Burn-out vergoeding door je werkgever? Zo regel je dat

by | nov 26, 2020 | BoFit Burn-out Blog

Burn-out vergoeding werkgever. Ben jij onlangs burn-out geraakt of zit je er tegenaan? Misschien vraag je je af of je professionele hulp wel kunt betalen. En moet je het wel zelf betalen of is je werkgever hier ook verantwoordelijk voor? Gelukkig hoef je dit in de meeste gevallen niet uit eigen zak te doen. Vaak zijn er mogelijkheden om een burn-outtraject te laten vergoeden. In dit blog leggen we je uit hoe dat zit.

 

Je bent burn-out

Je werk is de laatste tijd een stuk drukker geworden en je merkt dat je al een tijdje op je tandvlees loopt. Of het thuiswerken gaat je minder goed af dan gehoopt en levert je eigenlijk alleen maar stress op. Je hebt een of meerdere klachten en merkt dat die steeds erger worden. Je slaapt bijvoorbeeld slecht, loopt constant te piekeren, hebt last van hoofdpijn en bent vaker geïrriteerd. Maar, je moet door. En dan op een dag lukt het allemaal niet meer en krijg je te horen dat je burn-out bent. Je wereld stort in.

 

Wat moet je regelen bij burn-out?

Ondanks dat je een burn-out hebt en vaak nergens toe in staat bent, moet er toch een hoop geregeld worden. Zoals afspraken met je bedrijfsarts en professionele hulp zoeken. In het blog Dit moet er geregeld worden als je burn-out bent lees je hier meer over. In dit blog gaan we verder in op de betaling van je professionele hulp. Want: wie betaalt eigenlijk de coach, psycholoog of therapeut? Dat leggen we je zo uit, eerst nog even het volgende.

Lees ook: Dit zijn de 7 verschillen tussen een psycholoog en een burn-outcoach.

 

Vrouw met burn-out is vermoeid

 

 

Waarom raak je burn-out?

Ook al raak je burn-out door werkomstandigheden, toch is de oorzaak altijd een combinatie van factoren. Hoe jij omgaat met stress en spanning is namelijk ook een reden dat je burn-out raakt. Ga maar na. Andere collega’s die onder dezelfde omstandigheden werken, raken niet burn-out. Dat is geen kwestie van eigen schuld, want ieder mens zit weer anders in elkaar. De een is gevoeliger voor stress dan de ander. En de een heeft van huis uit meegekregen om bijvoorbeeld goed voor zichzelf op te komen of grenzen te stellen. En de ander niet. Kom je dan in een werksituatie terecht waar veel van je gevraagd wordt, dan ben je mogelijk geneigd om overal ‘ja’ op te zeggen. Het gevolg is dat je overbelast raakt. Nu klinkt het alsof je zelf helemaal verantwoordelijk bent voor je burn-out en het herstel hiervan, maar dat is gelukkig niet het geval.

Lees ook: Dit is waarom de werkgerelateerde burn-out niet bestaat.

En: 6 effectieve manieren om ‘nee’ te zeggen.

 

Wet Verbetering Poortwachter

In Nederland is een wet aangesteld om langdurig ziekteverzuim op het werk tegen te gaan. Dat is de Wet Verbetering Poortwachter. Het stelt de werkgever verplicht om mee te helpen aan het jouw herstel. Doet de werkgever te weinig of niets dan kan hij of zij hier zelfs een boete voor krijgen. Daarnaast is de werkgever er natuurlijk ook bij gebaat dat jij zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. En dat je niet meer ziek wordt of terugvalt. Een burn-out is dus uiteindelijk de verantwoording van beide partijen. Ieder moet zijn deel bijdragen zodat jij weer herstelt en de werkgever een gezonde werknemer heeft die weer aan de slag kan.

 

Bekijk hieronder de video als je meer wilt weten over de Wet Verbetering Poortwachter.

 

Burn-out vergoeding werkgever

De werkgever heeft er dus baat bij dat jij begeleiding krijgt die bij je past en die resultaat geeft. Veel werkgevers vergoeden daarom een burn-outtraject. Deze trajecten kunnen worden afgeschreven als bedrijfskosten of worden vergoed via een bedrijfsverzekering. Wil jouw werkgever niet meebetalen aan jouw herstel? Dan kun je kijken welke behandelingen en hoeveel sessies via de particuliere ziektekostenverzekering vergoed worden. Heb je een uitkering bij het UWV? Neem dan contact op met je contactpersoon en vraag naar de mogelijkheden van vergoeding zodat je het eventueel niet (alles) zelf hoeft te betalen.

 

 

 

 

Burn-out vergoeding werkgever: zo regel je het

Bij BoFit worden stress- en burn-outtrajecten vergoed door werkgevers, bedrijfsverzekeringen en het UWV bij een ziektewetuitkering. Wil jij graag een BoFit-traject volgen? Wij helpen je met de voorlichting naar je werkgever en eventueel contact met de bedrijfsarts. We leggen uit hoe we werken en wat de resultaten zijn. Als de werkgever interesse heeft geven wij een buitenpresentatie bij jullie bedrijf in de buurt. Hierin kunnen we nóg beter laten zien wat we tijdens de sessies doen en hoe jouw traject eruitziet. Op die manier krijgt jouw werkgever een duidelijk beeld van de aanpak en de werkwijze. Voor de meeste werkgevers geeft deze voorlichting veel vertrouwen waardoor ze akkoord geven voor een traject.

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

Bron:

Arboportaal.nl 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

mensen zitten in kring bij psycholoog

Waarom is psychische hulp zonder wachttijden zo belangrijk?

Wanneer je een burn-out hebt of met andere mentale stressklachten rondloopt, dan ga je zeer waarschijnlijk op zoek naar psychische hulp. Waar moet je hierbij op letten? En: waarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk geholpen wordt? In dit blog geven wij jou...

Collega's op werk

Hoe ga je om met energievreters op je werk?

Energievreters: vervelende taken, drammerige collega’s en andere omstandigheden op het werk die je energie kosten. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. En op zich hoort dat een beetje bij het (werk)leven. Krijg je hier stressklachten van of kost het je te veel...

foto bo bogaard

Herstellen mag

Ik had laatst iemand aan de telefoon die mij over haar situatie vertelde. Haar broer en haar vader waren onlangs overleden en het advies van haar werkgever was geweest: ga maar naar een psychiater en vraag om medicatie. In deze wereld is er geen tijd om op een...