Werkstress ondermijnt vitaliteit van medewerkers
Werkstress is een serieuze bedreiging voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Langdurige stress is ongezond en gaat ten koste van het welzijn van mensen. Langdurige stress kan leiden tot overbelasting, improductiviteit, uitval en burn-out. De kosten van langdurig verzuim zijn zowel voor werkgevers als de maatschappij hoog. TNO ontwikkelde een aantal technologische en sociale innovaties voor werkgevers en werknemers om stress tegen te gaan.
Vitaliteit omvat drie kerndimensies: energie, motivatie en (mentale) veerkracht. Vitale medewerkers bruisen van de energie. Ze ondernemen van alles en participeren in de samenleving. Zij zijn gemotiveerd in de uitoefening van hun werk: zij stellen zich doelen en doen moeite doen om deze doelen te bereiken. Vitale medewerkers hebben ook het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven en het werk om te gaan. Na een negatieve gebeurtenis pakken zij de draad weer op.
Geef werknemer zelf grip op werkdruk
Voor de vitaliteit van arbeidskrachten is het belangrijk dat zij zelf grip hebben op werkdruk. TNO ontwikkelde innovaties die werknemers helpen om zelf de regie te nemen. Zoals de ‘Stresscoach’ waarmee medewerkers zelf hun werkstress kunnen meten, zodat zij bij overbelasting op tijd kunnen ingrijpen. De tool bestaat uit diverse onderdelen die medewerkers direct inzicht geven in hun stress gedurende de werkdag. Van eenvoudige vragenlijsten tot en met metingen van stresshormonen en de hartslag.
Tools stresspreventie voor werkgevers
Voor werkgevers ontwikkelde TNO hulpmiddelen om de mentale belasting van medewerkers te verminderen. Daarbij worden technologische oplossingen, zoals applied gaming verbonden met sociale oplossingen. Met verschillende partners werkt TNO aan het project ‘Stress prevention at work’: een netwerk waarin bedrijven kunnen leren van elkaars ervaringen op het gebied van stresspreventie. Ook kunnen werkgevers gebruikmaken van handige stappenplannen en tools zoals de kosten-batentool, ‘Gezond roosteren’ en de ploegendienst-app.
Bron:
Tno.nl | juni 2016