Tweederde van werknemers verzuimt door levensloopstress
Wordt een burn-out altijd veroorzaakt door werk? Volgens een nieuw onderzoek van Zorg van de Zaak niet. Hieruit komt naar voren dat tweederde van werkend Nederland verzuimt door levensloopstress.
Zorg van de zaak is een netwerk van bedrijven op het gebied van bedrijfszorg, levensstijlzorg en medische zorg. Zij bedachten onlangs een nieuwe term: levenssloopstress. Iedereen krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Het betekent dat je in je verschillende levensfases met uitdagingen geconfronteerd wordt. Denk aan: echtscheiding, ontslag, mantelzorg en het overlijden van dierbaren. En ook: schulden, conflicten en het maken van moeilijke keuzes. Deze uitdagingen brengen stress met zich mee. Niet altijd wordt dit goed verwerkt waardoor stress zich kan opstapelen, (fysieke) klachten veroorzaakt en langdurig verzuim ontstaat.
Ziekteverlof
Uit het onderzoek van Zorg van de Zaak onder 1123 Nederlanders blijkt dat veel meer mensen op het werk verzuimen vanwege privéomstandigheden dan tot nu toe werd aangenomen. Over het algemeen zegt 82% van de ondervraagden dat het in de afgelopen vijf jaar met levensloopstress te maken heeft gehad. In de dossiers die zijn onderzocht speelt in 50% van de gevallen niet-medische factoren mee. Bij lang verzuim (meer dan zes weken) is dit 70%. In totaal geeft 64% van de werknemers die levensstress ervaart aan, te verzuimen op hun werk. De meesten zijn na maximaal een week weer terug (30%) en een derde verzuimt langer. Voor 3% duurde het verzuim zelfs langer dan een jaar. Bijna de helft vraagt vanwege levensloopstress ziekteverlof aan
Open en veilige sfeer
Bovenstaande cijfers geven aan dat het privéleven van een werknemer een behoorlijke impact kan hebben op het werk. Wat uit dit onderzoek ook blijkt is dat de gemiddelde werkgever niet altijd doorheeft wat er bij hun personeel speelt. En dat is voor een deel ook logisch. De meeste werknemers zijn eerlijk over de reden van hun verzuim. Toch heeft een vijfde zich in de afgelopen vijf jaar wel eens ziekgemeld wegens privéredenen, en dit niet vermeld aan hun werkgever. Hoewel een werkgever niet overal van op de hoogte kan zijn, schiet echte aandacht op de werkvloer nog wel eens tekort. Hier ligt dus een uitdaging voor leidinggevenden, HR, werkgevers, managers en directeuren. Een open en veilige sfeer creëren waarin stress besproken kan worden zonder dat dit consequenties heeft, zorgt ervoor dat een werknemer problemen eerder uit. Zo kunnen werkgever en werknemer samen kijken naar de te ondernemen stappen en lang ziekteverzuim voor zijn.
Hoe herken je een burn-out bij je werknemer en hoe pak je dit vervolgens aan? Lees: Zo pakt u een burn-out aan bij uw personeel.
Bronnen:
Personeelsnet.nl | 7 augustus 2019