Nieuw: zet het STAP-budget in voor je ontwikkeling

by | feb 14, 2022 | Burn-out nieuws | 0 comments

Per 1 maart kan iedereen in Nederland een STAP-budget ter waarde van € 1000 aanvragen om zo je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en jezelf verder te ontwikkelen. Wat houdt het STAP-budget precies in en wat kun je ermee?

STAP is een afkorting van Stimulans ArbeidsmarktPositie. Dit budget komt in de plaats van het aftrekbare scholingsbudget dat per 1 januari van dit jaar is afgeschaft. Zo wil de overheid mensen stimuleren om zelf initiatief te nemen zich te blijven ontwikkelen en duurzaam in te zetten op de markt.

 

Voor wie is het STAP-budget?

Iedereen kan het STAP-budget aanvragen. Of je nou in loondienst bent, op zoek bent naar een baan of ondernemer bent. Je vraagt het aan als particulier/burger en dus niet via je werkgever.

 

Wat kun je ermee?

Het STAP-budget kun je gebruiken voor een opleiding, cursus of training. In 2023 zal er ook mogelijkheid zijn voor EVC-trajecten. Deze trajecten richten zich op mensen die niet de scholing of diploma hebben, maar wel de werkervaring. Met een EVC-traject krijg je een certificaat dat jouw competenties in een specifieke branche laten zien.

 

Voorwaarden STAP-budget

Om mee te doen aan het STAP-budget zijn er een aantal voorwaarden. Zo kun je maximaal 1 opleiding per jaar aanvragen. Je opleiding moet binnen drie maanden na je aanvraag starten. Is je opleiding duurder dan € 1000 dan kun je bijvoorbeeld je werkgever vragen om een bijdrage of je betaalt het resterende bedrag zelf bij.

 

Wees op tijd

Er is jaarlijks ruimte voor ongeveer 300.000 toekenningen. Niet iedereen die deze subsidie aanvraagt, krijgt ‘m dus ook. Iedere twee maanden is er ruimte voor een deel daarvan. De eerste aanvraagmogelijkheid zal 1 maart 2022 zijn. Het is dus belangrijk er op tijd bij te zijn, omdat je anders misschien achter het net vist.

 

Zo vraag je het aan

Heb jij interesse in het STAP-budget? Kijk dan eens op www.stap-budget.nl voor je mogelijkheden en meer informatie. Lees je hier alvast in zodat je op tijd je aanvraag kunt doen. Het STAP-budget vraag je vervolgens aan bij het UWV. Als jouw aanvraag is goedgekeurd wordt het bedrag betaald aan de opleider/trainer.

 

 

Bron:

Stap-budget.nl

Rijksoverheid.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Stress maakt je vatbaarder voor ziektes

Langdurig stress ervaren is ongezond voor lichaam en geest. Stress kost veel energie en als je batterij letterlijk op gaat, dan kan zelfs een onschuldig virus je echt ziek maken. Heb je energie genoeg en zit je lekker in je vel, dan ben je minder vatbaar voor...

Tools voor gezond werk zonder stress

De komende jaren wordt niet alleen in Nederland campagne gevoerd tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA), maar ook op Europees niveau: Healthy workplaces - managing stress and psychosocial risks at work. Het doel van beide campagnes is om ziekte en uitval door...

Tool SZW: zelfinspectie aanpak werkdruk

Een te hoge werkdruk is een belangrijke veroorzaker van werkstress en werkgerelateerd ziekteverzuim. Eind juni jl. introduceerde de Inspectie SZW een online zelfinspectietool waarmee werkgevers zelf kunnen controleren of zij genoeg doen om werkstress als gevolg van...

Vermoeidheid door thuiswerken, stress en corona enorm toegenomen

Nederland is moe, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Van het thuiswerken en de corona. De voorspelling is dat er straks een golf aan burn-outs aankomt.   De stress van het thuiswerken en de coronacrisis gaat ons niet in de koude kleren zitten. Een tijd geleden...