Definities van overspannenheid en burn-out
In 2013 zijn 1.594 beroepsziektemeldingen gedaan van psychische aandoeningen, een stijging van 6% ten opzichte van 2012. Bij driekwart van de werknemers met een psychische aandoening betrof het overspannenheid of een burn-out. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde rapport van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) ‘Beroepsziekten in Cijfers 2014’. Hieronder de definitie van deze stoornissen zoals omschreven in het rapport.
Wat is overspannenheid?
Overspannenheid is een klinisch beeld dat wordt gekenmerkt door aspecifieke spanningsklachten met aanzienlijke beperkingen in het sociaal en/of beroepsmatig functioneren. Patiënten zijn moe, gespannen, prikkelbaar en emotioneel labiel. Zij lijden aan concentratieverlies of slapen slecht. Overspannenheid wordt gezien als het gevolg van een relatieve overmaat aan stress, waardoor iemand controleverlies en demoralisatie ervaart.
Wat is een burn-out?
Burn-out is een relatief ernstige vorm van overspannenheid met een langduriger beloop. Het wordt ook wel chronische overspanning genoemd. Kenmerkend voor een burn-out is een lange voorgeschiedenis met spanningsklachten en emotionele uitputting. Ook hebben patiënten vaak een gevoel van verminderde competentie en een cynische houding ten opzichte van het werk.
Arbeidsongeschiktheid voorkomen
De impact van psychische aandoeningen en andere beroepsziekten op het werkvermogen is hoog. Bij zes op de tien beroepsziekten is sprake van tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid. Dit onderstreept het belang van preventieve maatregelen op de werkplek. De overheid brengt psychosociale arbeidsbelasting (PSA) momenteel onder de aandacht van werkgevers en werknemers met een campagne ter preventie van werkstress.
Lees ook: Dit is het verschil tussen overspannenheid en burn-out.
Bron:
rapport NCvB ‘Beroepsziekten in Cijfers 2014’ | 29 september 2014