Ontspannen op vakantie: 9 tips tegen vakantiestress

door | jul 24, 2017 | BoFit Burn-out Blog

Vakantiestress? Je bent niet de enige. Voor veel mensen is op vakantie gaan een bron van stress. 1 op de 6 Nederlanders leidt namelijk aan vakantiestress. In dit blog leggen we je uit waar die stress vandaan komt. En geven we je 9 tips om meer ontspannen op vakantie te gaan.

Update op 17 juli 2023

 

Vooral de combinatie werk en vakantie wordt door veel mensen als zeer stressvol ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) waaraan 505 werkende Nederlanders deelnamen. Ook de Radboud Universiteit in Nijmegen kwam onlangs met deze concusie. Het werk overdragen levert vaak chaos op.

Daarnaast, sommige werknemers of ondernemers hebben niemand om het werk over te dragen. Hierdoor worden de weken voor de vakantie erg druk. Dit betekent vaak toch nog even zakelijke telefoontjes opnemen of e-mails checken tijdens de vakantie.

 

Vakantiestress, voor en na

Die vakantiestress begint dus al voordat je weg bent. Maar ook aan het einde van de vakantie liggen er valkuilen, zo blijkt uit onderzoeken. Bijvoorbeeld doordat je op de laatste avond van je vakantie alweer in je mail duikt om je mails bij te lezen. En door in de eerste week na je vakantie meer uren maken dan normaal.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met je eigen instelling. Het is belangrlijk je werk te kunnen loslaten. Dit is namelijk een essentiele factor in het ervaren van stress en spanning voor en tijdens de vakantie.

 

Bekijk dit grappige filmpje over vakantiestress in het vliegtuig.

Verschillen vrouwen en mannen

Ben jij een vrouw? Misschien denk je dan meer vakantiestress te hebben, maar dat is niet helemaal waar. Reisorganisatie KAYAK deed hierin onderzoek naar de verschillen tussen vrouwen en mannen. En wat blijkt? Het inpakken van de koffer en het vertrek vinden mannen en vrouwen even stressvol. Vrouwen verzorgen de zaken in huis als de post en planten, mannen zijn meer bezig met het huis veilig achterlaten. Een vrouw slikt daarnaast vaker kalmerende middelen tijdens een vliegreis dan een man.

 

Psychische problemen op vakantie

Maar niet alleen de voorbereidingen, ook de vakantie zelf kan een stressvolle bezigheid zijn. Elk jaar komen bij de Nederlandse alarmcentrales een paar honderd meldingen binnen van toeristen die in het buitenland te kampen krijgen met aanzienlijke psychische problemen. Zoals angststoornissen, waandenkbeelden en manische depressiviteit. En ook heimwee komt natuurlijk voor.

Op vakantie gaan betekent je aanpassen aan een ander klimaat, ander eten, een ander leefritme. Je lichaam en geest moeten hieraan wennen. De stress van op vakantie gaan kan iemand die al (psychische) klachten heeft, net over dat randje duwen.

 

Meer symtomen vakantiestress

Naast hevige psychische symptomen kun je ook minder heftige stressklachten hebben. Toch kun ook hier veel last van hebben tijdens je vakantie. We noemen hieronder een paar.

 

Angst om op vakantie te gaan

Soms kan het best spannend zijn dat je niet precies weet waar je terecht komt. Zeker als je naar een land gaat waar je nog niet eerder bent geweest. Angst voor het onbekende dus. Dit kan voor sommige mensen een grote stressfactor zijn. De taal is onbekend, je weet niet waar je de volgende dag zal zijn, je weet niet hoe laat je gaat eten.

Ook het ontbreken van werk en daardoor geen beroepsidentiteit hebben kan voor sommige vakantiegangers stressvol zijn. Heb je thuis veel aanzien? Op vakantie kent niemand je. Ook de mensen met wie je op vakantie bent kunnen een bron van irritatie vormen. Je wordt opeens geconfronteerd met nare gewoontes die je anders niet zo snel merkt.

 

 

vrouw zonder vakantiestress

Niet ontspannen tijdens je vakantie

Als laatste zijn de meeste van ons gewend om de dag ‘nuttig’ in te delen. Niets doen kan voor heel veel mensen zeer oncomfortabel zijn. Opeens wordt je geconfronteerd met onrustige gevoelens, veel gedachtes en het gevoel niets bij te dragen. Een gevolg kan zijn dat je van kerk naar stadje naar museum hopt en vervolgens geen tijd neemt om echt uit te rusten. En dan kom je min of meer uitgeblust van je duurbetaalde vakantie terug.  Jammer, want daar is een vakantie nou juist voor bedoeld.

 

Hoe voorkom je vakantiestress? 9 tips

Wil jij ook meer van je vakantie genieten? En zonder al te veel stress op vakantie gaan? Hieronder 9 tips die je helpen om beter te ontspannen.

 

  1. Maak een to-do-lijst, zo houd je overzicht.
  2. Wees goed voorbereid. Neem ruim de tijd om alles voor je vakantie te regelen.
  3. Neem de dag voor vakantie vrij.
  4. Doe de eerste drie dagen van je vakantie niet te veel maar laat je lichaam aan een andere omgeving wennen.
  5. Neem om en om een rustdag. Zo weet je zeker dat je ook echt uitgerust van je vakantie terugkomt.
  6. Doe echt alleen waar je zin in hebt. Ga niet naar een museum omdat je toch in de buurt bent en thuis je vakantie moet ‘verantwoorden’.
  7. Een vakantie hoeft niet perfect te zijn. Er mag ook best iets mis gaan. Te hoge verwachtingen leiden vaak naar teleurstelling.
  8. Gebruik een vakantie niet om van een burn-out te herstellen. Ervaring leert dat dit alleen maar meer onrust en stress geeft, en je klachten dus verergeren.
  9. Geef elkaar de ruimte, dat voorkomt ruzie.

 

Heb jij last van (vakantie)stress?

BoFit helpt je om je om stress en vakantiestress te doorbreken. Dat doen we door de kern van je probleem aan te pakken. Je sessies vinden plaats in de natuur, door bewegen en praten. Deze componenten helpen je sowieso dat je je meer ontspannen voelt.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

Bronnen:

Gezond.nu | Lisa Vogel

Pwdnet.nl | 4 juli 2017

Upinthesky.nl | 30 juni 2017

Pschologiemagazine.nl | juni 2008

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

burn-out herstel tips, vrouw vrij van burn-out

9 burn-out herstel tips: zo herstel je krachtig van je burn-out

Kun jij wel wat burn-out herstel tips gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je burn-out bent? Of er bijna tegenaan zit? Als je  graag weten wat je kunt doen om er weer vanaf te komen, ga dan met deze 9 tips aan de slag.   9 burn-out herstel tips die je er weer bovenop...

Huilbuien_traan rolt bij vrouw uit oog

Heb jij huilbuien zonder reden? Dit is waarom

Heb jij zo maar huilbuilen zonder een reden? Houd jij het vaak niet droog, net als het je niet uitkomt? In een winkel, op je werk of op bezoek? En weet je niet eens waarom je huilt? We snappen dat dat heel vervelend is. Last hebben van emotionele huilbuien lijkt...

vrouw leest burn-outblog op telefoon

Top 10 best gelezen burn-outblogs van 2021

Zoals ieder jaar maken we in januari een top 10 van de best gelezen blogs van het afgelopen jaar. Zo heb jij in één overzicht wat je nog kunt lezen om helemaal bij te zijn op het gebied van burn-out en stress.  Het team van BoFit wenst je bij deze een gelukkig...