Tool SZW: zelfinspectie aanpak werkdruk

door | aug 18, 2016 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Een te hoge werkdruk is een belangrijke veroorzaker van werkstress en werkgerelateerd ziekteverzuim. Eind juni jl. introduceerde de Inspectie SZW een online zelfinspectietool waarmee werkgevers zelf kunnen controleren of zij genoeg doen om werkstress als gevolg van werkdruk te voorkomen. Moeten zij meer doen, dan levert de tool hen daarvoor een handige actiepuntenlijst op.

Voorkom een te hoge werkdruk

De werkdruk is te hoog als de eisen die het werk aan werknemers stelt niet in balans zijn met hun belastbaarheid. Is dit structureel het geval dan kan dit leiden tot geestelijke en lichamelijke aandoeningen, afname van productiviteit en meer verzuim. Ruim een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress als gevolg van onder andere werkdruk en ongewenst gedrag. Lees de Factsheet Monitor Arbeid van TNO voor meer cijfers.

Kijken zoals de inspecteur van SZW

Een adequaat werkdrukbeleid is gericht op het identificeren, het onderzoeken en het aanpakken van werkdrukrisico’s, en op het evalueren van die aanpak. Deze stappen vormen een cyclus en moeten herhaald worden om een te hoge werkdruk te voorkomen en te beheersen. Aan de hand van de zelfinspectietool kunnen organisaties kijken of hun werkdrukbeleid aan de eisen van de Inspectie SZW voldoet. Zij kijken daarmee naar hun organisatie zoals een SZW-inspecteur dat ook doet.

Aanpakken PSA is verplicht

Naast een te hoge werkdruk is ook ongewenst gedrag op de werkvloer een belangrijke veroorzaker van werkstress. Het kan dan gaan om seksuele intimidatie, pesten, arbeidsdiscriminatie, agressie en geweld of een combinatie daarvan. Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht om alle vormen van Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) aan te pakken.

Hoe werkt de zelfinspectietool?

U (de werkgever) beantwoordt een aantal korte vragen. Die laten op hoofdlijnen zien of uw werkdrukaanpak voldoet aan de wettelijke richtlijnen. Het resultaat: een lijst met actiepunten. Deze lijst kunt u downloaden, printen of naar een collega mailen. Heeft u de zelfinspectie afgerond, dan kunt u de resultaten downloaden of naar uzelf mailen. Onderbreken kan ook: maak een bladwijzer voor de pagina waar u bent of voeg hem toe aan uw favorieten. Van daaruit kunt de zelfinspectie weer opstarten. Uw antwoorden blijven geheim en zijn dus niet toegankelijk voor de Inspectie SZW.

BRON:
Inspectie SZW | 27 juni 2016

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Vakantie vergroot onze psychologische veerkracht

We vinden vakantie belangrijk en broodnodig om ons gelukkig te voelen, gezond te blijven en productief te zijn op het werk. Maar wat doet vakantie nu precies met ons? Gezondheids-, arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom onderzocht de effecten van...

BoFit sponsort project ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten

Zo af en toe zet BoFit zich in voor een (kleinschalig) goed doel waarbij gezondheid, beweging, stress of burn-out gepromoot of onderzocht wordt. Deze keer werd ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem gesponsord. Projectgroep CALM van de Bachelor Docent Dans op...

Controleverlies leidt tot werkstress

Veel werkgevers gingen vorige week - tijdens de Week van de Werkstress - in gesprek met hun medewerkers over werkstress en de aanpak daarvan. Een belangrijk gespreksonderwerp, omdat werkstress jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen leidt en Nederland 1,8 miljard...

Nieuwe cijfers: steeds meer mensen slapen slecht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam afgelopen dinsdag met nieuwe cijfers over slaapgedrag bij Nederlanders in het afgelopen jaar. Nederlanders kampen helaas steeds vaker met slaapproblemen.  Bijna een kwart van de Nederlanders boven de 25 jaar kampte...