Darmen en stress. Wat veroorzaakt darmklachten, een opgeblazen buik en winderigheid?
Wat hebben je darmen en stress met elkaar te maken? Heel veel! Darmklachten ontstaan soms door iets wat je eet, maar ze kunnen ook een gevolg zijn van langdurige stress en een voorbode van burn-out zijn. Hoe dat zit, lees je hier.
Hoe werkt de spijsvertering precies?
Als je iets eet komt het via je maag terecht in de darmen. De dunne darm haalt de voedingsstoffen uit je voeding, de dikke darm het vocht en zout. Darmklachten krijg je doordat het ‘indikken’ of ‘uitscheiden’ van de ontlasting niet goed gaat. Daardoor ontstaat diarree, obstipatie (het niet naar de wc kunnen) of een opgeblazen gevoel. In het filmpje hieronder wordt goed uitgelegd hoe je spijsvertering werkt en welke route je eten in je lichaam aflegt.
Aanhoudende darmklachten
Als je darmen geprikkeld zijn, of juist te weinig geprikkeld, krijg je darmkrampen. Deze krampen voel je niet lang, maar kunnen wel steeds terugkeren. De een krijg hierdoor diarree, de ander kan dagenlang niet naar de wc toe. Een opgeblazen buik komt ook veel voor. Dan lijkt het alsof je te veel gegeten hebt terwijl dat niet het geval is. De boosdoener hiervan is te veel gas in je buik.
Darmklachten winderigheid
Wist je dat het heel gezond is om gedurende dag tien tot twintig keer een windje te laten? Daardoor ontsnapt het beetje gas dat aanwezig is in je maag-darmkanaal. Soms heb je tijdelijk meer gas in je darmen en voel je je daardoor opgeblazen. Daar zijn een heleboel oorzaken voor. Bijvoorbeeld door de lucht die je inslikt terwijl je eet. Minder praten tijdens het eten helpt dus om gasvorming te voorkomen.
Ook wat je eet maakt uit. Voedsel als radijs, meloen, aardappelen, knoflook en paprika kunnen voor extra gasvorming zorgen. Daarnaast kan een lege darm zorgen voor extra gas in je darmen. Het is dus beter om regelmatig iets kleins te eten dan drie keer per dag een grote maaltijd en tussendoor niets.
Darmen en stress
Je kent vast de uitdrukking: een knoop in je maag hebben. En misschien gebruik je de uitdrukking zelf ook weleens als je je ergens druk om maakt. Dat is niet vreemd, want stress heeft letterlijk invloed op je buik en darmen. Hoe dat zit? Laten we allereerst beginnen bij het oerinstinct dat je lichaam overneemt als je stress hebt.
In de prehistorie was een stressvolle situatie dat je oog in oog stond met bijvoorbeeld een leeuw. Om alert te reageren maakte ons lichaam, en dat doet het nog steeds, adrenaline aan. Je hartslag en ademhaling versnellen en je bloeddruk stijgt. Je spieren spannen zich aan om te vechten of vluchten. Alle energie gaat naar wat er nodig is om op dat moment de leeuw de baas te zijn. Je spijsvertering, zo redeneert je lichaam, kan wel even wachten. Die gaat dus in de ‘bespaarstand’.
In de prehistorie was stress slechts een kort moment. Als je het gevaar geweken was, kon je weer ontspannen. Nu bestaat stress uit heel andere factoren en houdt het soms langer aan. Als je langere tijd stress ervaart maakt je lichaam cortisol aan. En dat stresshormoon zorgt voor darmklachten als: verstopping, buikkrampen en misselijkheid.
Darmen en burn-out
Een opgeblazen gevoel, buikpijn, darmkrampen, obstipatie en diarree kunnen dus allemaal symptomen zijn van stress en daarmee van een (aankomende) burn-out. Burn-out is namelijk een verzamelnaam van allerlei, soms wat vage, klachten die zich gedurende langere tijd opbouwen. Hier lees je maar liefst 73 symptomen van een burn-out. Herken je meerdere klachten uit dit lijstje? Dan kan het zijn dat je buikpijn of darmklachten voortkomen uit stress en je mogelijk tegen een burn-out aanzit of al een burn-out hebt. Wij hebben een preventief en curatief burn-outprogramma dat jou van je klachten af helpt.
Bronnen:
Gezondheidsplein.nl – Drs MPH H Vrij-Mazee