Jonge werknemer meeste last van burn-out

door | nov 16, 2015 | Burn-out nieuws

Deze week organiseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weer de Week van de Werkstress. Deze themaweek is onderdeel van de nationale campagne ‘Herken de druppel: check je werkstress’. De week begint met het ‘Check je Werkstress-congres’ waarin dit keer jonge werknemers centraal staan, omdat zij relatief vaak last hebben van burn-outklachten.

Minister Asscher zei vandaag bij de start van de tweede Week van de Werkstress in Den Haag: “Praten met collega’s helpt tegen werkstress. Ook is het belangrijk dat werkgevers zorgen voor een prettige werkomgeving en oog hebben voor de eisen die ze aan hun werknemers stellen.”

Werkstress, burn-out en verzuim in cijfers

Uit de vandaag gepubliceerde factsheet van TNO blijkt dat meer dan een miljoen werknemers last hebben van burn-out klachten. Jonge werknemers van 25 tot 35 hebben relatief vaak last, namelijk 17 procent. Werkstress leidt jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen en kost Nederland per jaar 1,8 miljard euro. Bijna drie miljoen werknemers hebben behoefte aan maatregelen tegen werkstress.

Werknemer: signalen van werkstress herkennen

Tijdens de Week van de Werkstress is het de bedoeling dat werkgevers samen met werknemers praten over werkstress en de aanpak daarvan. Meer dan honderd bedrijven en organisaties doen mee, zoals ING, EY, Capgemini en de Gemeente Den Haag. Door erover te praten leren werknemers signalen van werkstress herkennen. Zo kunnen zij tijdig hun grenzen aangeven. Van de onderzochte werkgevers biedt 55 procent hun werknemers hiervoor de ruimte.

Werkgever: aanspreekpunt voor werkstress ter preventie

Werkgevers kunnen burn-out en verzuim als gevolg van werkstress voorkomen door bijvoorbeeld in hun bedrijf een aanspreekpunt voor werkstress te realiseren voor hun medewerkers. Dit verbetert de sfeer en sociale veiligheid op het werk. Van de onderzochte werkgevers heeft 33 procent al een dergelijk aanspreekpunt.

Bijna 15% werknemers heeft burn-out klachten

Uit het TNO onderzoek blijkt ook dat bijna vijftien procent van alle werknemers last heeft van burn-out klachten. Vooral onder jonge werknemers is het verzuim door stressklachten hoog. In de leeftijd van 25 tot 35 jaar hebben ruim 240.000 jonge werknemers burn-out klachten. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten. Jongeren met een flexibel contract krijgen niet eerder burn-out klachten dan jonge werknemers met een vaste aanstelling.

 

Bron:

Rijksoverheid.nl | 16 november 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Burn-out in 2018 weer gestegen

Het ziekteverzuim is afgelopen jaar weer gestegen. Dat concludeert ArboNed in hun jaarlijks onderzoek onder het MKB. Naast de griepgolf is ook burn-out toegenomen. In 2017 was het verzuim 3,8 procent van de gewerkte uren, in 2018 is dit gestegen naar 4,2 procent....

Werkgevers ondersteunen werknemers met mentale klachten te weinig

Werkgevers geven te weinig tot geen steun aan werknemers met mentale klachten. En dat terwijl psychische klachten de laatste jaren alleen maar zijn toegenomen. Een signaal voor werkgevers om alert te zijn op het kapitaal van hun organisatie. Bijna de helft van de...

Natuur maakt gelukkiger dan stad

Er is al veel gepubliceerd over de heilzame werking van de natuur. Uit recent onderzoek blijkt dat het soort natuur en landschap ook invloed heeft op je geluksgevoel.  Zo zijn mensen aan de kust het gelukkigst, volgens Wageningen Evironmental Research. Woon je in...