producten, noten, vlees, groenten en peulvruchten.
Overigens zijn vitamine A en B wel belangrijk voor je haar, maar is de kans zeer gering dat ze haaruitval veroorzaken bij een gebrek eraan.
Hulp nodig?
Je kunt door de huisarts laten onderzoeken of er een medische oorzaak is voor je haarverlies. Is er lichamelijk niets te vinden? Dan kan de oorzaak stress en mogelijk een beginnende burn-out zijn. Wij hebben een preventief preventief burn-outprogramma dat je kan helpen. Neem contact met ons op voor de brochure en de tarieven.
Bronnen: