Recordhoogte: stress- en psychische klachten lopen op

door | jun 2, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het ziekteverzuim door stress en psychische klachten loopt steeds meer op. Uitval door stressgerelateerde klachten is meestal langdurig en de groep werknemers die hierdoor thuiszit, groeit. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, en het CBS. De oorzaak is een enorme druk op de arbeidsmarkt, meldt ook arbodienst HR Navigator.

De cijfers van psychisch verzuim zijn vergeleken met die van voor de coronapandemie. Wat blijkt? Het verzuim lag vorig jaar 13 procent hoger dan in 2019. “Dat is al een heel grote stijging, en de groep groeit door”, vertelt een woordvoerder van HumanTotalCare, waar ArboNed en HumanCapitalCare deel van uitmaken. Het CBS telt in het eerste kwartaal van dit jaar 6,3% ziekteverzuim, een recordhoogte.

Mkb’ers maken zich zorgen

Het was al eerder bekend dat ruim 40 procent van de mkb’ers zich zorgen maakt over het hoge verzuim in hun bedrijf. Bijna een kwart van de mkb’ers meldt dat het verzuim de afgelopen jaren is gestegen. Maar het zijn niet alleen mkb-bedrijven. Ook arbodiensten zien deze stijging dagelijks terug bij opdrachtgevers. Marco de Zeeuw, directeur bij HR Navigator zegt hierover: “De grootste uitdaging is de stijging in het langdurige verzuim.”

Jongeren en mentale klachten

Vooral bij jongeren spelen er mentale klachten. ”Meer dan de helft van de jongeren ervaart psychische klachten,” zegt De Zeeuw. “Uit recent onderzoek van de GGD in Twente en IJsselland blijkt dat maar liefst een derde van de jongeren in het afgelopen jaar suïcidale gedachten heeft gehad. Dat kan nog met de coronatijd te maken hebben, maar jongeren ervaren ook een enorme druk. Denk aan loopbaankwesties, de huidige huizenmarkt, social media, slecht slapen en de fear of missing out. 

Krappe arbeidsmarkt, hoge werkdruk

De krapte op de arbeidsmarkt speelt zeker een rol in stressgerelateerd verzuim. “Daardoor is de werkdruk al hoog. Dat leidt tot hoger verzuim en dan zit je in een vicieuze cirkel”, zegt de woordvoerder van HumanTotalCAre. “Maar er zijn ook mensen die niet kunnen werken doordat ze last hebben van een depressie. Minder ontspanning op het werk werkt daar ook in door,” voegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken van HumanCapitalCare, toe.

Maatschappij verlangt meer

Toch heeft het ziekteverzuim niet alleen maar te maken met de omstandigheden op het werk. Er is niet alleen sprake van meer werkdruk, maar er is over de gehele linie meer druk. Penders: “Het is de hele maatschappij. Mensen hebben zorgen, moeite om mee te doen. De maatschappij verlangt veel meer van ons.”

Eerder naar de bedrijfsarts

Volgens de arbodiensten kunnen werkgevers, in tegenstelling tot kortdurend verzuim als griep, ook echt zelf wat doen om langdurig uitval tegen te gaan. Intensief met arbodiensten samenwerken door medewerkers eerder naar de bedrijfsarts te sturen, is bijvoorbeeld een manier om sneller te weten waar je als werkgever aan toe bent.

Bronnen:

Nu.nl | Eva Schouten

Deondernemer.nl

Nu.nl| Eva Schouten

Nos.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Klantgerichte ondernemers hebben meer stress

Hoe kan het dat de ene zelfstandige méér werkt dan de gemiddelde werknemer en toch nooit stress ervaart, terwijl de ander met een burn-out op de bank zit? Die vraag onderzocht Anne Annink, bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit, door het overheidsbeleid in...

Werkstress? Zo blijf je fit en gezond

Is het heel druk op je werk? Moet je in korte tijd veel doen? Dan voel je de spanning en druk vast toenemen. De stressreactie die je krijgt, maakt je alert en helpt je om goed te presteren. Stress wordt pas ongezond als de spanning te lang duurt en je tussendoor...

Week van de Werkstress 16 t/m 19 november

Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Met name onder jongeren is werkstress de afgelopen jaren enorm toegenomen. De landelijke Week van de Werkstress is hét moment om werkstress en...

Mannen met werkstress eerder kans op overlijden

De uitspraak ‘Van hard werken gaat niemand dood’ blijkt uit recent onderzoek niet helemaal waar te zijn. Mannen met klachten als diabetes en hartfalen hebben wel degelijk meer kans om te overlijden als ze te maken krijgen met stress op hun werk. Aan de University...