Slaaptekort bij jongeren door telefoon en tablet

door | nov 3, 2016 | Burn-out nieuws

Alleen al de aanwezigheid van een telefoon of tablet in de slaapkamer kan slaapproblemen veroorzaken bij jongeren. Mogelijk worden zij onrustig door het anticiperen op berichten.

125.000 kinderen tussen de zes en negentien jaar werden onderzocht door het King’s College London en de Cardiff University. Conclusie: alleen al de aanwezigheid van telefoon en tablet en andere apparatuur die toegang tot (social) media verlenen, verhogen het slaaptekort met 79 procent. Hierdoor komt de slaapkwaliteit in het geding en de kans op een slaperig gevoel de volgende dag wordt aanzienlijk verhoogd.

Bericht sturen

Onderzoeksleider Ben Carter zegt hierover: “Wanneer op je telefoon kijken het eerste is wat je doet in de ochtend en het laatste wat je doet voordat je naar bed gaat, dan wijst dit op verslavingsgedrag.” Hoewel hij zijn theorie nog niet geheel kan onderbouwen, denkt Carter dat het gebruik van sociale media in de avond een persoon continu alert maakt. “Als je een bericht stuurt voordat je gaat slapen, ben je je nog steeds bewust van het feit dat je een bericht terug kunt krijgen.”

Genotsmiddelen

Te weinig slaap heeft een negatief effect op de gezondheid van jongeren. Denk aan het verminderen van schoolprestaties, toename of afname van het gewicht of meer verslavingsgevoeligheid. Jongeren die slechter slapen dan leeftijdsgenoten, gebruiken een jaar later meer alcohol en andere verslavende genotsmiddelen dan jongeren die goed slapen, blijkt uit een onderzoek aan de Radboud Universiteit in 2015 .

Bedtijden

Volgens de Britse onderzoekers zouden telefoon en tablet voor een goede nachtrust binnen de negentig minuten voor bedtijd niet meer gebruikt moeten worden. Ook vaste tijden om te slapen zijn aan te raden, evenals het voorkomen van te grote verschillen in bedtijden door de weeks en in het weekend.

Bronnen:
Nu.nl | 1 november 2016
Nu.nl | 16 februari 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Deel MKB onderschat kosten ziek personeel

Werkgevers in Nederland moeten zich bij ziekte van personeel aan diverse complexe wetten en regels houden. Veel MKB-ondernemers onderschatten het financiële risico dat een medewerker die langdurig ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt kan inhouden. Dit blijkt uit...

Natuur goed voor lichaam en geest

Heel wat mensen gaan tegenwoordig gebukt onder (werk)druk, stress en burn-out. Juist dan is het belangrijk om regelmatig in contact te komen met de natuur. Een flinke wandeling in het bos is gezond voor lichaam en geest. Je ademt verse lucht in, beweegt al je...

Minder contact met je lichaam zorgt voor ziektes

Bij BoFit zeggen we al jaren dat burn-out veroorzaakt wordt door een kortsluiting tussen gevoel en verstand dat zich fysiek uit. En steeds meer wetenschappelijk onderzoek onderstreept die invloed tussen lichaam en geest. Hoe komt het dat we steeds minder contact...

Werkstress en slapen: een vicieuze cirkel

Dat (werk)stress tot gepieker kan leiden en daarom tot slecht slapen, weten we allemaal wel. Maar wist je ook dat dit andersom geldt? Slecht slapen leidt ook tot meer werkstress. Dat ontdekte arbeidspsychologe Michelle van Laethem tijdens haar promotieonderzoek aan...