Lang zitten is ongezond en schadelijk

by | jun 15, 2015 | Burn-out nieuws

Te lang zitten is risicovol voor je lichaam. Zitten kan zelfs dodelijk zijn, blijkt uit onderzoek van prof. dr. Willem van Mechelen, hoogleraar Sociale Geneeskunde. Hij ontdekte dat onder mensen die minstens elf uur per dag zitten veertig procent meer sterfgevallen zijn dan onder mensen die minder lang zitten. Bewegen moet weer normaal worden. Dat vergt een cultuuromslag met veranderingen op de werkvloer, in de openbare ruimte en in het zorgaanbod.

 

Op kantoor maken veel mensen lange dagen. Vaak wordt ook de woon-werkafstand zittend afgelegd in de auto of het openbaar vervoer. We nemen liever de lift en de roltrap dan de trap. Op Schiphol kiezen we voor de loopband in plaats van een paar honderd meter wandelen. “Als we Nederland in vorm willen krijgen moet het roer om,” zegt Van Mechelen. “Bewegen is iets abnormaals geworden. In een gezonde samenleving is bewegen normaal gedrag.”

 

Vitaliteits- en gezondheidsprogramma’s lonen

Wie gezondheidsgedrag wil aanpakken, moet de context veranderen. Je omgeving moet je continu prikkelen om te bewegen. Gedragsverandering vindt het beste plaats op plekken waar veel mensen samen zijn. Daarom vindt Van Mechelen de vitaliteitprogramma’s binnen het bedrijfsleven al een goede stap vooruit. Ook specifieke gezondheidsprogramma’s voor medewerkers lonen voor zowel de medewerker als werkgever. Van Mechelen becijferde in diverse onderzoeken het rendement daarvan. Zoals het rendement van de training die KLM haar personeel gaf ter voorkoming van rugklachten. De investering werd bij medewerkers met subacute rugklachten met factor twaalf terugverdiend. In een ander onderzoek bij mensen met chronische rugklachten was dat zelfs factor 26.

 

Minstens 10.000 stappen per dag

We moeten massaal meer onze stoel uit. De beweegnorm die van Mechelen hanteert is elke dag minimaal een uur actief bewegen en tienduizend stappen afleggen. Dat is ongeveer 7,5 kilometer lopen. Drie tips voor het dagelijks leven om deze norm te halen. Neem vaker de trap in plaats van de roltrap of lift. Parkeer de auto thuis niet voor de deur, want dan pak je de auto minder snel. En kies lopend of fietsend wat vaker de langste route van A naar B.

Lees ook: Waarom zitten slecht voor je is.

 

 

Prof. dr. Willem van Mechelen is als hoogleraar Sociale Geneeskunde, in het bijzonder bedrijfs- en sportgeneeskunde, verbonden aan het VU medisch centrum in Amsterdam. Hij geeft onder andere leiding aan vijftig onderzoekers op het terrein van arbeid, sport, lichamelijke activiteit en gezondheid.

 

Bron:

ONVZ Lijf&leden | nr. 1 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Hoe vitaal ben jij? Arbo Unie start campagne Lekker in je Vel

Meer aandacht voor een gezonde leefstijl op het werk. Dat is waar arbodienst Arbo Unie zich met hun nieuwe campagne Lekker in je Vel op richt. Zij vinden dat werkgevers zich bewuster moeten worden van de gezondheid en vitaliteit van hun medewerkers. En werkgevers...

Een betere gezondheid door meer groen

Een betere gezondheid door meer groen en natuur in je omgeving? Volgens het Wageningen Universiteit en Research en het Trimbos-instituut heb je hierdoor minder kans op angststoornissen en voel je je gezonder. Dit onderzoek is gedaan onder ruim 6600 personen die...

Gezond druk of kans op burn-out? (2)

Herken de subtiele verschillen tussen gezond hard werken en de workaholic die op weg is naar een burn-out. Belangrijke signalen van werkverslaving zijn: altijd bevestiging bij anderen zoeken en niet de juiste prioriteiten stellen. Ilona van Beek van de Universiteit...