Hoe voorkom je burn-out en overspannenheid? Met deze 8 gouden tips lukt je dat

door | jun 16, 2020 | BoFit Burn-out Blog

Hoe zorg je dat je burn-out en overspannenheid voorkomt? Stress sluipt er namelijk makkelijk in en voor je het weet is het als onkruid dat je niet meer weg krijgt. BoFit werkt al 20 jaar met stress, burn-out en overspannenheidsklachten. Wij geven je deze 8 gouden tips om zelf mee aan de slag te gaan.

 

Lees ook: Dit is het verschil tussen overspannenheid en burn-out.

 

Stress en onzekerheid

De wereld om je heen verandert continu en dat kan flink wat stress opleveren. Zeker in onze huidige tijd. Denk aan: minder afleiding, meer op elkaars lip zitten, weinig sociale contacten, minder knuffelen (ja, ook stressvol), minder beweging en verveling. Of extremer: je baan kwijtraken, familie of vrienden die ziek worden en je financiële situatie die verslechtert. Die onzekerheid en continue veranderingen zorgen ervoor dat situaties en gevoelens worden uitvergroot. Zie daar maar eens zonder stress mee om te gaan.

Lees ook: Burn-out raken door de coronacrisis, kan dat?

 

 Burn-out voorkomen: vrouw tussen  planten kijkt naar beneden

Langdurige ongezonde stress

Ongezonde stress kan op lange termijn overslaan naar overspannenheid en burn-out. Ja, ook als je denkt dat je een bikkel bent op het gebied van omgaan met stressvolle situaties. Bij BoFit melden zich dagelijks mensen aan die hun burn-out helemaal niet zagen aankomen. Ze zagen zichzelf als iemand die de schouders eronder zet en niet zo snel zeurt. Helaas, op lange termijn trekt je lichaam ongezonde stress niet meer. En bij de een duurt dat langer dan de ander. Vroeg of laat – als je niets aan stress doet – zegt je lichaam: “zoek het maar uit, ik heb lang genoeg mijn best gedaan”. Zo kun je zo maar een half jaar tot een jaar met burn-out of overspannenheid thuis zitten. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

 

Stresssignalen herkennen

Dus misschien zit jij nu op de bank dit verhaal te lezen en moet je eerlijk toegeven dat je best wat stress in je leven hebt. Je herkent ook al de stresssymptomen als slecht slapen, fysieke pijntjes, vaker moe en meer geïrriteerd zijn. En misschien denk je hier direct achteraan: het zal wel loslopen allemaal. Lees dan toch even door. Want door deze informatie tot je te nemen, herken je eerder de stresssignalen waardoor je sneller kunt ingrijpen. Want niets aan stress doen, zorgt er niet voor dat stress verdwijnt. Integendeel, het zal alleen maar erger worden. Je bewust worden is daarom altijd stap één naar herstel en een meer ontspannen leven.

 

 Vrouw warmt op voor gezonde leefstijl en burn-out te voorkomen

8 gouden tips om burn-out en overspannenheid te voorkomen

Gelukkig kun je zelf echt een hele hoop doen om overspannenheid en burn-out te voorkomen. Ja, sommige dingen kosten enige inspanning maar je hebt er wel je gezondheid voor terug. En dat is in deze tijd zeker niet onbelangrijk.

 

1. Je gezondheid op nummer één zetten

We nemen aan dat je dit echt wel weet, maar we noemen het toch maar even: gezond leven moet natuurlijk op nummer één staan. Dit betekent gezond eten, voldoende slapen en geregeld bewegen. Wil je hier meer over weten, we hebben er een aantal blogs over geschreven:

 7 basistips om je leefstijl te verbeteren, je immuunsysteem te versterken en stress te verminderen;

Te veel of juist niet eten door stress: wat heeft het met burn-out te maken en welke voeding helpt bij stress?;

Slecht slapen en slapeloosheid tijdens stress en burn-out; hoe ga je ermee om? De 4 belangrijkste tips;

13 positieve effecten door leefstijlverandering.

 

2. Voldoende ontspannen

Niet de hoeveel werk zorgt ervoor dat je overspannen en burn-out raakt, maar te weinig pauzes nemen en te weinig ontspannen. Die gejaagdheid, maar doorgaan en continu ‘aan’ staan, daar word je lichaam niet blij van.

 

 man zonder stress schildert

 

3. Doe wat je leuk vindt

Doen wat je leuk vindt verhoogt je energie en laat je zelfvertrouwen toenemen. Een fijne hobby waar je alles in kwijt kunt, zoals schilderen, fotograferen of treinmodellen bouwen, geeft zo veel plezier in je leven. Denk je hier geen tijd voor te hebben? Dat geeft sowieso al aan dat je een veel druk schema hebt. Maak er dus tijd voor! Kruis in je agenda, niemand pakt je dat meer af. Dat kan door een paar uur per week te reserveren voor jezelf of bijvoorbeeld iedere dag een half uur.

 

4. Schrijf of praat zorgen van je af

Natuurlijk is het leven niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Iedereen krijgt te maken met een portie tegenslag. Dat voorkom je niet. Maar je kunt wel zorgen dat je er op de juiste manier mee omgaat. Niet door het te negeren, maar ook niet door je er helemaal door mee te laten slepen. Vind een goede balans tussen je uiten en afstand nemen. Je zorgen van je afschrijven of met iemand er over praten helpt vaak goed. Hierdoor uit je je en creëer je afstand waardoor je objectiever naar je probleem kunt kijken. En dus ook een betere beslissing kunt nemen.

 

5. Ken jezelf

De oorzaak van stress vind je vaak in je psyche door je eigen overtuigingen en denkbeelden. Even kort door de bocht betekent dit bijvoorbeeld: doordat je de overtuiging hebt dat je niet goed genoeg bent, ga je harder werken en raak je overspannen. Of omdat je je tekort voelt schieten als vader of moeder, neem je geen tijd meer voor jezelf en raak je burn-out. Of omdat je vindt dat je egoïstisch bent als je je eigen behoeften voorop zet, zorg je altijd maar voor anderen en raak je op den duur uitgeput. Jezelf kennen, weten wat je wel en niet wilt, weten waar je behoeftes liggen, deze serieus nemen en hiernaar luisteren, helpt om gebalanceerd in het leven te staan. Verdiep je daarom in psychologie of neem een coach of therapeut in de arm nemen om met stress of moeilijke situaties om te gaan. Dat is echt geen overbodige luxe, het kan je zelfs behoeden voor een burn-out of overspannenheid.

Lees ook: Hoe ga jij om met heftige situaties, problemen en crisis? Ofwel: wat is jouw copingstijl?

 

6. Grenzen stellen

Inhakend op de vorige tip: duidelijk je grenzen stellen en ‘nee’ durven zeggen, helpt je om niet al je energie weg te geven. Door continu over je grenzen te gaan, raak je op den duur uitgeput. Luister hierbij naar je lichaam en hoe situaties voor je voelen. En negeer even dat stemmetje dat vindt dat je van alles moet of zou moeten.

Meer weten over grenzen stellen? Lees ook: Grenzen stellen, hoe doe je dat? (1)

 

7. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven

Natuurlijk gebeurt er van alles om je heen en heb je te maken met andere mensen. Maar door situaties en anderen de schuld te blijven geven van stress en problemen schuif je de verantwoording van je af. En hiermee ook de kracht om dingen te veranderen. Pak de regie dus weer terug. Jij bent degene die bepaalt hoe je met zaken omgaat en welke richting je op wilt in je leven. Dat kan niemand anders voor jou doen. Laat je dus niet meer leiden door wat anderen zeggen of doen, maar kijk wat je zelf wilt.

 

8. Stress verminderen

Heb ondanks de bovenstaande tips nog steeds last van stress? Kijk dan wat jou de meeste stress oplevert en verwijder of verander dit, als dat kan, uit je leven. Kijk, een schoonmoeder die het bloed onder je nagels vandaan haalt, daar zul je voor een deel mee moeten leven. Maar je kunt je leven wel zo inrichten dat je zo min mogelijk met haar te maken hebt. Een baan die je te veel stress kost? Kijk eens wat je kunt doen om stress op je werk te verminderen door dit bijvoorbeeld met je baas of collega’s te bespreken. Of kijk uit naar een functie op een andere afdeling of ga op zoek naar een andere baan. Belangrijk is om actie te ondernemen en niet te denken dat je er niets aan kunt doen.

 

Download ebook over burn-out

Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

Heb jij last van stress? En wil je overspannenheid en burn-out voorkomen?

Bij BoFit leer je omgaan met stress, je valkuilen kennen en je talenten en sterke punten beter inzetten. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen en minder stress en spanning opleveren.

BoFit heeft inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een gelukkig en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Machtsvertoon, waarom?

Intimidatie, bedreiging en agressie, het is niet te tolereren maar komt steeds meer voor. Laat ik het zo zeggen: het komt steeds meer in beeld en er wordt ook steeds meer over gesproken. Hulpverleners, politie en nu ook gemeenteraadsleden worden vaak...

foto bo bogaard

Het groene medicijn

Toen ik 8 jaar was ging ik op voetballen. Ik heb mijn jeugd altijd op straat doorgebracht. Met putten of partijtjes spelen op het pleintje in de buurt. Mijn vader was maatschappelijk werker en nam mij ook altijd mee naar het woonwagenkamp. Ik vond het...

foto bo bogaard

Gezond succesvol! Ja?

Wat een kop, je zou het bijna een utopie kunnen noemen. Want is deze combinatie wel te realiseren als je ziet hoeveel jongeren nu al gebukt gaan onder verwachtingen, eisen, keuzestress, moeten, bewijzen, verkrampende gedachten, verkeerd gebruiken van...

foto bo bogaard

Herstel op een natuurlijke manier

Ik ben dit jaar gestart met een verbouwing van mijn lichaam. Mijn ogen werden steeds zwaarder en ik besloot om een ooglidcorrectie aan te gaan. De ingreep is inmiddels gebeurd. Ik ben als persoon mentaal vrij stabiel maar ik was toch behoorlijk gespannen. Een week...