Energiebronnen helpen burn-out voorkomen
Stress op de werkvloer is in ons land het grootste beroepsrisico. Circa 12 procent van de werknemers heeft symptomen van overspannenheid of een burn-out (bron: CBS). Het vervallen van werktaken helpt niet om deze stressklachten te voorkomen. Energiebronnen werken wel preventief.
Dat meldt ArboNed op basis van wetenschappelijk onderzoek. Uit dit onderzoek zou blijken dat het vervallen van werktaken alleen helpt als iemand psychisch al ziek is. Werkgevers kunnen werknemers beschermen tegen psychische aandoeningen door energiebronnen op het werk te benutten.
Positieve burn-out energiebronnen
Bronnen van positieve energie op het werk zijn bijvoorbeeld: sociale steun krijgen van collega’s of leidinggevenden, vertrouwen krijgen, inspraak hebben en werkvrijheid (eigen regelruimte).
Vroegtijdig burn-out herkennen
Vroegtijdig herkennen van de ontwikkeling van een burn-out getuigt van goed werkgeverschap. Vroegtijdig actie ondernemen is voor werkgevers ook belangrijk voor de continuïteit in de bedrijfsvoering, het verhogen van de productiviteit en verlagen van het ziekteverzuim en verzuimkosten.
Drie fases van burn-out
ArboNed onderscheidt drie fases in de ontwikkeling van overspannenheid of een burn-out bij werknemers:
- fase 1 – Geen energie meer krijgen van het werk.
- fase 2 – Steeds meer tijd nodig hebben om bij te komen, er ontstaat ook een bepaalde afstand tot het werk.
- fase 3 – Burn-out zijn, zich lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput voelen.
Bronnen:
CBS.nl
PenOactueel.nl