Aanhoudende lichamelijke stressklachten? Dit is het geheim om ze op te lossen (stresssymptomen)

Hoe ga je met stressklachten om en zorg je ervoor dat ze nooit meer terugkomen? Een vraag waar iedereen met fysieke stressklachten wel antwoord op wil weten. Zeker als je klachten maar blijven aanhouden. De oplossing gaat een stuk verder dan bijvoorbeeld het rustiger aan doen. Als jij er ook klaar mee bent om altijd met pijn rond te lopen, duik dan eens een stukje dieper in jezelf. Wij verklappen je het geheim om je stressklachten optimaal aan te pakken.

 

Symptomen bestrijden of de oorzaak aanpakken

Iedereen heeft wel eens last van zijn nek en schouders of spanningshoofdpijn. Blijven je klachten aanhouden (maanden) dan is het aan te bevelen er iets aan te doen. Want lang blijven doorlopen met je klachten leidt naar overspannenheid en burn-out. Waarschijnlijk wil je er ook wel graag vanaf. Want (zeurende) pijn is niet echt prettig om mee door te lopen en kan je dag behoorlijk verstieren.

Nu kunnen we je de makkelijke of de moeilijke manier geven om van je stressklachten af te komen. Ofwel: de oppervlakkige of de diepgaande. Of ook: oplossingen om je symptomen te bestrijden of oplossingen die de oorzaak van je stressklachten aanpakken.

Nou ja, je snapt het wel.

Er zijn dus twee manieren om met je klachten om te gaan. De ene manier is niet per se beter dan de andere. Alleen zal de tweede manier vaak wel effectiever zijn. Nieuwsgierig? Lees even mee.

Lees ook: 29 meest voorkomende symptomen en signalen van stress.

 

Je stressklachten direct oplossen

Je kunt fysieke stressklachten direct oplossen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen of de oorzaak van je spanning weg te nemen. Een voorbeeld. Je zit de hele dag achter de computer en hebt al een tijdje last van nek- en schouderklachten. Een praktische manier om dit op te lossen is om tussendoor te bewegen. Om vaker pauze te nemen, op te staan en rond te lopen. Of om te kijken of je bureaustoel wel de juiste hoogte heeft en je computer op ooghoogte staat. 

Wil je weten wat de juiste houding is om achter je computer te zitten? Kijk dan onderstaande video.

 

Een ander voorbeeld. Je hebt last van hoog ademen en een versnelde hartslag. Je weet dat je veel doet en dat daar je klachten vandaan komen. Een oplossing kan zijn om een stap terug te doen. Je zegt afspraken af, werkt minder vaak over en delegeert een paar huishoudelijke taken aan je gezinsleden. Of, als je niet weet waar je klachten vandaan komen: houd een week bij wanneer je de meeste last hebt van je klachten en wat dit heeft veroorzaakt.

 

Maak het niet moeilijker dan het is

Nu weten we dat dit eenvoudige voorbeelden zijn en het leven soms ingewikkelder in elkaar zit. Aan de andere kant: je moet het ook niet moeilijker maken dan het is. Doe je te veel? Neem dan een stap terug en blijf niet doorgaan. Soms is het zo simpel. 

Maar soms is er ook een reden dat je maar blijft doorgaan. Lees verder als je die reden wilt weten.

 

Het geheim van je stressklachten oplossen

Waarschijnlijk weet je bovenstaande oplossing voor je stressklachten zelf ook wel. Alleen, je vindt allerlei redenen om het toch niet te doen. Of je doet er even iets aan en vergeet het dan weer. Hoe komt het toch dat je wel weet maar niet doet? Vaak zit hier iets anders onder. Iets waar veel mensen overheen stappen. Als jij die eenmaal weet, zal je dit mogelijk niet meer vergeten.

Waar veel mensen niet naar kijken is wat de reden is waarom je iets op een bepaalde manier aanpakt. Dan heb je de werkelijke oorzaak van je stressklachten te pakken. Als je daar iets mee doet, is de kans heel groot dat je stressklachten niet meer terugkomen.

 

 Man met stress achter computer

Een voorbeeld: nek- en rugklachten

Heb je nog geen idee waarover we het hebben? Dan gaan we even terug naar het voorbeeld die we eerder besproken hebben. Je zit achter je computer en hebt een zeurende pijn in je nek. Je hebt je stoel en beeldscherm gecontroleerd (die stonden prima), je staat af en toe op maar na een paar dagen blijf je toch weer achter je computer zitten. Je neemt maar geen pauze en doet ook geen ontspanningsoefeningen, terwijl je je dit zo had voorgenomen. Herkenbaar? Je kunt zo heel lang blijven doormodderen, maar daar worden je klachten echt niet beter van. Wat je wel kunt doen is je afvragen waarom je er niets mee doet. Die reden is soms dat het moeilijk is om je gedrag te veranderen. Maar, als je echt van je klachten af wilt, zou je het wel doen, toch? Er is dus nog een andere reden.

Zo’n reden kan bijvoorbeeld zijn omdat je vindt dat je alleen pauze mag nemen als je daar tijd voor hebt. Maar tijd op je werk is er eigenlijk nooit; er is altijd wel wat te doen. Dus dat is een reden, een overtuiging, die je niet helpt. En die voor stress en nekklachten zorgt. Of je voelt je schuldig dat je pauzes neemt. Want in de baas zijn tijd kun je toch niet wat lopen lanterfanten? Nou is lanterfanten heel gezond, is gebleken. Je bent hierdoor veel alerter, frisser en creatiever. En dat is waarschijnlijk wat jouw baas wil, toch? Je kunt je dus afvragen of die overtuigingen wel kloppen. Waarschijnlijk niet. Je hebt dan te maken met valse overtuigingen.

 

Nog een voorbeeld: hartkloppingen en hoge adem

Wil je nog een voorbeeld? Dan gaan we even terug naar de hartkloppingen en hoge ademhaling. Als je weet dat je een te druk leven hebt, maar je blijft maar door hollen, dan wordt het tijd om eens te kijken of hier een valse overtuiging achter zit. Misschien vind je het egoïstisch om tijd aan jezelf te besteden en ben je daarom altijd voor anderen bezig. Of, je wilt je nuttig voelen en niets doen betekent dat je niet nuttig bent. En wat ben je dan eigenlijk waard? Maar helpt die overtuiging jou? Niet echt, hè? Tijd om die valse overtuiging aan te pakken in plaats van iedere keer maar weer proberen om praktisch iets aan je situatie te veranderen. En hiermee iedere keer in je oude gedrag terug te vallen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over stress en de symptomen.

 

Gedragspatronen in je kindertijd

Valse overtuigingen en je kindertijd

Wist je trouwens dat veel van die overtuigingen al in je kindertijd ontstaan? Daarom zijn ze vaak zo lastig aan te pakken. Ze zitten zo diepgeworteld dat je ze normaal bent gaan vinden. Ze veranderen in iets anders voelt soms net zo eng als het verliezen van een arm of een been. Ze zijn onderdeel van je geworden. Zelfs als die verandering betekent dat je veel beter in je vel gaat zitten. Allerlei vragen, onzekerheden en twijfels borrelen omhoog als je gaat morrelen aan je valse overtuigingen.

 

Hoe kun je die overtuigingen en daarmee je stressklachten voorgoed aanpakken? Wij geven je een aantal tips waarmee je zelf aan de slag kunt.

 

4 stappen om je valse overtuigingen aan te pakken

 

  1. Wat is jouw valse overtuiging precies en waar komt die vandaan? Als je beter begrijpt waarom je zo denkt, ben je mogelijk ook gemotiveerder om het te veranderen;
  2. Klopt jouw overtuiging wel? Mogelijk heeft je overtuiging je vroeger geholpen, maar werkt het nu alleen maar tegen je. Kijk ernaar en neem er bewust afscheid van;
  3. Welke overtuiging klopt dan wel? Zet een nieuwe, gezonde overtuiging hiervoor in de plaats. En kijk welk gedrag hierbij hoort dat jou helpt en ondersteunt;
  4. Nu moet je gaan oefenen in de praktijk. Wees geduldig met jezelf, want je gedrag is niet zomaar veranderd. Door te herhalen en te blijven oefenen wordt je nieuwe overtuiging op den duur jouw nieuwe gewoonte.

 

Uiteraard zijn er meerdere manieren om met je stressklachten om te gaan. Werkt deze manier voor jou niet? Kijk dan of je er op een andere manier mee om kunt gaan zodat ook jouw stressklachten voorgoed verdwijnen.

 

Vrouw lukt het niet om stressklachten op te lossen 

Lukt het jou niet om je stressklachten aan te pakken?

Soms is dat ook erg lastig. We hebben namelijk vaak een blinde vlek voor ons gedrag en onze overtuigingen. BoFit werkt al 20 jaar met mensen die hun stressklachten niet onder de knie kregen. We hebben inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Het einde nadert

Mijn vader en moeder zijn 88 jaar, wonen nog gelukkig samen en hebben de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Met een beetje hulp van de zonen en minimale thuiszorg zijn zij een voorbeeld van hoe het op hoge leeftijd ook nog kan. Ik bezoek mijn ouders...

burn-out en hechtingsstijl

Dit is de invloed van je hechtingsstijl op burn-out

Een onveilige hechtingsstijl heeft niet alleen invloed op je relaties, maar op alle gebieden van je leven. Daarom kan het ook een behoorlijke impact geven op je burn-out en het herstel hiervan. Hoe zit dat precies? Veilige hechtingsstijl Je hechtingstijl is de...

burn-out vergoeding werkgever, medewerker met burn-out

Burn-out vergoeding door je werkgever? Zo regel je dat

Burn-out vergoeding werkgever. Ben jij onlangs burn-out geraakt of zit je er tegenaan? Misschien vraag je je af of je professionele hulp wel kunt betalen. En moet je het wel zelf betalen of is je werkgever hier ook verantwoordelijk voor? Gelukkig hoef je dit in de...

Burn-out en burn-outklachten. Jonge man zit vermoeid met hand voor gezicht.

Wat is het verschil tussen burn-out en burn-outklachten?

Burn-out en burn-outklachten. Heb je een burn-out als je last hebt van burn-outklachten? Dat hoeft niet. Wel is het een signaal om deze klachten serieus te nemen. In dit blog leggen we je het verschil uit.     Burn-outcijfers Ongeveer 16% van de werknemers...