Slaaptekort bij jongeren door telefoon en tablet

door | nov 3, 2016 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Alleen al de aanwezigheid van een telefoon of tablet in de slaapkamer kan slaapproblemen veroorzaken bij jongeren. Mogelijk worden zij onrustig door het anticiperen op berichten.

125.000 kinderen tussen de zes en negentien jaar werden onderzocht door het King’s College London en de Cardiff University. Conclusie: alleen al de aanwezigheid van telefoon en tablet en andere apparatuur die toegang tot (social) media verlenen, verhogen het slaaptekort met 79 procent. Hierdoor komt de slaapkwaliteit in het geding en de kans op een slaperig gevoel de volgende dag wordt aanzienlijk verhoogd.

Bericht sturen

Onderzoeksleider Ben Carter zegt hierover: “Wanneer op je telefoon kijken het eerste is wat je doet in de ochtend en het laatste wat je doet voordat je naar bed gaat, dan wijst dit op verslavingsgedrag.” Hoewel hij zijn theorie nog niet geheel kan onderbouwen, denkt Carter dat het gebruik van sociale media in de avond een persoon continu alert maakt. “Als je een bericht stuurt voordat je gaat slapen, ben je je nog steeds bewust van het feit dat je een bericht terug kunt krijgen.”

Genotsmiddelen

Te weinig slaap heeft een negatief effect op de gezondheid van jongeren. Denk aan het verminderen van schoolprestaties, toename of afname van het gewicht of meer verslavingsgevoeligheid. Jongeren die slechter slapen dan leeftijdsgenoten, gebruiken een jaar later meer alcohol en andere verslavende genotsmiddelen dan jongeren die goed slapen, blijkt uit een onderzoek aan de Radboud Universiteit in 2015 .

Bedtijden

Volgens de Britse onderzoekers zouden telefoon en tablet voor een goede nachtrust binnen de negentig minuten voor bedtijd niet meer gebruikt moeten worden. Ook vaste tijden om te slapen zijn aan te raden, evenals het voorkomen van te grote verschillen in bedtijden door de weeks en in het weekend.

Bronnen:
Nu.nl | 1 november 2016
Nu.nl | 16 februari 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Snurken taboe en onderschat

Snurken is een groot probleem. Wie er aan lijdt heeft steeds meer moeite om in slaap te komen. Slaapgebrek kan tot allerlei fysieke en psychische klachten leiden. Ook de partner is er de dupe van. Daarnaast: snurkers generen zich vaak en praten niet openlijk over...

Meer verzuim door stress bij jonge werknemers

Stressklachten op de werkvloer komen op steeds jongere leeftijd voor. Vorig jaar waren stressklachten zelfs de belangrijkste verzuimoorzaak bij jonge werknemers onder de 25 jaar. Dit meldt arbodienst ArboNed op basis van een analyse van verzuimgegevens van ruim een...

Gestresst? Herstel in de natuur!

Herstellen van de stress en psychische vermoeidheid van een drukke werkweek lukt het beste in een landelijke omgeving. In de natuur zijn werkt rustgevend en zorgt voor gevoelens van ontspanning en geluk. Dit concluderen de psychologen van de Universiteit Leiden...

Chronische burn-out bestaat

Van alle arbeidsongeschikten betreft 1% mensen met een burn-out. Een kwart van de burn-outpatiënten houdt na 2 jaar nog klachten en werkt niet, bleek al eerder uit het promotieonderzoek van klinisch-psycholoog Arno van Dam in 2013. Nader onderzoek naar chronische...