1 op de 10 werknemers wordt gediscrimineerd

by | apr 28, 2023 | Burn-out nieuws

Discriminatie, in welke vorm ook, leidt op lange termijn naar klachten als overspannenheid, burn-out, depressie en soms ook naar zelfmoord(pogingen). Uit de nieuwste cijfers van CBS en TNO blijkt dat 1 op de 10 werknemers zich gediscrimineerd voelt.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) Deze is in het laatste kwartaal van 2022 uitgevoerd. 61 duizend werknemers werden hiervoor ondervraagd.

Gediscrimineerde werknemers verzuimen vaker

Werknemers die zich gediscrimineerd voelen op het werk verzuimen vaker. Van de deelnemers aan het onderzoek gaf 69 procent aan dat ze in het afgelopen jaar waren uitgevallen. Onder werknemers die geen last hadden van discriminatie, was dat ‘slechts’ 55 procent.

Bij 38 procent van de mensen die zich gediscrimineerd voelden, kwamen de klachten gedeeltelijk of hoofdzakelijk van bij het werk vandaan. Onder verzuimende werknemers die zich niet gediscrimineerd voelden, was dat veel minder, namelijk 19 procent. Gediscrimineerde werknemers wijten het werkgerelateerde verzuim ook vaker aan een ruzie, conflict of grensoverschrijdend gedrag.

Gediscrimineerd op huidskleur en afkomst

De meeste discriminatie vindt plaats op basis van huidskleur, afkomst en nationaliteit. En dan vooral onder migranten van buiten Europa. Ook migranten uit Europese landen (10 procent) en in Nederland geboren personen met een buiten-Europese herkomst (9 procent), hadden hier relatief vaak mee te maken.

Op de tweede plaats staat leeftijdsdiscriminatie. Gevoelens van leeftijdsdiscriminatie kwamen het meest voor onder werknemers tot 25 jaar (4 procent) en onder 65-plussers (5 procent).

Overige redenen van discriminatie

  • Geslacht, inclusief zwangerschap
  • Arbeidsduur of contractvorm
  • Langdurige ziekte, aandoening of handicap
  • Godsdienst of levensovertuiging
  • Seksuele geaardheid
  • Politieke voorkeur

 

Lees ook:

Wat heeft grensoverschrijdend gedrag met burn-out te maken?

Stress: wat zijn de gevolgen van pesten op de werkvloer?

Vormen van discriminatie

De meest werknemers die gediscrimineerd werden, gaven aan dat dit vooral gedaan werd door opmerkingen, negeren of buitensluiten (35 procent). Ook waren er minder mogelijkheden voor promotie of ontwikkeling (25 procent), mochten ze minder aantrekkelijk werk doen (18 procent) of kregen ze een lagere beloning voor hetzelfde werk (17 procent). Discriminatie door bedreigingen, geweld of agressief gedrag kwam minder vaak voor (6 procent).

Kan jouw bedrijf hulp gebruiken bij het terugdringen van ziekteverzuim?

BoFit heeft diverse preventieve programma’s waarmee je voorkomt dat je werknemer langdurig uitvalt. Met 22 jaar ervaring kunnen we ook jouw bedrijf helpen om kosten te besparen.

Ja, ik wil graag meer informatie!

Bron:

Allesoverhr.nl

 

0 Comments

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Week van de Werkstress 16 t/m 19 november

Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Met name onder jongeren is werkstress de afgelopen jaren enorm toegenomen. De landelijke Week van de Werkstress is hét moment om werkstress en...

Waarom duurt herstellen van burn-out zo lang? (1)

Van alle werkgerelateerde psychische klachten duurt het herstellen van burn-out het langst. De herstelperiode loopt uiteen van drie maanden tot meer dan een jaar. Mensen met een burn-out ogen niet ziek, maar kunnen maanden - en soms jaren - niet normaal...

Een beetje bewegen maakt gelukkiger

Dat mensen met burn-out, depressie en andere stressverschijnselen baat hebben bij beweging is al een tijdje bekend. Maar zijn gelukkige mensen ook gelukkiger als ze vaker bewegen? Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit in Cambridge blijkt van wel. Zelfs een...

Werkdruk ligt niet alleen aan werk

Er is sprake van hoge werkdruk als de hoeveelheid werk en de tijd waarbinnen dat werk af moet zijn, de belastbaarheid van een werknemer te boven gaat. Te veel werkdruk kan leiden tot problemen met hart en bloedvaten en tot diverse psychische klachten, zoals een...