Werkstress en verzuim door ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag door collega’s of leidinggevenden op de werkvloer is een belangrijke oorzaak van werkstress en verzuim. In 2015 hadden ongeveer 1,2 miljoen werknemers last van ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie. Daarom start minister Lodewijk Asscher van SoZaWe een campagne tegen ongewenst gedrag op het werk.
Los van de grote impact op hun leven, melden slachtoffers zich ook vaker ziek als zij de werkstress die ongewenst gedrag veroorzaakt niet meer aankunnen. Het gaat gemiddeld om zeven dagen ziekteverzuim per jaar. Dat zijn zeven dagen waarop niet gewerkt kan worden, maar die werkgevers uiteraard wel moeten betalen. Onderzoeksinstituut TNO berekende dat ongewenst gedrag werkgevers elk jaar 1,7 miljard euro kost.
Campagne tegen ongewenst gedrag
Minister Asscher lanceert daarom de campagne ‘Moet Toch Kunnen’ tegen ongewenst gedrag op het werk. Hij doet dat op een congres in Den Haag vandaag. De campagne vraagt vooral aandacht voor het grijze gebied tussen een grap en ongewenst gedrag. Wat de één een leuk geintje vindt, kan een ander volledig het plezier in het werk ontnemen. Via posters en in radiospotjes worden situaties van ongewenst gedrag aan het publiek voorgelegd. Het doel van de campagne is het gesprek over omgangsvormen op de werkvloer op gang te brengen.
Oorzaak van werkstress
Ongewenst gedrag is soms zichtbaar, maar vaker gaat het om subtiele opmerkingen of kwetsend gedrag, zoals buitensluiten van collega’s en onschuldig bedoelde bijnamen. Zichtbaar of subtiel, ongewenst gedrag is een belangrijke oorzaak van beroepsziekte nummer een in ons land: werkstress. Naast de campagne om het gesprek op de werkvloer op gang brengen, trekt Asscher een half miljoen euro uit voor een groep deskundigen die bedrijven desgevraagd kunnen helpen het probleem aan te pakken. Ook gaat de Inspectie bij controles meer aandacht bestede aan ongewenst gedrag op het werk om werkstress en verzuim terug te dringen.
Bron:
Volkskrant | 6 juni 2016