Jonge werknemer meeste last van burn-out

door | nov 16, 2015 | Burn-out nieuws

Deze week organiseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weer de Week van de Werkstress. Deze themaweek is onderdeel van de nationale campagne ‘Herken de druppel: check je werkstress’. De week begint met het ‘Check je Werkstress-congres’ waarin dit keer jonge werknemers centraal staan, omdat zij relatief vaak last hebben van burn-outklachten.

Minister Asscher zei vandaag bij de start van de tweede Week van de Werkstress in Den Haag: “Praten met collega’s helpt tegen werkstress. Ook is het belangrijk dat werkgevers zorgen voor een prettige werkomgeving en oog hebben voor de eisen die ze aan hun werknemers stellen.”

Werkstress, burn-out en verzuim in cijfers

Uit de vandaag gepubliceerde factsheet van TNO blijkt dat meer dan een miljoen werknemers last hebben van burn-out klachten. Jonge werknemers van 25 tot 35 hebben relatief vaak last, namelijk 17 procent. Werkstress leidt jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen en kost Nederland per jaar 1,8 miljard euro. Bijna drie miljoen werknemers hebben behoefte aan maatregelen tegen werkstress.

Werknemer: signalen van werkstress herkennen

Tijdens de Week van de Werkstress is het de bedoeling dat werkgevers samen met werknemers praten over werkstress en de aanpak daarvan. Meer dan honderd bedrijven en organisaties doen mee, zoals ING, EY, Capgemini en de Gemeente Den Haag. Door erover te praten leren werknemers signalen van werkstress herkennen. Zo kunnen zij tijdig hun grenzen aangeven. Van de onderzochte werkgevers biedt 55 procent hun werknemers hiervoor de ruimte.

Werkgever: aanspreekpunt voor werkstress ter preventie

Werkgevers kunnen burn-out en verzuim als gevolg van werkstress voorkomen door bijvoorbeeld in hun bedrijf een aanspreekpunt voor werkstress te realiseren voor hun medewerkers. Dit verbetert de sfeer en sociale veiligheid op het werk. Van de onderzochte werkgevers heeft 33 procent al een dergelijk aanspreekpunt.

Bijna 15% werknemers heeft burn-out klachten

Uit het TNO onderzoek blijkt ook dat bijna vijftien procent van alle werknemers last heeft van burn-out klachten. Vooral onder jonge werknemers is het verzuim door stressklachten hoog. In de leeftijd van 25 tot 35 jaar hebben ruim 240.000 jonge werknemers burn-out klachten. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten. Jongeren met een flexibel contract krijgen niet eerder burn-out klachten dan jonge werknemers met een vaste aanstelling.

 

Bron:

Rijksoverheid.nl | 16 november 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Burn-out niet alleen werkgerelateerd

Betogers van de drie jongerenvakbonden gingen eind september in Brussel de straat op. De vakbonden maken brandhout van het beleid van de Belgische regering maar klagen ook de werksituatie aan. Volgens de betogers zijn we een burn-outgeneratie aan het kweken. En wat...

Vermoeidheid door thuiswerken, stress en corona enorm toegenomen

Nederland is moe, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Van het thuiswerken en de corona. De voorspelling is dat er straks een golf aan burn-outs aankomt.   De stress van het thuiswerken en de coronacrisis gaat ons niet in de koude kleren zitten. Een tijd geleden...

Grip op werkdruk (1): inzicht in de oorzaken

Steeds meer werknemers in Nederland ervaren een hoge werkdruk. De werkdruk veroorzaakt stress en langdurige stress leidt tot een hoger ziekteverzuim door stressklachten, overspannenheid en burn-out. Veel werkgevers vinden werkdruk dan ook een belangrijk risico en...

Gezond bewegen (2): minder stress, meer energie

Regelmatig bewegen is goed voor je lichaam, geest en cognitie. Wereldwijd geldt als norm voor gezond bewegen: minimaal vijf dagen in de week minstens 30 minuten per dag matig intensief bewegen en ten minste 10 minuten aaneengesloten.   Mensen die voldoende...