Hoe voorkom je burn-out en overspannenheid? Met deze 8 gouden tips lukt je dat

by | jun 16, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 comments

Burn-out voorkomen. Hoe zorg je dat je burn-out en overspannenheid voorkomt? Stress sluipt er namelijk makkelijk in en voor je het weet is het als onkruid dat je niet meer weg krijgt. BoFit werkt al meer dan 23 jaar met stress, burn-out en overspannenheidsklachten. Wij geven je deze 8 gouden tips om zelf mee aan de slag te gaan.

 

Lees ook: Dit is het verschil tussen overspannenheid en burn-out.

 

 

Langdurige ongezonde stress

Ongezonde stress kan op lange termijn overslaan naar overspannenheid en burn-out. Ja, ook als je denkt dat je een bikkel bent op het gebied van omgaan met stressvolle situaties. Bij BoFit melden zich dagelijks mensen aan die hun burn-out helemaal niet zagen aankomen. Ze zagen zichzelf als iemand die de schouders eronder zet en niet zo snel zeurt. Juist zij zitten in de gevarenzone. 

Helaas, op lange termijn trekt je lichaam ongezonde stress niet meer. En bij de een duurt dat langer dan de ander. Vroeg of laat – als je niets aan stress doet – zegt je lichaam: “zoek het maar uit, ik heb lang genoeg mijn best gedaan”. Zo kun je zo maar een half jaar tot een jaar met burn-out of overspannenheid thuis zitten

 

Burn-out voorkomen: vrouw tussen  planten kijkt naar beneden

Burn-out voorkomen = stresssignalen herkennen

Dus misschien zit jij nu op de bank dit verhaal te lezen en moet je eerlijk toegeven dat je best wat stress in je leven hebt. Je herkent bijvoorbeeld stresssymptomen als slecht slapen, fysieke pijntjes, vaker moe en meer geïrriteerd zijn. En misschien denk je hier direct achteraan: het zal wel loslopen allemaal. Lees dan toch even door.

Want door deze informatie tot je te nemen, herken je eerder de stresssignalen waardoor je sneller kunt ingrijpen. Niets aan stress doen, zorgt er niet voor dat stress verdwijnt. Integendeel, het zal alleen maar erger worden. Je bewust worden is daarom altijd stap één naar herstel en een meer ontspannen leven.

 

Vrouw warmt op voor gezonde leefstijl en burn-out te voorkomen

8 gouden tips om burn-out te voorkomen

Gelukkig kun je zelf echt een hele hoop doen om overspannenheid en burn-out te voorkomen. Ja, sommige dingen kosten enige inspanning maar je hebt er wel je gezondheid voor terug. En dat is in deze tijd zeker niet onbelangrijk.

 

1. Je gezondheid op nummer één zetten

We nemen aan dat je dit echt wel weet, maar we noemen het toch maar even: gezond leven moet natuurlijk op nummer één staan. Dit betekent gezond eten, voldoende slapen en geregeld bewegen. Wil je hier meer over weten, we hebben er een aantal blogs over geschreven:

 7 basistips om je leefstijl te verbeteren, je immuunsysteem te versterken en stress te verminderen;

Te veel of juist niet eten door stress: wat heeft het met burn-out te maken en welke voeding helpt bij stress?;

Slecht slapen en slapeloosheid tijdens stress en burn-out; hoe ga je ermee om? De 4 belangrijkste tips;

13 positieve effecten door leefstijlverandering.

 

2. Voldoende ontspannen

Niet de hoeveel werk zorgt ervoor dat je overspannen en burn-out raakt, maar te weinig pauzes nemen en te weinig ontspannen. Die gejaagdheid, maar doorgaan en continu ‘aan’ staan, daar word je lichaam niet blij van.

 

man zonder stress schildert

 

3. Doe wat je leuk vindt

Doen wat je leuk vindt verhoogt je energie en laat je zelfvertrouwen toenemen. Een fijne hobby waar je alles in kwijt kunt, zoals schilderen, fotograferen of treinmodellen bouwen, geeft zo veel plezier in je leven. Denk je hier geen tijd voor te hebben? Dat geeft sowieso al aan dat je een veel druk schema hebt. Maak er dus tijd voor! Kruis in je agenda, niemand pakt je dat meer af. Dat kan door een paar uur per week te reserveren voor jezelf of bijvoorbeeld iedere dag een half uur.

 

4. Schrijf of praat zorgen van je af

Natuurlijk is het leven niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Iedereen krijgt te maken met een portie tegenslag. Dat voorkom je niet. Maar je kunt wel zorgen dat je er op de juiste manier mee omgaat. Niet door het te negeren, maar ook niet door je er helemaal door mee te laten slepen. Vind een goede balans tussen je uiten en afstand nemen. Je zorgen van je afschrijven of met iemand er over praten helpt vaak goed. Hierdoor uit je je en creëer je afstand waardoor je objectiever naar je probleem kunt kijken. En dus ook een betere beslissing kunt nemen.

 

5. Ken jezelf

De oorzaak van stress vind je vaak in je psyche door je eigen overtuigingen en denkbeelden. Even kort door de bocht betekent dit bijvoorbeeld: doordat je de overtuiging hebt dat je niet goed genoeg bent, ga je harder werken en raak je overspannen. Of omdat je je tekort voelt schieten als vader of moeder, neem je geen tijd meer voor jezelf en raak je burn-out. Of omdat je vindt dat je egoïstisch bent als je je eigen behoeften voorop zet, zorg je altijd maar voor anderen en raak je op den duur uitgeput.

Jezelf kennen, weten wat je wel en niet wilt, weten waar je behoeftes liggen, deze serieus nemen en hiernaar luisteren, helpt om gebalanceerd in het leven te staan. Verdiep je daarom in psychologie of neem een coach of therapeut in de arm nemen om met stress of moeilijke situaties om te gaan. Dat is echt geen overbodige luxe, het kan je zelfs behoeden voor een burn-out of overspannenheid.

Lees ook: Hoe ga jij om met heftige situaties, problemen en crisis? Ofwel: wat is jouw copingstijl?

 

6. Grenzen stellen

Inhakend op de vorige tip: duidelijk je grenzen stellen en ‘nee’ durven zeggen, helpt je om niet al je energie weg te geven. Door continu over je grenzen te gaan, raak je op den duur uitgeput. Luister hierbij naar je lichaam en hoe situaties voor je voelen. En negeer even dat stemmetje dat vindt dat je van alles moet of zou moeten.

Meer weten over grenzen stellen? Lees ook: Grenzen stellen, hoe doe je dat? (1)

 

7. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven

Natuurlijk gebeurt er van alles om je heen en heb je te maken met andere mensen. Maar door situaties en anderen de schuld te blijven geven van stress en problemen schuif je de verantwoording van je af. En hiermee ook de kracht om dingen te veranderen. Pak de regie dus weer terug. Jij bent degene die bepaalt hoe je met zaken omgaat en welke richting je op wilt in je leven. Dat kan niemand anders voor jou doen. Laat je dus niet meer leiden door wat anderen zeggen of doen, maar kijk wat je zelf wilt.

 

8. Stress verminderen

Heb ondanks de bovenstaande tips nog steeds last van stress? Kijk dan wat jou de meeste stress oplevert en verwijder of verander dit, als dat kan, uit je leven. Kijk, een schoonmoeder die het bloed onder je nagels vandaan haalt, daar zul je voor een deel mee moeten leven. Maar je kunt je leven wel zo inrichten dat je zo min mogelijk met haar te maken hebt.

Een baan die je te veel stress kost? Kijk eens wat je kunt doen om stress op je werk te verminderen door dit bijvoorbeeld met je baas of collega’s te bespreken. Of kijk uit naar een functie op een andere afdeling of ga op zoek naar een andere baan. Belangrijk is om actie te ondernemen en niet te denken dat je er niets aan kunt doen.

 

 

 

Download ebook over burn-out

Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

werkplezier, werkstress, werkdruk

8 slimme tips voor meer werkgeluk op de werkvloer

Ondanks dat er steeds meer bekend wordt over stress en burn-out, blijken we op de werkvloer niet gelukkiger te worden. Bijna 40% is niet tevreden met zijn werk. De arbeidsbelasting neemt toe en dat zorgt voor werkdruk, stress en burn-out. Hoe kun je op een simpele...

Vrouw ademt uit - illustratie gevolgen oppervlakkige ademhaling

Wat zijn de gevolgen van een oppervlakkige ademhaling?

Heb jij een oppervlakkige ademhaling? Dat heeft gevolgen. Ongemerkt kunnen veel klachten hierdoor ontstaan. In dit blog leggen we uit waarom je hoog ademt bij stress en burn-out en wat de gevolgen zijn. En wat je zelf kunt doen bij een te hoge ademhaling.  ...