Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is emotionele stress? 5 symptomen van emotionele stress

door | feb 27, 2023 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Stress werkt niet alleen fysiek en mentaal uit. Ook op het gebied van je emoties verandert er een hoop. Hoe emotionele stress eruit ziet leggen we je in dit blog uit.

Je emoties veranderen bij stress

Op het moment dat je meer stress hebt in je leven, veranderen ook je emoties. Gevoelens van blijdschap en vreugde verminderen of verdwijnen en er komen meer negatieve emoties voor in de plaats. Je kunt je door stress ook emotioneel instabieler voelen. Je reageert dan vrij extreem op gebeurtenissen waar je anders milder over zou zijn. Andere mensen klappen juist weer dicht bij stress.

 

Wat zijn de gevolgen van emotionele stress?

Gedurende lange tijd stress hebben en hierbij negatieve emoties ervaren is schadelijk voor je lichaam. Veel emoties putten je lichaam namelijk uit. Je kunt hierdoor allerlei fysieke klachten krijgen als hartkloppingen, duizeligheid, vermoeidheid, slecht slapen, een verminderde eetlust of pijn in de borst.

vrouw met emotionele stress

5 symptomen van emotionele stress

 

1. Woedeaanvallen

Woede is vaak een teken dat je over je grenzen bent gegaan. Je raakt bijvoorbeeld steeds meer geïrriteerd omdat je je moet aanpassen aan je omgeving. Of omdat je dingen moet doen die niet bij je passen. Er komt een moment dat je je boosheid niet meer onder controle houden. Je krijgt last van meerdere woedeaanvallen als je niet iets aan de oorzaak doet. Je kunt dan om iets kleins al ontzettend kwaad worden.

 

2. Huilbuien

Komen de waterlanders bij jou ook snel op? Door stress kun je last krijgen van huilbuien. Soms in situaties waar je liever niet huilt. Zoals op je werk of in een winkel. Het is heel lastig om je tranen tegen te houden. De oorzaak van deze huilbuien ligt vaak in een opeenstapeling van onverwerkt verdriet. Mogelijk heb je in je leven te maken gehad met teleurstellingen die je niet goed hebt verwerkt. Ze wegstoppen wil helaas niet zeggen dat deze emoties ook verdwijnen.

 

3. Cynisme

Cynisme heeft te maken met wantrouwen. Bijvoorbeeld omdat je op je werk geen vertrouwen meer hebt in je werkgever. Of er is te veel gebeurd en je gelooft niet meer in een oplossing. Ook kun je cynisch raken in relaties doordat je te vaak bent teleurgesteld. Het kenmerk van cynisme is een negatieve en kritische houding. Je probeert in elke situatie een probleem te zien en de negatieve kant te belichten. Het is een manier om jezelf te beschermen tegen teleurstellingen, wat helaas vaak niet lukt.

 

4. Angst

Angst is een natuurlijke reactie op gevaar in je omgeving. Maar als er geen bedreiging is en je bent toch angstig, dan is er meer aan de hand. Angst kan een reactie zijn op langdurige stress en/of een heftige gebeurtenis. Het zenuwstelsel raakt overactief en verstoort bepaalde lichaamsfuncties. Dit is van invloed op je denken. Het onderbewuste zoekt een reden voor dit verstoorde patroon en ‘verzint’ angstsituaties om die te legitimeren. Trouwens, een ongezonde leefstijl (bijvoorbeeld veel roken, onregelmatig slapen en alcohol) verergert je klachten vaak alleen maar.

Lees ook: Het Grote Angstdossier, alles over angst, paniek en burn-out.

 

5. Somberheid

Je hebt geen zin om uit je bed te komen. Je vindt het steeds lastiger om echt te genieten van het leven. Of je maakt je veel zorgen. Vaak gaat somberheid ook gepaard met verdriet. Somberheid heeft vele oorzaken. Zoals het verlies van een dierbare of vervelende ervaring. Langdurig kampen met sombere gevoelens kan soms overslaan in depressie.

logo de burn-out podcast

Luister hier naar een podcastaflevering over burn-out en depressie. 

 

Natuurlijk zijn er meerdere manieren waarop stress zich emotioneel uit. Twijfel je of stress de oorzaak is van je emotionele klachten? Vraag altijd advies bij je huisarts of een specialist.

 

Wat moet je doen met emotionele stress? 

Blijf er niet te lang mee doorlopen zodat je stress chronisch wordt. Zeker als je er zelf niet meer uitkomt en/of fysieke klachten ontwikkelt. Met een preventief traject bij BoFit leer je om met stress om te gaan en weer gezond en zonder klachten je dagelijks leven op te pakken.

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Autoriteit, allergie en bewondering!

Ik was 8 jaar toen ik mijn eerste pianoles kreeg van mevrouw Bette Davelaar. Zij was streng en autoritair, maar dat was goed voor mij want ik had structuur en regels nodig om mijn kwaliteiten te benutten. In de loop der jaren ging ik haar als vervelend zien, maar...

foto bo bogaard

BoFitten, de nieuwe leefstijl

Ik ontmoette haar voor de negende BoFit-sessie en zij straalde. De zon en natuurlijke omgeving maakten het stralende plaatje compleet: wat was dit mooi om te zien! Hoe anders was het geweest toen ik haar voor het eerst ontmoette. Het is belangrijk dat de...

Hoog cortisolgehalte: Vrouw zit met handen voor gezicht

Wat is cortisol en wat heeft het te maken met stress en burn-out?

Je hebt vast wel eens gehoord van cortisol. En misschien weet je ook dat het iets met stress te maken heeft. Maar hoe zit dat verder eigenlijk? In dit blog leggen we je precies uit wat cortisol is en hoe het aan stress en burn-out is gelinkt.   Stresshormoon...

foto bo bogaard

Vakantiestress of niet?

Voor 75% van de Nederlanders die op vakantie gaan is het (bijna) zover. Van de overige 25% blijft het grootste gedeelte thuis omdat zij een vakantie gewoon niet kunnen betalen. In het Psychologie magazine las ik dat er ook mensen zijn die het helemaal...