Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Recordhoogte: stress- en psychische klachten lopen op

door | jun 2, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het ziekteverzuim door stress en psychische klachten loopt steeds meer op. Uitval door stressgerelateerde klachten is meestal langdurig en de groep werknemers die hierdoor thuiszit, groeit. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, en het CBS. De oorzaak is een enorme druk op de arbeidsmarkt, meldt ook arbodienst HR Navigator.

De cijfers van psychisch verzuim zijn vergeleken met die van voor de coronapandemie. Wat blijkt? Het verzuim lag vorig jaar 13 procent hoger dan in 2019. “Dat is al een heel grote stijging, en de groep groeit door”, vertelt een woordvoerder van HumanTotalCare, waar ArboNed en HumanCapitalCare deel van uitmaken. Het CBS telt in het eerste kwartaal van dit jaar 6,3% ziekteverzuim, een recordhoogte.

Mkb’ers maken zich zorgen

Het was al eerder bekend dat ruim 40 procent van de mkb’ers zich zorgen maakt over het hoge verzuim in hun bedrijf. Bijna een kwart van de mkb’ers meldt dat het verzuim de afgelopen jaren is gestegen. Maar het zijn niet alleen mkb-bedrijven. Ook arbodiensten zien deze stijging dagelijks terug bij opdrachtgevers. Marco de Zeeuw, directeur bij HR Navigator zegt hierover: “De grootste uitdaging is de stijging in het langdurige verzuim.”

Jongeren en mentale klachten

Vooral bij jongeren spelen er mentale klachten. ”Meer dan de helft van de jongeren ervaart psychische klachten,” zegt De Zeeuw. “Uit recent onderzoek van de GGD in Twente en IJsselland blijkt dat maar liefst een derde van de jongeren in het afgelopen jaar suïcidale gedachten heeft gehad. Dat kan nog met de coronatijd te maken hebben, maar jongeren ervaren ook een enorme druk. Denk aan loopbaankwesties, de huidige huizenmarkt, social media, slecht slapen en de fear of missing out. 

Krappe arbeidsmarkt, hoge werkdruk

De krapte op de arbeidsmarkt speelt zeker een rol in stressgerelateerd verzuim. “Daardoor is de werkdruk al hoog. Dat leidt tot hoger verzuim en dan zit je in een vicieuze cirkel”, zegt de woordvoerder van HumanTotalCAre. “Maar er zijn ook mensen die niet kunnen werken doordat ze last hebben van een depressie. Minder ontspanning op het werk werkt daar ook in door,” voegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken van HumanCapitalCare, toe.

Maatschappij verlangt meer

Toch heeft het ziekteverzuim niet alleen maar te maken met de omstandigheden op het werk. Er is niet alleen sprake van meer werkdruk, maar er is over de gehele linie meer druk. Penders: “Het is de hele maatschappij. Mensen hebben zorgen, moeite om mee te doen. De maatschappij verlangt veel meer van ons.”

Eerder naar de bedrijfsarts

Volgens de arbodiensten kunnen werkgevers, in tegenstelling tot kortdurend verzuim als griep, ook echt zelf wat doen om langdurig uitval tegen te gaan. Intensief met arbodiensten samenwerken door medewerkers eerder naar de bedrijfsarts te sturen, is bijvoorbeeld een manier om sneller te weten waar je als werkgever aan toe bent.

Bronnen:

Nu.nl | Eva Schouten

Deondernemer.nl

Nu.nl| Eva Schouten

Nos.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Openup: jongeren praten over psychische problemen

Jongeren blijken niet gemakkelijk over psychische klachten te praten. Vandaag start daarom een initiatief van MIND (Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGZ) en NPO 3FM om dergelijke klachten meer bespreekbaar te maken. Slecht slapen,...

Altijd druk of meer geluk? (2)

Altijd maar druk-druk-druk zijn is slecht voor onze gezondheid, onze relaties en ons levensgeluk. Omdat de drukte verder zal toenemen en niet afnemen, is het tijd om er anders mee om te gaan, zegt de Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Hij beschrijft vier...

In de natuur ontmoet je jezelf

Heel wat mensen gaan gebukt onder (werk)druk, stress en burn-out. Juist dan is het belangrijk om regelmatig de natuur op te zoeken. Om even te ontsnappen aan de heksenketel van alledag. Waarom voelen we ons na een bezoek aan de natuur vaak beter, stabieler, meer...

Het Grote Burn-outdossier in tijdschrift Vriendin

  Steeds vaker wordt in de media aandacht besteed aan burn-out. En terecht. Goed voorgelicht zijn zodat je signalen herkent en snel handelt, is essienteel om een burn-out te voorkomen. We zijn dan ook blij dat het tijdschrift Vriendin extra aandacht aan...