Waarom is psychische hulp zonder wachttijden zo belangrijk?
Wanneer je een burn-out hebt of met andere mentale stressklachten rondloopt, dan ga je zeer waarschijnlijk op zoek naar psychische hulp. Waar moet je hierbij op letten? En: waarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk geholpen wordt? In dit blog geven wij jou hierop het antwoord.
Lang wachten met psychische hulp inschakelen
De meeste mensen doen pas op het allerlaatste moment iets aan hun klachten. Ze wachten tot ze fysiek of psychisch niet meer normaal functioneren of tot ze instorten. Als jij nu met een burn-out zit, is dit bij jou waarschijnlijk ook het geval, schatten we voorzichtig in. Hier zijn verschillende reden voor:
- Soms heb je echt niet in de gaten dat je met klachten rondloopt. Je hebt hier namelijk al je hele leven last van en bent dit normaal gaan vinden;
- Het kan ook zijn dat je wel voelt dat er iets niet lekker loopt maar je denkt: ach, het valt wel mee;
- Je bent uit contact geraakt met je lichaam en leeft vooral vanuit je hoofd. Het lichaam geeft wel signalen, maar deze komen niet meer binnen;
- Of, je negeert je klachten omdat je bang bent dat je iets ernstigs onder de leden hebt.
Wat is bij jou de reden dat je pas laat aan de bel trekt/hebt getrokken?
Lees meer over de oorzaken van een burn-out.
Wil jij zeker weten of je een burn-out hebt? Ontdek het antwoord in dit e-book:
Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf
Wachten op psychische begeleiding levert stress op
Heb je eindelijk toegeven dat je hulp nodig hebt?Dan kan het nog een tijdje voordat je die krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld naar de huisarts gaan voor advies. Ook moet je in overleg gaan met je werkgever om je eventueel (gedeeltelijk) ziek te melden. Daarnaast is een gesprek bij de bedrijfsarts nodig om te kijken welke begeleiding jou verder gaat helpen. De bedrijfsarts heeft hier een bepalende rol in (niet je huisarts). Na al deze afspraken ben je mogelijk zomaar een paar weken verder.
Maar dan ben je er nog niet. Het kan zijn dat je bedrijfsarts adviseert om eerst een paar weken thuis te blijven. Wanneer dit niet helpt (zoals bij een burn-out) dán wordt er pas gekeken naar psychische hulp. Als je dan ook nog op een wachtlijst komt te staan en pas over een paar maanden geholpen kan worden, dan levert dat enorm veel stress op. Je klachten kunnen hierdoor toenemen.
Zo kan het gebeuren dat je je klachten wilt blijven oplossen met je hoofd. Ook kunnen er andere klachten ontstaan. Je bent bijvoorbeeld bang dat er serieus iets mis is waardoor je angstklachten ontwikkelt. Als je niet geholpen wordt om te begrijpen wat er gebeurt, dan kan dit over gaan in paniekaanvallen. Al met al kan dit dus erg lang duren. Je herstelt hierdoor minder snel van je burn-out en andere psychische klachten.
Hoelang moet ik wachten op psychische hulp bij de GGZ?
Hoelang je op psychische hulp moet wachten is afhankelijk van de regio waar je woont en wat voor een soort behandelaar je zoekt. De meeste mensen denken bij psychische klachten als stressklachten, burn-out of angst al snel aan het inschakelen van de GGZ of een psycholoog. Bij de GGZ werken ze met een treeknorm. Dit is de totale tijd die je moet wachten van je aanmelding tot aan je behandeling. Normaal gesproken moet dit binnen 14 weken gebeuren. Helaas haalt 37,5 procent van de GGZ-instellingen dit niet binnen die gestelde norm.
Vooral het aanmelden voor een intakegesprek duurt bij de meeste GGZ-instellingen erg lang. Reken daar nog eens de wachttijd bij op voordat je echt aan de slag kunt, en dan kan het zo maar zijn dat je 7 maanden of meer moet wachten op je psychische hulp. Daarnaast heb je voor een behandeling bij de GGZ eerst een verwijzing nodig van je huisarts.
Hoelang moet ik wachten op psychische hulp bij de psycholoog?
Ook bij de psycholoog (indien aangesloten) zijn er een aantal factoren die ervoor zorgen hoelang jij moet wachten. Door het tekort aan psychologen en psychiaters in Nederland nemen ook hier de wachttijden toe. Ook de regio heef hierin een beslissende factor. Zo zal een psycholoog op het platteland mogelijk minder snel vol zitten dan een psycholoog in de randstad. Bij de een kan het dus zijn dat je 3 weken moet wachten, bij een andere kan dit uitlopen op maanden.
Let op: een burn-out valt buiten de vergoedingsmogelijkheden en wordt dus niet via je zorgverzekering vergoed.
Hoelang moet ik wachten op psychische hulp bij de praktijkondersteuner?
Een andere optie om hulp te krijgen is via de praktijkondersteuner van de huisarts. Een praktijkondersteuner helpt bij licht psychische klachten en ondersteunt bij burn-out. De ervaring leert dat er wel meer hulp nodig is om van je burn-out te herstellen, maar het kan een mooie overbrugging zijn als je wacht op andere psychische hulp. Over het algemeen kun je vrij snel bij de praktijkondersteuner terecht.
Hoelang moet ik wachten op psychische hulp bij BoFit?
Snel geholpen worden zonder lange wachtlijsten helpt om je klachten niet erger te laten worden. Bij BoFit heb je binnen een week een afspraak met je coach en kun je een gratis kennismakingsgesprek doen. Je coach schat dan in welk traject het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Je kunt daarna beslissen of je door wilt met het traject of niet.
Hoe wordt psychische hulp (bij burn-out) vergoed?
- Als je wilt dat je psychische hulp bij een (GGZ-)psycholoog vergoed wordt dan heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Met deze doorverwijzing vergoedt je zorgverzekering je behandelingen. Hier zit (vaak) geen maximum aan. Let op: een burn-out valt buiten de vergoedingsmogelijkheden en wordt dus niet via je zorgverzekering vergoed.
- Kies je voor een psycholoog zonder verwijzing van je huisarts? Of kies je voor een psycholoog die niet is aangesloten bij jouw zorgverzekeraar? Dan betaal je de behandelingen zelf. Met een uurtarief van ongeveer 95 euro kan het totale bedrag behoorlijk oplopen.
- Krijg je behandelingen bij de praktijkondersteuner? Dit valt onder ‘huisartsenzorg’ en wordt volledig vergoed. Je krijgt voor psychische hulp ongeveer 5 sessies.
- Let op: er is ook nog een andere manier om je psychische hulp te vergoeden. Wil jij je behandelingen niet uit je eigen zak betalen? Lees dan snel verder.
Wil je gratis psychische hulp?
Voor gratis psychische hulp kun je terecht bij MIND Korrelatie. Je krijgt hier anoniem advies, informatie en hulp. Ze helpen je ook met een verwijzing naar een behandelaar. Het contact is wel eenmalig, je krijgt geen behandelingen.
Waar vind ik begeleiding bij psychische klachten met spoed en zonder wachttijden?
BoFit-trajecten worden niet vergoed door de zorgverzekering, maar vanuit je werkgever en het UWV (bij een ziektewetuitkering). Je werkgever is vanuit de Wet Poortwachter verplicht om mee te werken aan jouw herstel. De meeste werkgevers zijn hiervoor verzekerd of trekken dit af als bedrijfskosten. Ook als jouw klachten maar deels werkgerelateerd zijn (wat vaak het geval is), kun je dit (mogelijk) via je werkgever laten vergoeden. De meeste werkgevers en grote bedrijfsverzekeringen vergoeden de BoFit-programma’s. Hierdoor is de kans groot dat jij dit traject niet zelf hoeft te betalen.
Ben jij ondernemer? Een BoFit-traject wordt veelal vergoed door de AOV (Arbeid Ongeschiktheid Verzekering).
Lees ook: Dit is waarom de werkgerelateerde burn-out niet bestaat.
Begeleiding voor iemand anders aanvragen
Ook als je psychische hulp aanvraagt voor een ander is het naast de kwaliteit van de behandelaar (specialisme) belangrijk om te kijken naar de wachttijden. Hoelang duurt het voor dat diegene geholpen wordt? En is er ook een vergoeding mogelijk? Met deze informatie kun je samen met diegene die psychische hulp nodig heeft beslissen wat het beste bij hem of haar past.
Wil je meer weten over de BoFit-programma’s?
En wil je de brochure opvragen voor jezelf, je werkgever of het UWV? Neem direct contact met ons op!
Bronnen: