Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Jonge werknemer meeste last van burn-out

door | nov 16, 2015 | Burn-out nieuws

Deze week organiseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weer de Week van de Werkstress. Deze themaweek is onderdeel van de nationale campagne ‘Herken de druppel: check je werkstress’. De week begint met het ‘Check je Werkstress-congres’ waarin dit keer jonge werknemers centraal staan, omdat zij relatief vaak last hebben van burn-outklachten.

Minister Asscher zei vandaag bij de start van de tweede Week van de Werkstress in Den Haag: “Praten met collega’s helpt tegen werkstress. Ook is het belangrijk dat werkgevers zorgen voor een prettige werkomgeving en oog hebben voor de eisen die ze aan hun werknemers stellen.”

Werkstress, burn-out en verzuim in cijfers

Uit de vandaag gepubliceerde factsheet van TNO blijkt dat meer dan een miljoen werknemers last hebben van burn-out klachten. Jonge werknemers van 25 tot 35 hebben relatief vaak last, namelijk 17 procent. Werkstress leidt jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen en kost Nederland per jaar 1,8 miljard euro. Bijna drie miljoen werknemers hebben behoefte aan maatregelen tegen werkstress.

Werknemer: signalen van werkstress herkennen

Tijdens de Week van de Werkstress is het de bedoeling dat werkgevers samen met werknemers praten over werkstress en de aanpak daarvan. Meer dan honderd bedrijven en organisaties doen mee, zoals ING, EY, Capgemini en de Gemeente Den Haag. Door erover te praten leren werknemers signalen van werkstress herkennen. Zo kunnen zij tijdig hun grenzen aangeven. Van de onderzochte werkgevers biedt 55 procent hun werknemers hiervoor de ruimte.

Werkgever: aanspreekpunt voor werkstress ter preventie

Werkgevers kunnen burn-out en verzuim als gevolg van werkstress voorkomen door bijvoorbeeld in hun bedrijf een aanspreekpunt voor werkstress te realiseren voor hun medewerkers. Dit verbetert de sfeer en sociale veiligheid op het werk. Van de onderzochte werkgevers heeft 33 procent al een dergelijk aanspreekpunt.

Bijna 15% werknemers heeft burn-out klachten

Uit het TNO onderzoek blijkt ook dat bijna vijftien procent van alle werknemers last heeft van burn-out klachten. Vooral onder jonge werknemers is het verzuim door stressklachten hoog. In de leeftijd van 25 tot 35 jaar hebben ruim 240.000 jonge werknemers burn-out klachten. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten. Jongeren met een flexibel contract krijgen niet eerder burn-out klachten dan jonge werknemers met een vaste aanstelling.

 

Bron:

Rijksoverheid.nl | 16 november 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Meer dan de helft last van stress tijdens tweede lockdown

Stress neemt tijdens de tweede lockdown flink toe. Voor veel mensen is het bijna niet meer vol te houden. Zo zijn ze hun ontspanning kwijt en vinden ze vooral de uitzichtloosheid ondragelijk.   Samen met onderzoeksbureau Panel Inzicht onderzocht het magazine...

Uitslag grootschalig onderzoek TNO naar burn-out

  Sinds 2014 stijgt in Nederland het burn-outverzuim. In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onderzoeksbureau TNO daarom onderzoek gedaan naar de achtergrond, oorzaken, gevolgen en risicogroepen van en bij burn-out. Hiervoor...

Depressie, hardlopen en ademhaling

Hieronder volgt een interview met psychiater Bram Bakker van Sportrusten TV over hyperventilatie, depressie, hardlopen en ademhaling. Een goede vertaling van de BoFit-methode waarmee wij al 17 jaar aan het werk zijn....

Bewegen is goed voor ons brein

Voldoende lichaamsbeweging is in veel opzichten goed voor ons. Het helpt ons niet alleen om fysiek en mentaal fit te blijven, maar houdt ook onze hersenen in conditie. Dit schrijft hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder in zijn boek...