8 feiten en fabels over burn-out

door | okt 28, 2022 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Over burn-out hoor en lees je veel. Maar wat zijn nou feiten en wat zijn fabels? BoFit werkt al meer dan 22 jaar met stressgerelateerde klachten en burn-out. Tijdens onze sessies komen we geregeld onjuiste ideeën over burn-out tegen. Daarom zetten we er hier 8 feiten en fabels voor je op een rijtje.

 

 

1. Ik ben burn-out door mijn werk

Fabel. Wellicht de hardnekkigste die er is. Veel mensen denken dat een burn-out alleen maar komt door stressvol werk of een hoge werkdruk. En dat is niet juist. Een burn-out ontstaat door iedere keer over je grenzen te gaan. Het is dus niet de stress en druk waardoor een burn-out ontstaat, maar de manier waarop je hiermee omgaat. Aanleg, karakter en omgevingsfactoren bepalen hoe je in stressvolle situaties handelt. Anders hadden al jouw collega’s die dezelfde stress ervaren net zo goed in de lappenmand gezeten.

 

2. Met een vakantie ben ik er zo weer bovenop

Fabel. Een vakantie helpt je niet om van je burn-out af te komen. Allereerst ervaren veel mensen juist stress om alles voor de vakantie te regelen. Andere voeding, hogere temperaturen en andere omstandigheden kunnen een aanslag op je lichaam zijn. Daarnaast ben je er met een beetje rust nog niet. Als je namelijk terugkomt van vakantie stap je zo weer in je oude patroon. Een vakantie zorgt er niet voor dat je de kern van je burn-out aanpakt.

 

3. Een burn-out is een verzamelnaam voor diverse klachten

Feit. Iedereen heeft bij een burn-out weer een ander klachtenpatroon. Zo heeft de een last van hartkloppingen, hoofdpijn en hyperventilatie. En de ander kan helemaal niets meer en ligt alleen maar in bed. Wel is uitputting en oververmoeidheid de algemene deler. Cynisme wordt ook vaak genoemd, maar onze ervaring is dat niet iedereen hier last van heeft.

Burn-out Ebook cover

Wil jij weten of je een burn-out hebt? Ontdek het antwoord in dit e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

4. Door te sporten kom ik sneller uit mijn burn-out

Fabel. Als je burn-out bent geraakt, is zo vaak mogelijk naar de sportschool gaan wel het slechtste wat je kunt doen. Waarom? Je lichaam is uit balans en uitgeput, en heeft nu juist rust en herstel nodig. Daarnaast is het probleem bij een burn-out dat je je eigen grenzen slecht kent. De kans dat je veel te veel doet is groot. Gedoseerd bewegen is daarom een betere oplossing.

 

5. De oorsprong van een burn-out ligt in je kindertijd

Feit. Hoe je omgaat met stress en spanning krijg je al vroeg mee. Waren je ouders bijvoorbeeld echte die hards die bij problemen de tanden op elkaar zetten en gewoon doorgingen? De kans is groot dat jij dat ook doet. Maar ook je karakter speelt hier natuurlijk een rol bij. Net als de omgeving waarin je je bevond. Denk aan je klasgenootjes of buren waar je vaak kwam.

 

6. Een burn-out los je zelf op

Fabel. De verleiding is natuurlijk groot om zelf je burn-out op te lossen. Het nadeel is dat je zelf nou juist de oorzaak bent van je burn-out. Vaak hebben we een blinde vlek voor onze valkuilen. Daarnaast ben je geen professional en weet je niet alle ins en outs om op de juiste manier met een burn-out om te gaan. In de praktijk komt hierdoor een burn-out daarom vaker terug. En je bent langer met je herstel bezig dan wanneer je hulp inschakelt. Het zelf oplossen lijkt misschien de gemakkelijkste weg, maar het tegendeel is waar. Zoek dus altijd hulp als je in een burn-out zit.

klant herstel stress

7. Je raakt burn-out doordat je je te veel op anderen richt

Feit. Het is niet de enige oorzaak, maar wel een heel belangrijke. Veel mensen met een burn-out zijn zichzelf kwijt. Ze hebben zich lange tijd (zo niet hun hele leven) gericht op het tevredenstellen van hun dierbaren en omgeving. Ze vinden het moeilijk grenzen te stellen en anderen teleur te stellen. Op die manier zijn ze kwijtgeraakt wat ze zelf belangrijk vinden en zijn ze de balans kwijt.

 

8. Alleen maar praten is niet bevorderlijk bij het herstel van een burn-out

Feit. Veel mensen met een burn-out zitten al heel veel in hun hoofd. Alleen maar praten is daarom niet de beste manier om uit je burn-out te komen. Juist door je lijf te gebruiken komt de spanning die zich in je lichaam heeft vastgezet los. Hierdoor ga je weer echt voelen in plaats van alles te beredeneren.

 

 

Hoe verder met een burn-out en stressklachten?

Merk jij dat je ook alleen maar in je hoofd zit? Of heb je al van alles gedaan om met je stressklachten om te gaan? Voorkom erger en ga voor een duurzaam herstel. Zo zorg je ervoor dat je klachten niet meer terugkomen, je weer goed in je vel zit en volledig aan het werk kan. Je staat hier niet alleen voor. Wij helpen je met je herstel, het contact met je werkgever of het UWV.

 

Ja, ik wil meer informatie!

     

    Nieuwsbrief: De Burn-out Update

     Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

    Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

    Q

    logo Bofit burn-out specialist van Nederland

    Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Meer burn-out blogs:

    foto bo bogaard

    Het groene medicijn

    Toen ik 8 jaar was ging ik op voetballen. Ik heb mijn jeugd altijd op straat doorgebracht. Met putten of partijtjes spelen op het pleintje in de buurt. Mijn vader was maatschappelijk werker en nam mij ook altijd mee naar het woonwagenkamp. Ik vond het...

    Vrouw vertelt aan baas dat ze burn-out is

    Zo vertel je je baas dat je een burn-out hebt of overspannen bent

    Misschien zit jij op dit moment helemaal niet goed in je vel. Zit je tegen een burn-out of overspannenheid aan. Of ben je op z’n minst enorm gestrest. En misschien zakt de moed je in de schoenen bij de gedachte dit aan je leidinggevende te vertellen. Hoe pak je...

    burn-out, rouw en verlies

    Hoe rouw en verlies invloed hebben op je burn-out (1)

    In eerste instantie denk je bij verlies misschien aan het overlijden van een dierbare. Toch kan verlies zich op vele manieren uiten. Ook in de verschillende fases van een burn-out kun je verlies tegenkomen. Hoe dat precies zit vertellen we je in deze driedelige...