Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Hoe is verzuimbegeleiding en preventie georganiseerd?

door | dec 28, 2015 | Burn-out nieuws

Op welke manier organiseren bedrijven en instellingen hun verzuimbegeleiding? En wat doen zij intern aan bijvoorbeeld stresspreventie en andere verzuimpreventie om uitval van werknemers te voorkomen? In haar recente onderzoek naar verzuim en inzetbaarheid stelde Arbo Unie onder andere deze twee vragen aan ruim 168 Human Resource Managers.

Van de ondervraagde HR-managers geeft 91 procent aan dat verzuimbegeleiding als volgt wordt georganiseerd binnen hun organisatie: bij verzuim worden met betreffende werknemers afspraken gemaakt over werkzaamheden die ze tijdens hun verzuim nog wél kunnen verrichten. Slechts 9 procent geeft werknemers hierin een proactieve rol: medewerkers geven zelf aan welke werkzaamheden ze nog kunnen oppakken. Bij 68 procent van de organisaties geldt die proactieve rol in beperkte mate, en bij 22 procent speelt de medewerker zelf geen enkele rol.

Opsporen van de eerste signalen van uitval

Ruim een kwart van de organisaties gebruikt een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) of een scan op duurzame inzetbaarheid om de eerste signalen van uitval op te sporen. Een kwart gebruikt geen PMO of scan, terwijl de andere helft van de ondervraagden aangeeft dat een PMO of scan in beperkte mate bijdragen aan het opsporen van de eerste uitvalsignalen. Dit oordeel kan te maken hebben met het gebrek aan opvolging van de resultaten van een dergelijk onderzoek of scan.

Inzetten van preventieve middelen

Welke middelen zetten organisaties actief in om verzuim te voorkomen? Een kwart van de organisaties verricht onderzoek naar de gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers. Door 14 procent van de ondervraagde organisaties worden vitaliteitsprogramma’s ingezet als preventief middel tegen verzuim, en 13 procent biedt trainingen gericht op preventie. Deze uitkomsten tonen aan dat op het gebied van preventie nog een wereld te winnen is.

Stresspreventie begint met stress leren herkennen

Anja Gielen, Strategisch Arbeids- en Organisatie Adviseur bij Arbo Unie, onderstreept het belang van inzetten op preventie. “Medewerkers herkennen de signalen van bijvoorbeeld werkstress vaak niet of niet op tijd. Maar met een goede training kun je de mentale veerkracht van teams verhogen en mensen leren om op een andere manier met die stress om te gaan. Je ziet dat mensen na het volgen van zulke programma’s aantoonbaar beter omgaan met stress.”

 

 

Bron:

HRpraktijk.nl | 21 december 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Inzicht in werkdruk met Werkdrukkompas

Werkdruk is een complex begrip en wordt door diverse factoren beïnvloed. De gratis tool Werkdrukkompas geeft organisaties inzicht in de factoren die binnen de eigen organisatie een rol spelen en biedt oplossingen om de werkdruk te verminderen. De tool is vorig jaar...

Jonge ondernemer is vaker burn-out

Uit onderzoek blijkt dat ondernemers over het algemeen meer tevreden zijn over hun werk-privébalans dan werknemers. Toch bleek onlangs dat jonge ondernemers veel meer last hebben van burn-outverschijnselen dan hun oudere collega’s. Verzekeraar Allianz deed in...

Herken deze symptomen van stress

Overspannenheid of een burn-out wordt voorafgegaan door een langere periode van ongezonde stress en onvoldoende ontspanning. Eerst krijg je ‘gewone’ stressklachten, zoals buikpijn of je slaapt slechter. Deze klachten kunnen voor iedereen verschillend zijn. Duurt de...

Meer psychisch verzuim (1): oorzaken

Langdurig arbeidsverzuim en arbeidsongeschiktheid als gevolg van stress, burn-out en andere psychische klachten nemen toe. En het betreft steeds meer jonge werknemers. Hoogleraar Arbeids- en Organisatie psychologie prof. dr. Fred Zijlstra belicht de oorzaken en...