Wat zijn de gevolgen van een oppervlakkige ademhaling?

door | mrt 10, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Heb jij een oppervlakkige ademhaling? Dat heeft gevolgen. Ongemerkt kunnen veel klachten hierdoor ontstaan. In dit blog leggen we uit waarom je hoog ademt bij stress en burn-out en wat de gevolgen zijn. En wat je zelf kunt doen bij een te hoge ademhaling.

 

Oppervlakkige adem en stress

Gelukkig adem je vanzelf. Daar hoef je niet over na te denken. Maar als je verkeerd ademt, gaat dat ook vanzelf. Daar sta je dan ook niet bij stil. Je kunt jarenlang verkeerd ademen en dit niet in de gaten hebben.

Heb jij wel eens van schrik je adem ingehouden?

Of ga je sneller ademen als je een praatje moet houden op je werk?

Waarschijnlijk herken je dat wel. Je ademhaling wordt namelijk beïnvloed door emoties. Ook bij veel stress versnelt je ademhaling. Je ademt dan heel diep of juist oppervlakkig (hoog). Je lichaam komt dan in een staat van alertheid. Houdt dit lange tijd aan dan kan het hieraan wennen en behoud je een ontregelde ademhaling. Dan is het chronisch geworden.

Een oppervlakkig ademenhaling, de gevolgen

Is het erg om hoog te ademen? Behalve dat je soms naar adem moet happen kan het ook andere vervelende klachten opleveren. Je adem zorgt tenslotte voor de zuurstof- en kooldioxidetoevoer in je hele lichaam. Als hier iets misgaat, dan krijg je daar uiteraard last van. Hieronder noemen we een paar voorbeelden van klachten die je kunt krijgen als je oppervlakkig en verkeerd ademt.

 

Vrouw ademt uit - illustratie gevolgen oppervlakkige ademhaling

 

 

Hoge ademhaling bij stress en burn-out

Ook bij burn-out en stressklachten geldt dat je lichaam zich in een stresssituatie bevindt. Bij een burn-out heb je jarenlang roofbouw gepleegd door continu over je grenzen te gaan. Dat levert stress op. Een verkeerde ademhaling kan er dan insluipen en chronisch worden. Daarom kom je regelmatig mensen met een burn-out tegen die hoog in hun adem zitten. Of misschien merk je het wel bij jezelf.

 

Heb jij last van oppervlakkig ademen?

Gelukkig kun je aan hoog en oppervlakkig ademen iets doen. Er zijn diverse oefeningen die je ademhaling weer normaliseren. Maar, doe daarnaast ook iets aan de oorzaak. Ademhalingsoefeningen doen terwijl je in je dagelijks leven nog steeds gestrest bent? Dat schiet natuurlijk niet op. Achterhaal waarom je stress in je leven hebt en probeer dit te veranderen. Zo kom je (voor)goed van je hoge ademhaling af. Je kunt ook contact opnemen met een professional als je hierbij hulp nodig hebt.

 

Hieronder zie je een ademhalingsoefening die je helpt om weer ‘normaal’ te ademen. Vergeet hierbij niet om via de buik te ademen.

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Vrouw met mogelijke burn-out

8 signalen die aangeven dat je tegen een burn-out aanzit

Merk jij dat je met flink wat (werk)stress kampt de laatste tijd? Misschien zit je wel tegen een burn-out aan. En je bent niet de enige. 1 op de 5 werkenden heeft een groot risico om een burn-out te krijgen. Daarnaast herkent 80% niet dat hij of zij tegen een...

Van millennial tot midlife: burn-out in iedere levensfase

Natuurlijk, een burn-out kan op ieder moment en op iedere leeftijd gebeuren. Toch zijn er levensfases die meer risico met zich meebrengen dan andere. In dit blog bespreken we de verschillende levenscategorieën met hun specifieke problematiek en hun risico op...

Hoe pak je je schuldgevoel aan

40 oorzaken van een burn-out. Herken jij ze?

Soms is er heel duidelijk een aanleiding dat je burn-out raakt. Bijvoorbeeld omdat je een groot verlies hebt meegemaakt. En soms zijn er meerdere oorzaken waardoor je burn-out bent geraakt. In de 22 jaar waarin wij met burn-out en stressklachten werken, hebben wij...

Burn-outklachten oplossen

Burn-out klachten oplossen: hoe doe je dat?

Heb jij last van burn-out klachten? Je bent niet de enige. Ongeveer 1,3 miljoen Nederlandse werknemers loopt met burn-out klachten rond. Hoe los je je ze op? Wij delen onze tips met jou zodat je zelf aan de slag kunt.    Dit zijn de onderwerpen die we in dit...