1 op de 10 werknemers wordt gediscrimineerd
Discriminatie, in welke vorm ook, leidt op lange termijn naar klachten als overspannenheid, burn-out, depressie en soms ook naar zelfmoord(pogingen). Uit de nieuwste cijfers van CBS en TNO blijkt dat 1 op de 10 werknemers zich gediscrimineerd voelt.
Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) Deze is in het laatste kwartaal van 2022 uitgevoerd. 61 duizend werknemers werden hiervoor ondervraagd.
Gediscrimineerde werknemers verzuimen vaker
Werknemers die zich gediscrimineerd voelen op het werk verzuimen vaker. Van de deelnemers aan het onderzoek gaf 69 procent aan dat ze in het afgelopen jaar waren uitgevallen. Onder werknemers die geen last hadden van discriminatie, was dat ‘slechts’ 55 procent.
Bij 38 procent van de mensen die zich gediscrimineerd voelden, kwamen de klachten gedeeltelijk of hoofdzakelijk van bij het werk vandaan. Onder verzuimende werknemers die zich niet gediscrimineerd voelden, was dat veel minder, namelijk 19 procent. Gediscrimineerde werknemers wijten het werkgerelateerde verzuim ook vaker aan een ruzie, conflict of grensoverschrijdend gedrag.
Gediscrimineerd op huidskleur en afkomst
De meeste discriminatie vindt plaats op basis van huidskleur, afkomst en nationaliteit. En dan vooral onder migranten van buiten Europa. Ook migranten uit Europese landen (10 procent) en in Nederland geboren personen met een buiten-Europese herkomst (9 procent), hadden hier relatief vaak mee te maken.
Op de tweede plaats staat leeftijdsdiscriminatie. Gevoelens van leeftijdsdiscriminatie kwamen het meest voor onder werknemers tot 25 jaar (4 procent) en onder 65-plussers (5 procent).
Overige redenen van discriminatie
- Geslacht, inclusief zwangerschap
- Arbeidsduur of contractvorm
- Langdurige ziekte, aandoening of handicap
- Godsdienst of levensovertuiging
- Seksuele geaardheid
- Politieke voorkeur
Lees ook:
Vormen van discriminatie
De meest werknemers die gediscrimineerd werden, gaven aan dat dit vooral gedaan werd door opmerkingen, negeren of buitensluiten (35 procent). Ook waren er minder mogelijkheden voor promotie of ontwikkeling (25 procent), mochten ze minder aantrekkelijk werk doen (18 procent) of kregen ze een lagere beloning voor hetzelfde werk (17 procent). Discriminatie door bedreigingen, geweld of agressief gedrag kwam minder vaak voor (6 procent).
Kan jouw bedrijf hulp gebruiken bij het terugdringen van ziekteverzuim?
BoFit heeft diverse preventieve programma’s waarmee je voorkomt dat je werknemer langdurig uitvalt. Met 22 jaar ervaring kunnen we ook jouw bedrijf helpen om kosten te besparen.
Ja, ik wil graag meer informatie!
Bron:
0 Comments