Hsp en burnout? 13 redenen waarom je eerder burnout bent

door | nov 1, 2017 | BoFit Burn-out Blog

Hsp en burnout is een combinatie die helaas veel voorkomt. Bij BoFit hebben zich in de afgelopen jaren veel mensen aangemeld met een burn-out én hooggevoeligheid (Hsp). Maar wat is hooggevoeligheid precies? En waarom zijn hoogevoelige mensen eerder vatbaar voor een burnout? We noemen 13 redenen waarom dat zo is.

Update: 16 februari 2024

 

Wat is hooggevoeligheid?

Ongeveer 20% van de bevolking is een Hsp. Het betekent dat deze mensen een gevoeliger zenuwstelsel hebben dan de overige 80%. De informatie die via de zenuwbanen naar de thalamus (orgaan in de hersenen) lopen, wordt anders verwerkt. Deze zenuwbaan laat naar alle waarschijnlijkheid meer informatie door dan bij andere mensen. Er moet dus in één keer een grote bulk informatie worden verwerkt.

 

foto meisje in gras

 

Hsp en de 5 zintuigen

Met je vijf zintuigen – horen, zien, voelen, proeven en ruiken – pik je informatie op. Dit wordt vervolgens naar je hersenen gestuurd om te verwerken. Ben je hooggevoelig dan zijn deze zintuigen scherper dan bij de meeste mensen. De geur van bijvoorbeeld parfum komt daarom heftiger bij jou binnen dan bij iemand die niet hooggevoelig is. Of heb je extreem last van licht, zelfs als de zon niet schijnt.

Daarnaast is de ene hsp’er de ander niet. De een heeft veel meer last van bijvoorbeeld voedingsmiddelen, zoals overgevoelig zijn voor cafeïne of last hebben van een glutenallergie. Andere hsp’ers pikken veel gevoelens van hun omgeving op en kunnen hier moeilijk mee omgaan.

Het is nog een hele klus om uit te vinden waar jouw gevoeligheid ligt (en misschien ligt dit wel op meerdere vlakken) en hoe je hiermee kunt omgaan.

 

Voor- en nadelen van hsp

Aan hooggevoeligheid zijn mooie eigenschappen verbonden als sterk intuïtief en creatief zijn, of het vermogen hebben om details op te merken die anderen over het hoofd zien. Heb jij er toch meer last van dan dat je de voordelen eruit haalt? Je bent niet de enige. De meeste hsp’ers ervaren meer nadelen van hun gevoeligheid. Onze maatschappij is er ook niet op ingericht om met die gevoeligheid rekening te houden. Op het werk ondervinden hsp’ers daarom vaak de nadelen omdat hier meer aanpassing wordt gevraagd.

In onderstaande video (Engelstalig) delen ze hsp’ers in, in 6 types. Waar herken jij jezelf in?

 

 

Overprikkeling en het dagelijks leven

Waar anderen prikkels dus gemakkelijk kunnen buitensluiten, daar heeft iemand die hooggevoelig is moeite met het negeren hiervan. Dit komt omdat alles wat binnen komt sterker ervaren wordt. Denk aan: het druppen van een kraan, geroezemoes op de achtergrond, visuele stimulatie op straat, parfum van voorbijgangers, (weggestopte) emoties van anderen, fysieke pijn van anderen, sterke voedingsmiddelen (zoals koffie) of (synthetische) stoffen in kleding. Het komt allemaal hard binnen en moet een plek krijgen. In het dagelijks leven van een HSP-er moet hier ruimte voor zijn om dit te verwerken. Gebeurt dat niet, dan heeft dat op den duur gevolgen.

Bekijk hieronder een video van Liesbeth Kamerling waarin ze vertelt over haar hoogsensitiviteit.

Hsp en burnout

Hoogsensitieve personen ervaren door de vele prikkels dus ook meer stress. Daarnaast blijkt er meer adrenaline door hun aderen te stromen waardoor het stressniveau sowieso al iets hoger ligt. Wanneer een HSP-er extra stress ervaart komt dat er nog eens bovenop. Het niet goed kunnen verwerken van deze stressoren en het verwaarlozen van hooggevoeligheid kunnen naar vermoeidheid, overbelasting en uitputting leiden. Burnout dus. Een burnout is namelijk vaak het resultaat van maar over je grenzen heen blijven gaan en de signalen van je lichaam negeren. Het is dan ook niet zo gek dat bij HSP-ers een burnout veel eerder op de loer ligt dan bij het gros van de mensen.

 

13 redenen waarom een Hsp eerder burnout raakt:

  1. ze leggen de lat hoog (perfectionisme);
  2. ze sneller zijn overprikkeld;
  3. ze zijn sneller moe dan anderen;
  4. ze gevoeliger zijn voor druk en stress;
  5. ze voelen zich vaker geroepen anderen te helpen;
  6. ze gaan vaker over hun grenzen heen;
  7. ze herkennen de signalen van hun lichaam niet of slecht;
  8. ze zitten veel in hun hoofd;
  9. ze zijn vaak introvert (70%) en uiten zich daardoor minder;
  10. ze passen zich vaak aan en denken minder aan hun eigen behoeften;
  11. ze hebben meer rust en ruimte nodig, maar nemen dat vaak niet;
  12. ze hebben meer moeite nare ervaringen (bijvoorbeeld in de jeugd) te verwerken;
  13. ze beleven emoties intenser.

 

Boekentips:

  • Leven zonder filter, mijn ervaring met hoogsensitiviteit – Fleur van Groningen
  • Hoog sensitieve personen, hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt – Elaine N. Aron

 

Bron:
Ookzogevoelig.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

herkennen van stress, jongeman met stress

Zo herken én voorkom je stress + 7 tips

Stress is een signaal van je lichaam dat, als je dit negeert, alleen maar erger wordt. Wil je ongezonde stress herkennen en voorkomen dan is het essentieel om dit op tijd te herkennen. En nog belangrijker: er iets mee te doen. In dit blog leren we je de...

foto bo bogaard

Autoriteit, allergie en bewondering!

Ik was 8 jaar toen ik mijn eerste pianoles kreeg van mevrouw Bette Davelaar. Zij was streng en autoritair, maar dat was goed voor mij want ik had structuur en regels nodig om mijn kwaliteiten te benutten. In de loop der jaren ging ik haar als vervelend zien, maar...

foto bo bogaard

Angst- en paniekaanvallen denderen maar door

Duizenden mensen hebben de afgelopen 14 jaar een BoFit-traject gedaan en met succes afgerond. Ongezonde patronen werden doorbroken, mensen herstelden van hun lichamelijke en psychische klachten en voelden zich weer vrij en blij. Onder hen steeds meer mensen met...