Meer dan 

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan 

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Woede en burn-out: dit heeft het met elkaar te maken + 5 tips om hiermee om te gaan

door | mrt 31, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Regelmatig woedend worden kan een teken zijn van een (beginnende) burn-out. Misschien herken je dit wel: plotseling gigantisch uit je slof schieten om een ogenschijnlijk klein probleem. Als je gestrest bent kun je namelijk ineens enorm boos worden om iets waar je normaal gesproken je schouders over ophaalt. In dit blog lees je over verschillende vormen van woede en wat dit met burn-out te maken heeft. En vertellen we je hoe je het beste met woedeaanvallen omgaat.

 

Het nut van woede

Eigenlijk is woede een natuurlijke reactie waarmee je lichaam je beschermt. Als er in de prehistorie namelijk een prooi van je werd afgepakt had het zin om in woede te ontvlammen en te vechten voor je eten. En nog steeds zijn er situaties waarin het nut heeft om boos te worden. Het zorgt ervoor dat je de energie hebt om dingen te bereiken én om je grenzen te herkennen. Maar boosheid kan ook een signaal zijn dat je te vaak over je grenzen gaat of bepaalde emoties onderdrukt.

 

Passieve en agressieve woede

Woede staat niet per se gelijk aan agressiviteit. Maar misschien is dat wel de vorm waar jij het eerste aan denkt. Schelden, agressie, irritatie, een kort lontje, slaan, schoppen, schreeuwen en verwijten maken, passen allemaal in dat agressieve plaatje. Maar er bestaat ook een andere kant van woede, namelijk de passieve variant. Daarbij ga je het gevecht juist níet aan. Soms uit zich dat ontkenning. Je gaat het probleem uit de weg of geeft liever op dan dat je de situatie aanvecht. Of misschien herken je wel deze vorm van passieve woede: jezelf verwijten maken. Want ook dat is woede, alleen dan op jezelf gericht.

Lees ook: 5 gegronde redenen waarom burn-out niet je eigen schuld is

 

vrouw die in woede uitbarst

Woede en burn-out

Boosheid bouwt zich vaak op. Ga zelf maar na. Je hebt gedurende de dag wat kleine tegenvallers en die zorgen er bij elkaar voor dat je ’s avonds uit je stekker gaat. En dan juist tegen de persoon die je het meest lief is. Dat is dan de spreekwoordelijke druppel waardoor alles even te veel is.

Soms bouwt die druk zich over een langere periode op. Bijvoorbeeld als je tegen een burn-out aanloopt. Een burn-out ontstaat vaak doordat je stelselmatig en gedurende langere tijd over je grenzen gaat. Regelmatig in woede uitbarsten kan hiervan een signaal zijn. Bijvoorbeeld omdat je aan de top van je kunnen zit. Of omdat je anderen continu aan het helpen bent. Of veel te weinig doet waar jij zelf zin in hebt.

 Hier lees je vijf stresssignalen die erop wijzen dat je emotionele stress hebt.

 

Woede en fysieke klachten

Een flinke woedeaanval is niet geheel onschuldig. Zeker als dit een lange tijd standhoudt. Je kunt er allerlei fysieke klachten van krijgen als:

  • Hartklachten;
  • Hoge bloeddruk;
  • Problemen met de bloedvaten (zoals de elasticiteit).

Maar zo ver hoeft het niet te komen. Lees snel hieronder wat je zelf aan je woedeaanvallen kunt doen.

 

In deze video (Engelstalig) zie je wat woede in je lichaam doet.

 

 

5 tips om met woedeaanvallen om te gaan

Heb jij last van passieve of agressieve woede? Daar wil je dan zeker graag vanaf.  Want zonder die woedeaanvallen bespaar je jezelf een hoop stress. Geregeld boos zijn kost namelijk veel energie. Ook als die woede naar jezelf gericht is.

Zoek uit waar die woedeaanvallen vandaan komen. Of waarom je jezelf constant verwijten maakt of terugtrekt. Dat is belangrijke informatie waarmee je jouw boosheid gericht aanpakt. Hieronder geven we je een aantal tips om met je woede om te gaan.

 

Woedetip 1: Relativeer

Let allereerst op wat voor soort gedachten er achter jouw woede schuilgaan. Word je boos omdat je veel denkt in statements als ‘altijd’ en ’nooit’? Je denken schiet dan door in zwart-witdenken. Daar kom je niet verder mee; de waarheid ligt altijd genuanceerder. Zodra je dit voor jezelf kunt inzien ben je al goed op weg. Een andere belangrijke factor is iets te persoonlijk nemen. Als je denkt dat dingen alleen jou specifiek overkomen, voelt dat eenzaam, verdrietig en word je er boos om.

Woedetip 2: Benoem je gedachten

Het heeft geen nut om je emoties te ontkennen. Als je boosheid wegduwt, bouwt de spanning zich alleen maar verder op. Hierdoor barst je op een later moment alsnog in woede uit. Begin met het opschrijven van je boze gedachten. Dit kun je bijvoorbeeld doen in de notitie-app van je telefoon zodat je er op elk moment bij kunt. Het verwoorden van je gedachten geeft een helikopterview waardoor je vaak beter kunt benoemen waar je irritatie vandaan komt.

Woedetip 3: Tover een lach op je gezicht

Deze tip klink misschien heel zweverig, maar dat is het allerminst. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat je gezichtsuitdrukking voor een belangrijk deel je stemming bepaalt. Een lach – ook al heb je niets om over te lachen – geeft je langzaam een beter gevoel. Dit helpt hierbij: probeer de lol van je boosheid in te zien. Lukt je dat zelf niet? Misschien gaat het wel als je er samen met een vriend of vriendin naar kijkt.

Woedetip 4: Kom in beweging

Allereerst bedoelen we dit letterlijk. Voel je woede opborrelen? Ga wandelen, hardlopen, fietsen, je huis schoonmaken of doe wat klusjes in de tuin. Boosheid uit zich namelijk in je lichaam en door beweging ontlaad je die energie.

Daarnaast kun je woede ook op een creatieve manier inzetten. Erken je woede en bedenk of er een oplossing is die je in deze situatie helpt. Misschien is dit wel een kans om iets in je leven te aan te pakken wat je uiteindelijk gelukkiger maakt.

Woedetip 5: Leid jezelf af

Je woede onderdrukken of je helemaal laten gaan, werkt vaak niet. Het zorgt er juist voor dat deze gevoelens alleen maar erger worden. Wat helpt is om jezelf af te leiden als je er te veel in blijft hangen. Dat kan als in tip 4, namelijk lekker gaan hardlopen of in beweging gaan. Maar ook iemand bellen, aan het werk gaan en tv-kijken kan helpen. Zoek uit wat voor jou de perfecte manier is.

 

Hulp nodig bij jouw woede?

Heb je het gevoel dat je woedeaanvallen zijn veroorzaakt doordat je te vaak over je grenzen gaat? Speciaal voor jou hebben we een preventief burn-outprogramma. Hiermee leer je omgaan met stress en voorkom je dat dit overgaat in een burn-out. Neem contact met ons op voor de brochure en de tarieven.

 

 

 

Bronnen:

Rtlnieuws.nl 

Gezondheidsnet.nl 

Depsycholoog.nl | Robbert Haringsma

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

blog over eenzaamheid

7 gouden tips tegen eenzaamheid bij burn-out

 Meer dan 40 procent van de Nederlanders voelt zich eenzaam. Dit kwam uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook mensen met een burn-out hebben hier vaak last van. In dit blog geven we je tips om hier beter mee om te...

Maak angst en paniek beheersbaar

Angst is een nuttige reactie op gevaar, maar sommige mensen zijn vaak bang om niets. Ze worden voelen zich heel angstig of raken in paniek door situaties die niet echt gevaarlijk zijn. Zoals de weg niet kunnen vinden of het zien van een aangelijnde hond op straat....

foto bo bogaard

Het kan altijd beter!?

Zondag 1 juni jl. was het weer zover, de jaarlijkse Run for KiKa. Ik loop de KiKarun elk jaar en altijd samen met een klant van BoFit. Het is zo mooi om te zien dat er na de loop altijd een glimlach is en een voldaan gevoel. Ik heb het gedaan, ik kan...

Dit zijn de 10 best gelezen burn-outblogs van 2019

  Zoals ieder jaar starten we met een overzicht van de best gelezen blogs van 2019. Jouw favorieten dus! Heb je er eentje gemist? Klik op de link en je kunt 'm alsnog lezen. Wil jij in 2020 nooit meer een burn-outblog missen? Meld je dan NU aan voor de BoFit...