Alles over hormonale disbalans (door stress) en hoe het te maken heeft met burn-out

door | apr 23, 2020 | BoFit Burn-out Blog

Hormonen kun je eigenlijk zien als energie die een lamp laat branden. De stroom kun je niet met het blote oog zien, maar als-ie onderbroken wordt gaat de lamp niet aan. De status van onze hormonen bepalen hoe je je voelt. Lees hier alles over een hormonale disbalans en hoe dit te maken kan hebben met stress en burn-out.

 

Hormonale disbalans: hoe zit dat precies?

Ook al kun je ze niet zien, hormonen stromen door je hele lijf. Dit komt doordat ze worden afgescheiden door allerlei klieren en organen. Zoals je schildklier, alvleesklier, bijnieren, testikels, eierstokken en de hypofyse. Deze laatste is een klier vlakbij je hersenen die informatie doorgeeft van je hersenen naar de andere klieren in je lichaam. Eigenlijk kun je de hypofyse dus zien als de regelneef van het hormonale stelsel in je lichaam. Je hormoonstelsel checkt voortdurend hoe de balans is van je hormonen. Als slechts één hormoon uit balans is, heeft dat effect op je gehele hormoonhuishouding. Dit komt doordat alles met elkaar in verbinding staat. En zo ontstaat dus hormonale disbalans. Als je hormonen uit balans zijn heeft dat effect op hoe je slaapt, wat je eet (waar je zin in hebt), hoeveel honger je hebt maar ook bijvoorbeeld op hoeveel zin je hebt in seks.

 

Zijn je hormonen ontregeld? Dit zijn de symptomen

Slaap je de laatste tijd erg slecht? Of zie je wazig? Dat kan dus komen doordat je hormonen niet in balans zijn. Er zijn een heleboel symptomen die horen bij hormonale disbalans. Hieronder vind je er een paar die voorkomen bij mannen en bij vrouwen:

Vrouw met hormonale disbalans zit op trap

Hormonen ontregeld door acute stress

Je zou ze misschien niet snel aan elkaar koppelen maar stress heeft een grote invloed op je hormonen. Dat komt omdat stress ervoor zorgt dat je lijf hormonen aanmaakt. Je hebt grofweg twee soorten stress: acute stress en chronische stress. Acute stress is als je wilt oversteken, ziet dat er een auto aankomt die je niet gezien had, en met een sprongetje terug op de stoep springt. De acute stress activeert het hormoon adrenaline in je lichaam dat ervoor zorgt dat je direct en adequaat reageert en jezelf snel in veiligheid brengt. Acute stress ebt weg als je eenmaal weer veilig bent.

 

Hormonen ontregelt door chronische stress

Heb je last van chronische stress dan betekent dit dat je gedurende lange tijd last hebt van stress en spanning. Vaak maak je je daarbij druk over dingen die niet (direct) op te lossen zijn. Je hebt je vast eens zorgen gemaakt over iets wat uiteindelijk helemaal niet gebeurde. Herkenbaar? Dan ben je vast ook bekend met deze tegeltjestekst: ‘Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest’. Want we doen dat allemaal.

 

Chronische stress en het hormoon cortisol

Acute stress heeft een duidelijke functie, maar chronische stress put je lichaam uit zonder dat je er iets aan ‘hebt’. Bij chronische stress maken je bijnieren het hormoon cortisol aan. Voor een korte periode is dat niet schadelijk, maar als het langer duurt kun je er ziek van worden. Cortisol is voor je lijf een teken om alle functies in je lichaam, die je niet direct nodig hebt om te overleven, op een lager pitje te zetten. Zoals je spijsvertering die vertraagt. En dat is het niet handig, want tegelijkertijd maakt cortisol ook dat je trek krijgt in voedsel waar veel suiker en vet in zit. Dan is het mogelijk dat je aankomt.

 

Stress en je immuunsysteem

Bij acute stress wordt je immuunsysteem versterkt (want als je gewond raakt moet je snel kunnen helen), maar bij chronische stress verzwakt je immuunsysteem juist en word je juist vatbaarder voor ziektes. In de video (Engelstalig) hieronder zie je hoe stress inwerkt op je lichaam.

 

YouTube video

 

Verstoorde hormoonhuishouding en burn-out

Zoals we hierboven beschrijven kan een ontregelde hormoonbalans door stress. Ontstaan. Daarom kan het ook een reken zijn van een burn-out. Een burn-out krijg je als je langere tijd over je grenzen gaat. Je lichaam geeft je signalen als je te ver gaat, maar dan moet je de symptomen wel herkennen.

De meeste burn-outsymptomen lees je hier: 73 symptomen van een burn-out. Herken jij ze

Als je meerdere klachten herkent kan het zijn dat je burn-out bent of daarop afstevent. Heb je last van een verstoorde hormoonhuishouding en herken je andere symptomen? Speciaal voor jou hebben we een preventief en curatief burn-outprogramma. Neem contact met ons op voor de brochure en de tarieven.

 

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je een verstoorde hormoonhuishouding hebt omdat je in de overgang bent. Lees dan dit blog: Ben ik burn-out of zit ik in de overgang? Dit zijn de verschillen

Vrouw met gezonde leefstijl zit op fiets (hormonale disbalans)

Hormonen in balans brengen door anders te eten en leven

Als blijkt dat je hormonen uit balans zijn, kun je met medicijnen proberen deze weer in balans te krijgen. Maar je kunt ook eerst proberen anders te leven en eten om te zien of welk effect dat heeft.

  • Een zeer belangrijke factor voor de ontregeling van hormonen is stress. Het voorkomen van stress is dus de beste remedie. Maar we snappen ook dat je het leven niet altijd in de hand hebt. Hoe je met stress omgaat, is wél iets waar je zeggenschap over hebt. Probeer tegenover spanning, ontspanning te zetten. De natuur opzoeken is een goede manier om snel te relaxen. Daarbij bewegen is nog beter (en ook een goede manier om met stress om te gaan), maar als je daar niet van houdt, kun je ook in de tuin werken. Je zou kunnen overwegen om een moestuin(tje) aan te leggen in je tuin. Lees ook: Zo herken én voorkom je stress + 7 tips.
  • Het is belangrijk om gezond te eten. Juíst als je gestrest bent. Kies voor verse groente (200 tot 300 gram per dag), fruit en vette vis in plaats voor een snelle kant en klare hap. Want ook wat je eet heeft zijn weerslag op je hormonen. Hoe dat precies zit is te uitgebreid om hier goed op in te gaan. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website om daar meer over te weten te komen.
  • Eet je gezond en beweeg je voldoende? Kijk dan eens naar je slaapkwaliteit. Als die niet optimaal is, kan dat alsnog zorgen voor verstoorde hormonen. Je lichaam gebruikt slaap om te herstellen. Slaapkwaliteit betekent dat je lichaam alle stadia van slaap meerdere malen kan doorlopen. Een gebrek aan slaap(kwaliteit) zorgt ervoor dat je hormonen niet gereset kunnen worden, waardoor hormonale disbalans ontstaat, of in stand blijft.

 

 

Bronnen:

Mensenengezondheid.infonu.nl

Rinekedijkinga.nl | Rineke Dijkinga

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

man loopt depressief over treinrails

3 significante verschillen tussen depressie en burn-out

Heb je een depressie of burn-out? Een depressie wordt op een andere manier aangepakt en behandeld dan een burn-out. Daarom is het belangrijk te weten of je met een depressie of burn-out kampt. Hierdoor vind je de begeleiding die het beste past bij je situatie en is...

Grenzen stellen, hoe doe je dat? (1)

Veel mensen hebben moeite met grenzen stellen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van een burn-out. Want door geen of te weinig grenzen te stellen pleeg je roofbouw op je lichaam en raakt je energie op. Leren grenzen stellen is niet iets wat je even snel...

Collega's op werk

Hoe ga je om met energievreters op je werk?

Energievreters: vervelende taken, drammerige collega’s en andere omstandigheden op het werk die je energie kosten. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. En op zich hoort dat een beetje bij het (werk)leven. Krijg je hier stressklachten van of kost het je te veel...

foto bo bogaard

Mooie momenten!

Ik ontmoette haar voor de negende BoFit-sessie en zij straalde. De zon en natuurlijke omgeving maakten het stralende plaatje compleet: wat was dit mooi om te zien! Hoe anders was het geweest toen ik haar voor het eerst ontmoette. Het is belangrijk dat...