Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Slaaptekort bij jongeren door telefoon en tablet

door | nov 3, 2016 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Alleen al de aanwezigheid van een telefoon of tablet in de slaapkamer kan slaapproblemen veroorzaken bij jongeren. Mogelijk worden zij onrustig door het anticiperen op berichten.

125.000 kinderen tussen de zes en negentien jaar werden onderzocht door het King’s College London en de Cardiff University. Conclusie: alleen al de aanwezigheid van telefoon en tablet en andere apparatuur die toegang tot (social) media verlenen, verhogen het slaaptekort met 79 procent. Hierdoor komt de slaapkwaliteit in het geding en de kans op een slaperig gevoel de volgende dag wordt aanzienlijk verhoogd.

Bericht sturen

Onderzoeksleider Ben Carter zegt hierover: “Wanneer op je telefoon kijken het eerste is wat je doet in de ochtend en het laatste wat je doet voordat je naar bed gaat, dan wijst dit op verslavingsgedrag.” Hoewel hij zijn theorie nog niet geheel kan onderbouwen, denkt Carter dat het gebruik van sociale media in de avond een persoon continu alert maakt. “Als je een bericht stuurt voordat je gaat slapen, ben je je nog steeds bewust van het feit dat je een bericht terug kunt krijgen.”

Genotsmiddelen

Te weinig slaap heeft een negatief effect op de gezondheid van jongeren. Denk aan het verminderen van schoolprestaties, toename of afname van het gewicht of meer verslavingsgevoeligheid. Jongeren die slechter slapen dan leeftijdsgenoten, gebruiken een jaar later meer alcohol en andere verslavende genotsmiddelen dan jongeren die goed slapen, blijkt uit een onderzoek aan de Radboud Universiteit in 2015 .

Bedtijden

Volgens de Britse onderzoekers zouden telefoon en tablet voor een goede nachtrust binnen de negentig minuten voor bedtijd niet meer gebruikt moeten worden. Ook vaste tijden om te slapen zijn aan te raden, evenals het voorkomen van te grote verschillen in bedtijden door de weeks en in het weekend.

Bronnen:
Nu.nl | 1 november 2016
Nu.nl | 16 februari 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Definities van overspannenheid en burn-out

In 2013 zijn 1.594 beroepsziektemeldingen gedaan van psychische aandoeningen, een stijging van 6% ten opzichte van 2012. Bij driekwart van de werknemers met een psychische aandoening betrof het overspannenheid of een burn-out. Dit blijkt uit het onlangs...

Natuur maakt gelukkiger dan stad

Er is al veel gepubliceerd over de heilzame werking van de natuur. Uit recent onderzoek blijkt dat het soort natuur en landschap ook invloed heeft op je geluksgevoel.  Zo zijn mensen aan de kust het gelukkigst, volgens Wageningen Evironmental Research. Woon je in...

Werkstress en slapen: een vicieuze cirkel

Dat (werk)stress tot gepieker kan leiden en daarom tot slecht slapen, weten we allemaal wel. Maar wist je ook dat dit andersom geldt? Slecht slapen leidt ook tot meer werkstress. Dat ontdekte arbeidspsychologe Michelle van Laethem tijdens haar promotieonderzoek aan...

Hardlopen helpt tegen burn-out

Bij BoFit weten we dit natuurlijk al 18 jaar, maar sinds kort is het dan ook wetenschappelijk bewezen. Hardlopen helpt tegen burn-out. Burn-out en overspannenheid neemt de laatste jaren steeds meer toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportages van het Centrum van...