Wat is emotionele stress? 5 symptomen van emotionele stress

door | feb 27, 2023 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Stress werkt niet alleen fysiek en mentaal uit. Ook op het gebied van je emoties verandert er een hoop. Hoe emotionele stress eruit ziet leggen we je in dit blog uit.

Je emoties veranderen bij stress

Op het moment dat je meer stress hebt in je leven, veranderen ook je emoties. Gevoelens van blijdschap en vreugde verminderen of verdwijnen en er komen meer negatieve emoties voor in de plaats. Je kunt je door stress ook emotioneel instabieler voelen. Je reageert dan vrij extreem op gebeurtenissen waar je anders milder over zou zijn. Andere mensen klappen juist weer dicht bij stress.

 

Wat zijn de gevolgen van emotionele stress?

Gedurende lange tijd stress hebben en hierbij negatieve emoties ervaren is schadelijk voor je lichaam. Veel emoties putten je lichaam namelijk uit. Je kunt hierdoor allerlei fysieke klachten krijgen als hartkloppingen, duizeligheid, vermoeidheid, slecht slapen, een verminderde eetlust of pijn in de borst.

vrouw met emotionele stress

5 symptomen van emotionele stress

 

1. Woedeaanvallen

Woede is vaak een teken dat je over je grenzen bent gegaan. Je raakt bijvoorbeeld steeds meer geïrriteerd omdat je je moet aanpassen aan je omgeving. Of omdat je dingen moet doen die niet bij je passen. Er komt een moment dat je je boosheid niet meer onder controle houden. Je krijgt last van meerdere woedeaanvallen als je niet iets aan de oorzaak doet. Je kunt dan om iets kleins al ontzettend kwaad worden.

 

2. Huilbuien

Komen de waterlanders bij jou ook snel op? Door stress kun je last krijgen van huilbuien. Soms in situaties waar je liever niet huilt. Zoals op je werk of in een winkel. Het is heel lastig om je tranen tegen te houden. De oorzaak van deze huilbuien ligt vaak in een opeenstapeling van onverwerkt verdriet. Mogelijk heb je in je leven te maken gehad met teleurstellingen die je niet goed hebt verwerkt. Ze wegstoppen wil helaas niet zeggen dat deze emoties ook verdwijnen.

 

3. Cynisme

Cynisme heeft te maken met wantrouwen. Bijvoorbeeld omdat je op je werk geen vertrouwen meer hebt in je werkgever. Of er is te veel gebeurd en je gelooft niet meer in een oplossing. Ook kun je cynisch raken in relaties doordat je te vaak bent teleurgesteld. Het kenmerk van cynisme is een negatieve en kritische houding. Je probeert in elke situatie een probleem te zien en de negatieve kant te belichten. Het is een manier om jezelf te beschermen tegen teleurstellingen, wat helaas vaak niet lukt.

 

4. Angst

Angst is een natuurlijke reactie op gevaar in je omgeving. Maar als er geen bedreiging is en je bent toch angstig, dan is er meer aan de hand. Angst kan een reactie zijn op langdurige stress en/of een heftige gebeurtenis. Het zenuwstelsel raakt overactief en verstoort bepaalde lichaamsfuncties. Dit is van invloed op je denken. Het onderbewuste zoekt een reden voor dit verstoorde patroon en ‘verzint’ angstsituaties om die te legitimeren. Trouwens, een ongezonde leefstijl (bijvoorbeeld veel roken, onregelmatig slapen en alcohol) verergert je klachten vaak alleen maar.

Lees ook: Het Grote Angstdossier, alles over angst, paniek en burn-out.

 

5. Somberheid

Je hebt geen zin om uit je bed te komen. Je vindt het steeds lastiger om echt te genieten van het leven. Of je maakt je veel zorgen. Vaak gaat somberheid ook gepaard met verdriet. Somberheid heeft vele oorzaken. Zoals het verlies van een dierbare of vervelende ervaring. Langdurig kampen met sombere gevoelens kan soms overslaan in depressie.

logo de burn-out podcast

Luister hier naar een podcastaflevering over burn-out en depressie. 

 

Natuurlijk zijn er meerdere manieren waarop stress zich emotioneel uit. Twijfel je of stress de oorzaak is van je emotionele klachten? Vraag altijd advies bij je huisarts of een specialist.

 

Wat moet je doen met emotionele stress? 

Blijf er niet te lang mee doorlopen zodat je stress chronisch wordt. Zeker als je er zelf niet meer uitkomt en/of fysieke klachten ontwikkelt. Met een preventief traject bij BoFit leer je om met stress om te gaan en weer gezond en zonder klachten je dagelijks leven op te pakken.

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

7 slimme stappen om stress op je werk tegen te gaan

Zoals je in ons vorige blog las, is burn-out niet per se werkgerelateerd. Wel komt stress op de werkvloer steeds vaker voor. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je dat je werk weer leuk wordt?   Burn-outonderzoek Uit een onderzoek over burn-outverschijnselen van...

Groei door tegenslag en stress

  Mensen die lekker in hun vel zitten kunnen beter omgaan met negatieve gedachten, emoties en mensen. Zij hebben de mentale veerkracht om met problemen zoals tegenslag en stress om te gaan. Geluk is niet maakbaar, maar op een gezonde manier omgaan met...

foto man kijkt over vijver

Waarom snel herstellen van een burn-out niet werkt

De grootste valkuil bij herstel van burn-out is snel willen herstellen. Want druk, haast, moeten en prestatie zijn nou juist een van de oorzaken van burn-out. Wie snel herstelt, doet eigenlijk alleen aan symptoombestrijding. Met als gevolg dat burn-out vaak...