Burn-out klachten oplossen: hoe doe je dat?

door | apr 8, 2021 | BoFit Burn-out Blog

Heb jij last van burn-out klachten? Je bent niet de enige. Ongeveer 1,3 miljoen Nederlandse werknemers loopt met burn-out klachten rond. Hoe los je je ze op? Wij delen onze tips met jou zodat je zelf aan de slag kunt. 

 

Dit zijn de onderwerpen die we in dit blog bespreken:

 

Wat zijn burn-out klachten?

Last hebben van burn-out klachten is niet hetzelfde als een burn-out hebben. Het verschil zit ‘m hierin. Als je klachten voortkomen uit ongezonde stress en het aannemelijk is dat als er niets veranderd je burn-out raakt, dan spreek je van burn-outklachten. Je gaat dus (zeer) waarschijnlijk richting een burn-out als je niets aan je klachten doet. Aan welke klachten moet je dan denken? We geven je hier een aantal burn-out klachten op een rijtje:

Lees hier meer burn-outsymtomen.

 

Wil je meer weten over het verschil tussen een burn-out en burn-outklachten? Lees dan: Wat is het verschil tussen burn-out en burn-outklachten?

 

Burn-out Ebook cover

Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

Burn-out klachten oplossen

Natuurlijk wil je graag dat je klachten snel overgaan. En het liefst dat ze ook niet meer terugkomen. Dit bekent vaak dat je dingen in je leven voorgoed moet veranderen wil je dat ze weg blijven. Even een paar weken het anders doen heeft vaak een tijdelijk resultaat. Je pakt hiermee namelijk de symptomen aan en niet de onderliggende oorzaken. Wij geven je hieronder een paar tips waarmee je zelf aan de slag kunt.

  • Neem rust als je dat nodig hebt, ook als dit betekent dat je een paar dagen vrij moet nemen of je ziek moet melden;
  • Zorg dat je regelmatig aandacht besteedt aan ontspanning. Plan het in als je merkt dat je er iedere keer niet aan toekomt.
  • Beweeg regelmatig en zorg dat je je fysiek filt voelt.
  • Zet jezelf centraal en zeg vaker ‘nee’.
  • Bekijk eens kritisch of je overtuigingen wel kloppen en jou helpen om je goed te voelen.
  • Kies ervoor om de dingen te doen die je energie geven en te laten wat je energie kost.

 

Burn-outklachten oplossen

Burn-out klachten: verandering is best moeilijk

Zo maar iets veranderen wat je al je hele leven doet of gewend bent, is best een uitdaging. Je hoeft jezelf daarom niets te verwijten als dit niet lukt. Mogelijk weet je zelf ook: het is altijd makkelijker om aan te wijzen wat er bij een ander fout gaat, dan bij jezelf. Je hebt afstand nodig om het overzicht te hebben, en dat lukt lastig als je midden in een crisissituatie zit of een moelijke fase. Daarnaast, je bent geen hulpverlener of psycholoog (en als je dat wel bent, is jezelf begeleiden net zo moeilijk) dus je hebt ook niet de psychische kennis die je nodig hebt om gedragspatronen te kunnen veranderen en blinde vlekken te zien.

 

Burn-out klachten: hoe kom je er uit als niets werkt?

Als je dus niet weet hoe je je burn-out klachten moet oplossen, er niets verandert of je in rondjes blijft draaien, dan is het slim om een professional in te schakelen. En dat hoeft echt niet per se bij BoFit te zijn. Wij raden altijd aan om iets te vinden wat bij je past. Net zo goed als wij graag klanten begeleiden die gemotiveerd zijn en onze methode zien zitten. Want alleen dan krijg je het beste resultaat en zullen je klachten sterk verminderen en zelfs helemaal verdwijnen.

 

Heb je nog vragen?

Je kunt ons altijd even bellen op (06) 2095 69 38 en (0800) 5433 04 55 of mailen. We berichten je binnen 24 uur terug.

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Hoe pak je je schuldgevoel aan

5 tips om je schuldgevoel bij burn-out grondig aan te pakken

 Iedereen heeft wel eens ergens een schuldgevoel over. Mensen met een burn-out kunnen hier enorm last van hebben. Het levert veel stress op en het kan een reden zijn waarom ze burn-out zijn geraakt of waarom hun burn-out verergert. In dit blog laten we je zien...

Burn-out: hoe doe je het rustiger aan?

Het krijgen van een burn-out is een teken dat je niet goed naar je lichaam hebt geluisterd. Dat je je grenzen al jaren hebt genegeerd en dat je hierdoor vaak ook niet meer weet waar die grenzen liggen. Is dat allemaal je eigen schuld? Zeker niet. Maar het is wel...

vrouw met sportieve leefstijl

Deze 5 leefstijlkenmerken helpen tegen stress en burn-out

Je leefstijl heeft invloed op je gezondheid. Maar heeft het ook invloed op stress en burn-out? Ja zeker. In dit blog leggen we je uit waarom. En ook waarom het zo belangrijk is voor je toekomst. Lees even mee. Zorg in de toekomst In de toekomst gaat zorg duurder...

over rouw, burn-out, verlies

Waarom rouw de kans op burn-out vergroot

 Wanneer je een dierbare verliest of iets verliest wat grote gevolgen heeft voor je dagelijks leven dan ga je door diverse rouwfases (ontkenning, woede, vechten, verdriet, acceptatie) heen. Ook een burn-out kan hierbij om de hoek kijken. In dit blog leggen we...