Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Grenzen stellen, hoe doe je dat? (2)

door | mrt 12, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Veel mensen met een burn-out hebben moeite met grenzen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van burn-out. Want door geen of te weinig grenzen te stellen pleeg je roofbouw op je lichaam en raakt je energie op. Leren grenzen stellen is niet iets wat je even snel leert. Er gaat een heel proces aan vooraf. Dit is deel 2 van een serie over grenzen stellen.

Kindertijd

In het eerste deel heb je gelezen over hoe karakter, genen en omgevingsfactoren invloed hebben op je manier van grenzen stellen. Daarnaast las je over gedragspatronen die in de kindertijd zijn ontstaan en die je in je volwassen leven met je meedraagt. Door aanpassing aan de grenzen van de ouders (of andere mensen in de directe omgeving) leert een kind niet naar zijn eigen signalen en grenzen te luisteren.

Lichaamsignalen

Wanneer er als kind weinig ruimte was om jee eigen grenzen te ontdekken en uiten, leer je jezelf dus als het ware om je grenzen opzij te schuiven. En soms nog erger; om je grenzen gewoon maar helemaal niet meer te voelen. Want grenzen voelen, dat levert problemen op. En hier lopen veel mensen met een burn-out tegenaan. Want wat zijn eigenlijk je eigen grenzen? En wanneer zijn het grenzen van anderen? Weer leren voelen waar je grenzen liggen is de eerste stap naar ze ook kunnen uiten in de buitenwereld. Het lichaam is daar een mooi instrument voor. Het geeft signalen af die aangeven dat je te ver gaat. Wanneer je net begint met het ontdekken van deze lichaamssignalen dan zijn ze nog heel subtiel. Maar gaandeweg leer je duidelijk onderscheid maken tussen de verschillende manieren waarop je lichaam reageert op de omgeving.

 

foto vrouw die uitkijkt over zee

Patronen herkennen

Naast het luisteren naar lichaamssignalen die je grenzen aangeven is het ook belangrijk aandacht te geven aan een nog diepere laag: het accepteren dat je grenzen hebt en die mogen uiten. Veelal ligt er een gevoel van onzekerheid aan ten grondslag. Want: wie ben ik dat ik zo maar mag zeggen wat ik wil? En doe ik daar anderen geen pijn mee? Jezelf weer de moeite waard vinden om je te uiten is vaak nog een flink proces. Het gaat om het herkennen van die oude patronen uit de kindertijd waaraan vaak hardnekkig vastgehouden wordt. Die (overlevings)patronen hebben je namelijk veiligheid gegeven en beschermt. Het is soms heel eng om die te moeten loslaten en te vertrouwen op nieuwe mogelijkheden. Ook erkennen dat afwijzing in je jeugd niets met jou te maken had maar met onkunde of bepaalde omstandigheden helpt om je situatie meer te begrijpen en te accepteren.

Omgaan met de nieuwe situatie

En dan? Nadat je geleerd hebt dat je er mag zijn zoals je bent en je voelt aan waar je grenzen liggen, zet je die grenzen steeds meer in de buitenwereld neer. Eerst nog met kleine stappen, om uiteindelijk steeds meer te durven. Dan komt er vaak een moment dat er een confrontatie is met de omgeving. En dit is een punt waar veel mensen weer afhaken. Je omgeving is vaak namelijk helemaal niet blij met deze verandering. Waar je eerst heel meegaand was, daar zegt je nu duidelijker wat je wilt. Veel mensen schrikken hier van terug en zeggen: “Zie je wel, als ik mijn grenzen stel dan krijg ik iedereen over me heen en gaat het mis”. Maar ze vergeten dat niet alleen zijzelf aan deze nieuwe situatie moeten wennen, hun omgeving moet dat net zo goed. Uitleggen waar deze omslag vandaan komt kan soms voor meer begrip van de omgeving zorgen. In deze fase is het dus belangrijk om het bij tegenslag niet op te geven en door te gaan met het oefenen van grenzen aangeven. Uiteindelijk zal dit steeds meer een tweede natuur worden.

 

Lees verder in deel 3: 4 stappen om beter je grenzen te stellen

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Dit moet er op je werk geregeld worden als je burn-out bent

Je voelt je beroerd en het enige wat je wilt is rust. Toch moet er het een en ander geregeld worden als je een burn-out hebt. Zo heb je te maken met je werkgever, de bedrijfsarts of het UWV. Weet je van te voren wat je te wachten staat dan scheelt dat een hoop...

Top 10 best gelezen burn-outblogs van 2020

Namens het hele team van BoFit wensen we je een gelukkig nieuwjaar! En: blijf gezond, blijf ons volgen. Want ook in 2021 geven we je weer bruikbare tips en advies, en publiceren we de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van stress en burn-out....

foto bo bogaard

Sta op!

Mijn vader is net 90 jaar geworden, mijn moeder wordt in september 90 jaar. Zij vieren hun verjaardagen voor het eerst in het verzorgingshuis. Laatst had ik het met mijn vrouw over hoe groot de cultuurschok in de jaren 60 voor hun generatie moet zijn...