Gestresst? Herstel in de natuur!
Herstellen van de stress en psychische vermoeidheid van een drukke werkweek lukt het beste in een landelijke omgeving. In de natuur zijn werkt rustgevend en zorgt voor gevoelens van ontspanning en geluk. Dit concluderen de psychologen van de Universiteit Leiden naar aanleiding van internationaal onderzoek naar de ‘restoratieve waarde’ van leefomgevingen. Het onderzoek vond plaats onder leiding van sociaal en omgevingspsycholoog Henk Staats.
De ‘restoratieve waarde’ is de mate waarin een omgeving bijdraagt aan het psychisch herstel na stress of geestelijke vermoeidheid. Staats en zijn Zweedse en Amerikaanse collega’s voerden het onderzoek uit onder enkele honderden studenten in Nederland, Zweden en de Verenigde Staten. De deelnemers moesten aangeven wat de invloed was van alledaagse gedragingen – zoals een café bezoeken, in het park zitten en recreatief winkelen – nadat zij spanning en stress hadden ervaren, bijvoorbeeld na het maken van een belangrijk tentamen. Wat was het effect van de betreffende omgeving op hoe zij zich voelden? Voor alle deelnemers gold dat zij het meest opknapten van een bezoek aan het park of een andere ‘groene’plek, zeker als zij erg moe waren.
Stresshormoon cortisol daalt
Eerder onderzoek van omgevingspsychologe en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg van de universiteit in Wageningen toonde al aan dat door de aanblik van natuur het stresshormoon cortisol in ons lichaam afneemt. Daarvoor hoef je niet eens naar buiten. Ook het uitzicht op een tuin of het zien van planten in huis of op kantoor werkt al stressverlagend.
Lees onze eerdere publicaties over dit onderzoek van Agnes van den Berg: Heilzame natuur (3): effect op fysiologische processen
Meer groen en vertrouwd gezelschap
Kwetterende volgens, ruisende bladeren en de groene omgeving worden als rustgevend en prettig ervaren. De Leidse onderzoekers verwachten dan ook dat vergroening van de Nederlandse binnensteden een positieve bijdrage kan leveren aan de geestelijke gezondheid van de inwoners. Verder blijkt uit het onderzoek dat ook de aanwezigheid van vertrouwd gezelschap de mate van psychisch herstel beïnvloedt. In het park maakt het geen verschil of men in gezelschap van familie of vrienden was, maar tijdens het winkelen en cafébezoek heeft gezelschap een positieve invloed op het herstel.
Lees het volledige artikel: Urban Options for Psychological Restoration: Common Strategies in Everyday Situations
Bronnen:
Haarlems Dagblad | 6 februari 2016
universiteitleiden.nl – Henk Staats “Urban Options for Psychological Restoration: Common Strategies in Everyday Situations” | 18 januari 2016