Burn-out of POTS? Symptomen en verschillen

door | nov 25, 2021 | BoFit Burn-out Blog

Wat zijn POTS symptomen? Het POT-Syndroom heeft veel overeenkomsten met een burn-out. Goed om te weten wat nu precies de verschillen zijn en welke behandeling het nodig heeft.

 

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een verzamelnaam voor diverse klachten, bijvoorbeeld oververmoeidheid, emotionele uitputting, angst, huilbuien, woede-uitbarstingen, hyperventilatie, concentratieproblemen, hartkloppingen, hoge bloeddruk en hoog ademen. Een burn-out kan het resultaat zijn van onverwerkte trauma’s en/of jarenlang over je grenzen gaan, vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Daarom zien veel mensen een burn-out niet aankomen. Het negeren van hun grenzen zit als het ware ingebakken in hun gedrag.

 

Wil je meer lezen over een burn-out? Lees dan: Wat is een burn-out precies?

Wil je meer symptomen van een burn-out weten? Lees dan het blog: 73 symptomen van een burn-out. Herken jij ze?

 

Wat is POTS?

POTS is een afkorting van Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom. De oorzaak van POTS is een niet goed functionerend autonoom zenuwstelsel. Zodra mensen met POTS in een staande positie komen, gaat hun hart sneller kloppen om de hersenen van voldoende bloed en zuurstof te voorzien. Dit wordt geregeld door het autonome zenuwstelsel. Omdat dit zenuwstelsel niet goed werkt wordt het bloed niet goed verdeeld en zakt een deel naar de benen. Hierdoor krijgt het brein onvoldoende zuurstof wat duizeligheid en flauwvallen veroorzaakt.

Omdat het lichaam er alles aan doet om niet flauw te vallen, wordt je hartslag flink verhoogd. POTS komt geregeld voor bij jonge en slanke mensen.

 

POTS symptomen

Niet alleen de hartslag en de bloeddruk zijn bij POTS ontregeld, ook de spijsvertering en temperatuur zijn verstoord. Hierdoor ontstaan allerlei klachten die weer iedere dag anders kunnen zijn. Vaak verergeren deze klachten bij een inspanning. Hieronder noemen we nog een aantal symptomen:

 • Spierzwakte;
 • (Ernstige) vermoeidheid;
 • Kortademigheid;
 • Hartkloppingen;
 • Pijn op de borst;
 • Ontregelde bloeddruk; lage bloeddruk of juist hoge bloeddruk;
 • Brain-fog;
 • Concentratieproblemen;
 • Inspanningsintolerantie;
 • Depressie;
 • Trillen;
 • Overmatig veel, of juist heel weinig zweten;
 • Koud hebben, koude rillingen;
 • Spijsverteringsproblemen; diarree, misselijk, constipatie, overgeven, opgeblazen gevoel, buikpijn;
 • Slecht slapen; moeite met in slaap komen en veel wakker worden ’s nachts;
 • Hoofdpijn/migraine;
 • Angst;
 • Blozen;
 • Pijn; in ledematen, onderrug, nek/schouder;
 • Overgevoeligheid; voor licht, geluid, warmte;
 • Hyperventilatie;
 • Snel een vol gevoel hebben bij weinig eten;
 • Restlessleg syndroom.

 

 

jonge vrouw met burn-out of pots

Diagnose POTS

Omdat er zo veel klachten bij POTS komen kijken en omdat iedereen andere klachten ervaart, is het lastig om te achterhalen wat de oorzaak is. Vaak gaat hier een hele zoektocht aan vooraf. Er kan onterecht gedacht worden aan hartklachten, maar ook aan burn-out of psychische klachten zoals angst en depressie. Omdat veel onderzoeken als een hartfilmpje liggend worden afgenomen, wordt POTS meestal niet ontdekt. Bij een kanteltafeltest kan de bloeddruk en hartslag in verschillende standen gemeten worden. Vaak wordt ook nog een bloed- en urinetest gedaan.

 

Behandeling burn-out en POTS symptomen

Omdat burn-out en POTS een heel andere oorzaak hebben, moeten ze ook verschillend behandeld worden. Bij een burn-out is volledig herstel mogelijk via een burn-outcoach of therapeut waarbij je leert om opnieuw met gezonde grenzen om te gaan. Vaak kan dit al binnen zes maanden, afhankelijk van de ernst van je burn-out. Bij POTS is (nog) geen behandeling mogelijk en wordt vaak medicijnen toegeschreven die klachten remmen, verminderen of onderdrukken. Een volledig herstel is momenteel nog niet mogelijk.

 

 

Burn-out Ebook coverWil jij weten of je burn-out bent? Download dan gratis dit complete e-book en kom er achter:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

Leven met POTS

De levenskwaliteit ligt voor mensen met POTS over het algemeen lager dan gemiddeld.  Een volledige werkweek is vaak niet op te brengen en soms is werken zelfs helemaal niet mogelijk. Met POTS moet je dus leren leven. Om zo goed mogelijk met je symptomen om te gaan is het belangrijk om te leren luisteren naar je lichaam en te weten wanneer je klachten verergeren.

 

Wil je meer lezen over POTS? Ga dan naar POTS Nederland.

 

 

 

Bron:

Potsnederland.weebly.com

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Schrijf je in voor onze burn-out nieuwsbrief

Wanneer zoek je hulp bij burn-out?

In ons vorige blog schreven we wat de meest voorkomende redenen zijn waarom mensen met een burn-out zich niet aanmelden bij professionele begeleiding. Voor een groep mensen is die stap naar hulp groot is. Helaas betekent te lang wachten vaak een langdurig herstel....

foto bo bogaard

Het natuurlijk evenwicht

Het wordt tijd dat ik een pleidooi ga houden voor het natuurlijk evenwicht ofwel de gezonde basis. Wat houdt dat in? Een gezonde basis betekent: kunnen lachen, geen beren op de weg zien, positieve gedachten hebben, je energie goed verdelen, zelfvertrouwen en...

Schaamte bij burn-out

Schaamte bij burn-out. Hoe kom je er vanaf?

Je zit net of midden in je burn-out en je vindt het lastig om ermee naar buiten te komen of er over te praten. Het kan je zelfs tegenhouden om begeleiding te zoeken en vervolgstappen te zetten. Schaamte bij burn-out kan zorgen voor vertraging in je herstelproces....

Man is gestresst en rookt een sigaret

Er zijn 4 stresstypes, welk type ben jij?

Heb je last van stress en wil je hier iets aan doen? Kijk eerst welk stresstype je bent en wat je zou kunnen doen om stress te voorkomen of om met stress om te gaan.   Stress voorkomen: je gedrag bijsturen Waarom zou je moeten weten wat jouw stresstype is?...