Wat zijn de verschillen en symptomen van psychische en psychosociale stress?

door | mei 25, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Is psychische stress en psychosociale stress hetzelfde? Nee. Het zijn twee verschillende soorten stress. Met dit blog leggen we je kort uit wat de verschillen en symptomen zijn die bij psychische en psychosociale stress horen.

 

Wat is psychische stress?

Psychische stress komt op hetzelfde neer als emotionele stress. Het betekent dat je in stresssituaties sterke emotionele reacties ervaart. Ofwel: stress die psychische klachten opleveren. Psychische klachten gaan vaak gepaard met fysieke klachten. Zo gaan je huilbuien bijvoorbeeld ook gepaard met hoofdpijn. Of heb je last van klemmende kaken omdat je geregeld kookt van woede. Dat komt omdat je lichaam en je psyche samenwerken en dus niet los van elkaar staan. Die stress kan door verschillende situaties veroorzaakt worden. Een van die oorzaken is psychosociale stress. Daar komen we straks op terug. Eerst willen we je laten zien welke psychische ofwel emotionele klachten we bedoelen.

 

Psychische stress: vrouw met handen in haar

Wat zijn de symptomen van psychische of emotionele stress?

Van stress kun je dus niet alleen fysiek maar ook psychisch behoorlijk last hebben. Het kan emoties en gevoelens oproepen die je niet altijd in de hand hebt. Bijvoorbeeld:

Lees ook: Hoe herken je emotionele stress? (2)

 

Psychosociale stress: man wijst met beschuldigende vinger

Wat is psychosociale stress?

Psychosociale stress is wat anders dan psychische stress. Hiermee wordt bedoeld dat je stress ervaart door sociale interactie met anderen. En eigenlijk komt heel veel stress hier vandaan. Denk maar eens aan het volgende:

 • Gepest worden;
 • Werkstress;
 • Een relatie die uit gaat;
 • Een dierbare die overlijdt;
 • Niet erkend of genegeerd worden;
 • Ruzie met je partner of een vriend;
 • Geweld;
 • Een verkeersongeluk;
 • Een opvoeding die stress heeft veroorzaakt;
 • Je te veel moeten aanpassen aan je omgeving.

 

Wat zijn de symptomen van psychosociale stress?

De symptomen van psychosociale stress zijn hetzelfde als bij ‘gewone’ stress, zoals vermoeidheid of darmklachten. Daarnaast kun je ook bij langdurige psychosociale stress overspannen, burn-out of een depressie ontwikkelen.

Lees hier de symptomen van stress én als je wilt weten hoe je stress moet aanpakken.

 

Burn-outcoach op locatie

Heb jij last van psychische of psychosociale stress?

Wat de oorzaak ook is, ongezonde stress is op lange termijn schadelijk. Wacht er dus niet te lang mee om professionele hulp in te schakelen. Bij BoFit werken we al 20 jaar met stressklachten en burn-out. We hebben duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een gelukkig en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

Bronnen:

Hoestresswerkt.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Het groene medicijn

Toen ik 8 jaar was ging ik op voetballen. Ik heb mijn jeugd altijd op straat doorgebracht. Met putten of partijtjes spelen op het pleintje in de buurt. Mijn vader was maatschappelijk werker en nam mij ook altijd mee naar het woonwagenkamp. Ik vond het...

Top 10 best gelezen burn-outblogs van 2020

Namens het hele team van BoFit wensen we je een gelukkig nieuwjaar! En: blijf gezond, blijf ons volgen. Want ook in 2021 geven we je weer bruikbare tips en advies, en publiceren we de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van stress en burn-out....

foto bo bogaard

De zomer is weer voorbij

Nog een paar dagen mooi nazomerweer, wat een weelde. Maar wat een zomer! Het vliegtuig dat neerging. IS die nu de gemoederen bezighoudt met zwijnerij en gewetenloos geweld. Al die gruwelijke beelden, je wordt er zo naar van dat je bijna begint te...

Schaamte bij burn-out

Schaamte bij burn-out. Hoe kom je er vanaf?

Je zit net of midden in je burn-out en je vindt het lastig om ermee naar buiten te komen of er over te praten. Het kan je zelfs tegenhouden om begeleiding te zoeken en vervolgstappen te zetten. Schaamte bij burn-out kan zorgen voor vertraging in je herstelproces....