Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat zijn de verschillen en symptomen van psychische en psychosociale stress?

door | mei 25, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Is psychische stress en psychosociale stress hetzelfde? Nee. Het zijn twee verschillende soorten stress. Met dit blog leggen we je kort uit wat de verschillen en symptomen zijn die bij psychische en psychosociale stress horen.

 

Wat is psychische stress?

Psychische stress komt op hetzelfde neer als emotionele stress. Het betekent dat je in stresssituaties sterke emotionele reacties ervaart. Ofwel: stress die psychische klachten opleveren. Psychische klachten gaan vaak gepaard met fysieke klachten. Zo gaan je huilbuien bijvoorbeeld ook gepaard met hoofdpijn. Of heb je last van klemmende kaken omdat je geregeld kookt van woede. Dat komt omdat je lichaam en je psyche samenwerken en dus niet los van elkaar staan. Die stress kan door verschillende situaties veroorzaakt worden. Een van die oorzaken is psychosociale stress. Daar komen we straks op terug. Eerst willen we je laten zien welke psychische ofwel emotionele klachten we bedoelen.

 

Psychische stress: vrouw met handen in haar

Wat zijn de symptomen van psychische of emotionele stress?

Van stress kun je dus niet alleen fysiek maar ook psychisch behoorlijk last hebben. Het kan emoties en gevoelens oproepen die je niet altijd in de hand hebt. Bijvoorbeeld:

Lees ook: Hoe herken je emotionele stress? (2)

 

Psychosociale stress: man wijst met beschuldigende vinger

Wat is psychosociale stress?

Psychosociale stress is wat anders dan psychische stress. Hiermee wordt bedoeld dat je stress ervaart door sociale interactie met anderen. En eigenlijk komt heel veel stress hier vandaan. Denk maar eens aan het volgende:

 • Gepest worden;
 • Werkstress;
 • Een relatie die uit gaat;
 • Een dierbare die overlijdt;
 • Niet erkend of genegeerd worden;
 • Ruzie met je partner of een vriend;
 • Geweld;
 • Een verkeersongeluk;
 • Een opvoeding die stress heeft veroorzaakt;
 • Je te veel moeten aanpassen aan je omgeving.

 

Wat zijn de symptomen van psychosociale stress?

De symptomen van psychosociale stress zijn hetzelfde als bij ‘gewone’ stress, zoals vermoeidheid of darmklachten. Daarnaast kun je ook bij langdurige psychosociale stress overspannen, burn-out of een depressie ontwikkelen.

Lees hier de symptomen van stress én als je wilt weten hoe je stress moet aanpakken.

 

Burn-outcoach op locatie

Heb jij last van psychische of psychosociale stress?

Wat de oorzaak ook is, ongezonde stress is op lange termijn schadelijk. Wacht er dus niet te lang mee om professionele hulp in te schakelen. Bij BoFit werken we al 20 jaar met stressklachten en burn-out. We hebben duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een gelukkig en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

Bronnen:

Hoestresswerkt.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Taboe!

Het was toch wel weer een schok toen ik hoorde dat Joost Zwagerman zichzelf dood had gemaakt. Zelfdoding is een eenzame beslissing. Een kortsluiting? Ik moest terugdenken aan mijn eigen ervaringen. Op mijn twintigste sneed mijn vriendin haar polsen...

foto bo bogaard

De natuur doet je goed

Op een regenachtige middag in de winter, 7 graden (!) en met een nevelige achtergrond, lopen we heerlijk over het strand. Kijkend naar de Noordzee. De natuur is een prachtig decor om te herstellen van een burn-out, angst en paniek en andere stress...

Jonge man met burn-out(klachten)

Wat is het verschil tussen burn-out en burn-outklachten?

Heb je een burn-out als je last hebt van burn-outklachten? Dat hoeft niet. Wel is het een signaal om deze klachten serieus te nemen. In dit blog leggen we je het verschil uit.     Burn-outcijfers Ongeveer 16% van de werknemers loopt rond met burn-outklachten....

Van millennial tot midlife: burn-out in iedere levensfase

Natuurlijk, een burn-out kan op ieder moment en op iedere leeftijd gebeuren. Toch zijn er levensfases die meer risico met zich meebrengen dan andere. In dit blog bespreken we de verschillende levenscategorieën met hun specifieke problematiek en hun risico op...