Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn en is het een teken van burn-out? 6 oefeningen die helpen bij spanningshoofdpijn

door | apr 9, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Als je hoofdpijn hebt is alles te veel. Het licht is te fel, het geluid te hard en mensen zijn te druk. Als je hier regelmatig last van hebt is het goed om uit te zoeken wat de oorzaak is. De meest voorkomende soorten hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, migraine en hoofdpijn door pijnstillers. In dit artikel gaan we verder in op spanningshoofdpijn, wat de oorzaken ervan zijn en hoe dit een teken kan zijn van burn-out. Daarnaast geven we je ontspanningsoefeningen die helpen bij spanningshoofdpijn.

 

Fysieke klachten spanningshoofdpijn

Heb jij wel eens last van hoofdpijn? Dan heb je vast last van spanningshoofdpijn, want dat is de meest voorkomende vorm. Je voelt dan een drukkende pijn om je hoofd. Misschien herken je wel dat het net lijkt alsof je een te strakke badmuts draagt. De pijn is dof en zeurend, en je kunt ook spanning voelen in je nek en schouders. Over het algemeen geef je bij deze hoofdpijn niet over en wordt-ie ook niet erger bij lichamelijke inspanning. Dat is alweer een pluspunt. 

 

Chronische en episodische spanningshoofdpijn

Er zijn twee soorten spanningshoofdpijn. De chronische vorm is er –  zoals de naam al doet vermoeden – vrijwel altijd. De episodische variant is er soms. Je hebt dan om de zoveel dagen, weken of maanden last van hoofdpijn. Hoe lang je pijn hebt is wisselend. Soms duurt het een paar minuten of uren, soms een paar dagen. Maar er zijn dus ook periodes – dit kan zelfs een paar jaar zijn – dat je pijnvrij bent.

Jonge man met hoofdpijn en hand op voorhoofd

Oorzaken spanningshoofdpijn

Als je last van hoofdpijn hebt, is dat ontzettend vervelend. Het belemmert je namelijk in je functioneren. Kijk daarom goed naar de oorzaak, zodat je het probleem bij de wortel aanpakt. Helaas is de oorzaak voor spanningshoofdpijn niet zo eenvoudig aan te wijzen. Het zou kunnen zijn dat erfelijkheid een rol speelt, maar hier is nog te weinig over bekend.

 

Lichamelijke oorzaken van spanningshoofdpijn

Je denkt nu misschien dat spanningshoofdpijn voortkomt uit spanning. Maar dat is niet per se zo. Je hoofdpijn kan ook door iets in je lichaam getriggerd worden. Lichamelijke oorzaken van spanningshoofdpijn zijn bijvoorbeeld hormonale schommelingen, een verkeerde houding, maar ook het steeds herhalen van dezelfde beweging.

 

Psychische oorzaken van spanningshoofdpijn

Ben jij bang dat jouw spanningshoofdpijn erger wordt bij bewegen of sporten? Wees dan gerust. Spanningshoofdpijn wordt niet erger bij lichamelijke inspanning. Wel kun je er meer last van krijgen als je je zorgen maakt of piekert over iets. Misschien heb je weleens gemerkt dat je hoofdpijn toeneemt als je bezorgd bent over een moeilijk gesprek dat eraan komt. Dat komt doordat stress een belangrijke factor is bij spanningshoofdpijn. Ook zwaarmoedigheid, depressie, angst en slecht slapen kunnen ervoor zorgen dat je regelmatig last hebt van spanningshoofdpijn. Al deze symptomen horen ook bij burn-outverschijnselen. Regelmatige spanningshoofdpijn kan dus een signaal zijn dat je lichaam op een burn-out afstevent.

Burn-out en hoofdpijn

Natuurlijk heeft iedereen weleens hoofdpijn. En als je een periode drukker bent dan gewoonlijk is het heel normaal weleens hoofdpijn te hebben. Wat simpele ontspanningsoefeningen verlichten vaak al. Maar als je merkt dat je hoofdpijn langere tijd aanhoudt en je daarnaast andere klachten hebt, kan het zijn dat je over je grenzen gaat en burn-out raakt. Burn-out is een verzamelnaam van allerlei klachten. Wij hebben er 73 genoteerd. Hier kun je lezen of jouw burn-outsymptomen erbij staan. Als je aan de slag wilt met je hoofdpijn vind je hieronder tips die je helpen ontspannen.

Vrouw is hoofdpijnvrij

 

Tips voor ontspanning bij spanningshoofdpijn

 

Ontspanningstip 1: Beweeg

Lichaamsbeweging is de belangrijkste tip bij spanningshoofdpijn. Door beweging gaat je bloed stromen. En zo kan je lichaam afvalstoffen afvoeren. Doe dat het liefst buiten, want frisse lucht helpt ook. Maak beweging tot een dagelijks onderdeel en doe het niet alleen als je hoofdpijn hebt.

Ontspanningstip 2: Slaap voldoende

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. In de tijd die je in bed doorbrengt voert je lichaam herstelwerkzaamheden uit. Door in ieder geval 7 tot 8 uur te slapen kan je lichaam beter met spanning omgaan.

Ontspanningstip 3: Controleer je werkhouding

Ga na of je werkhouding goed is. Is je computerscherm op ooghoogte, maken je armen een hoek van 90 graden als je typt, en kunnen je voeten goed bij de grond? Zo niet, pas dit dan aan. Of, als je een staand beroep hebt, let er dan op dat je goede schoenen draagt. Span je bil- en buikspieren aan zodat je bekken niet kantelt.

Ontspanningstip 4: Drink voldoende

Uit onderzoek blijkt dat als je 1,5 liter extra water drinkt op een dag, de hoofdpijnklachten verbeteren. Daarnaast zorgt het ervoor dat je regelmatig naar de wc moet, waardoor je vanzelf korte pauzes van je werk neemt.

Ontspanningstip 5: Stel niets uit

Stel niet uit. Als je opziet tegen een moeilijke klus of een lastig gesprek, doe het dan juist zo snel mogelijk. Als je het eenmaal gedaan hebt zorgt dit vaak voor een enorme opluchting, en dus ontspanning.

Ontspanningstip 6: Doe ademhalingsoefeningen

Als je adem tot rust komt, ontspant ook je lichaam. Volg met je adem het balletje in de onderstaande video. Adem in als het balletje naar boven klimt, en adem uit als-ie naar beneden gaat.

 

Ervaringsverhaal over hoofdpijn

Lees hier het verhaal van Christijn die volledig van haar hoofdpijn af kwam. “Ik had huilbuien, hoofdpijn en sliep slecht. Op sommige dagen ging het wat beter waardoor ik dacht dat het vanzelf wel weer goed zou komen. Uiteindelijk heb ik toch de stoute schoenen aangetrokken en hulp gezocht.”

Hulp nodig bij je hoofdpijn?

Helpen deze bovenstaande tips niet, of doe je ze al, en heb je toch vaak last van hoofdpijn? Dan is het zeer effectief zijn er hulp bij te krijgen.

Speciaal voor jou hebben we een preventief burn-outprogramma om met hoofdpijn en stress om te gaan.

Neem contact met ons op voor de brochure en de tarieven.

 

Bronnen:

Pw.nl

Thuisarts.nl

Allesoverhoofdpijn.nl

Gezondheidsplein.nl | BSc. Alieke de Greeuw en Drs. MPH H. Vrij-Mazee

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

fabels over burn-out

5 hardnekkige fabels over burn-out

Over burn-out bestaan hardnekkige fabels. Ook bij BoFit komen we die geregeld tegen. Misverstanden die je herstel nou juist in de weg staan. Daarom hebben we de vijf hardnekkigste fabels voor jou geselecteerd. #FABEL1: Ik ben burn-out door mijn werk Wellicht de...

foto bo bogaard

Muziek, BoFit en bewegen

Muziek heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. Net zoals mensen helpen en bewegen. Deze combinatie heeft naast mijn omgeving (geliefde, dochters, familie en vrienden) ervoor gezorgd dat ik nog steeds goed gezond ben. Muziek is een passie dat alles omvat....

Grensoverschrijdend gedrag man

Wat heeft grensoverschrijdend gedrag met burn-out te maken?

Heeft grensoverschrijdend gedrag met burn-out te maken? Ja zeker! En dan vooral met de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag. Want een dergelijke ervaring kan enorm veel stress veroorzaken en je leven totaal veranderen. Op korte termijn én op lange termijn....

Ziekmelden burnout: dit moet er op je werk geregeld worden

Ziekmelden als je burnout bent, is niet iets waar je op zit te wachten. Je voelt je namelijk beroerd en het enige wat je wilt is rust. Toch moet er het een en ander geregeld worden op je werk. Zo heb je te maken met je werkgever, de bedrijfsarts of het UWV....