Recordhoogte: stress- en psychische klachten lopen op

door | jun 2, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het ziekteverzuim door stress en psychische klachten loopt steeds meer op. Uitval door stressgerelateerde klachten is meestal langdurig en de groep werknemers die hierdoor thuiszit, groeit. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, en het CBS. De oorzaak is een enorme druk op de arbeidsmarkt, meldt ook arbodienst HR Navigator.

De cijfers van psychisch verzuim zijn vergeleken met die van voor de coronapandemie. Wat blijkt? Het verzuim lag vorig jaar 13 procent hoger dan in 2019. “Dat is al een heel grote stijging, en de groep groeit door”, vertelt een woordvoerder van HumanTotalCare, waar ArboNed en HumanCapitalCare deel van uitmaken. Het CBS telt in het eerste kwartaal van dit jaar 6,3% ziekteverzuim, een recordhoogte.

Mkb’ers maken zich zorgen

Het was al eerder bekend dat ruim 40 procent van de mkb’ers zich zorgen maakt over het hoge verzuim in hun bedrijf. Bijna een kwart van de mkb’ers meldt dat het verzuim de afgelopen jaren is gestegen. Maar het zijn niet alleen mkb-bedrijven. Ook arbodiensten zien deze stijging dagelijks terug bij opdrachtgevers. Marco de Zeeuw, directeur bij HR Navigator zegt hierover: “De grootste uitdaging is de stijging in het langdurige verzuim.”

Jongeren en mentale klachten

Vooral bij jongeren spelen er mentale klachten. ”Meer dan de helft van de jongeren ervaart psychische klachten,” zegt De Zeeuw. “Uit recent onderzoek van de GGD in Twente en IJsselland blijkt dat maar liefst een derde van de jongeren in het afgelopen jaar suïcidale gedachten heeft gehad. Dat kan nog met de coronatijd te maken hebben, maar jongeren ervaren ook een enorme druk. Denk aan loopbaankwesties, de huidige huizenmarkt, social media, slecht slapen en de fear of missing out. 

Krappe arbeidsmarkt, hoge werkdruk

De krapte op de arbeidsmarkt speelt zeker een rol in stressgerelateerd verzuim. “Daardoor is de werkdruk al hoog. Dat leidt tot hoger verzuim en dan zit je in een vicieuze cirkel”, zegt de woordvoerder van HumanTotalCAre. “Maar er zijn ook mensen die niet kunnen werken doordat ze last hebben van een depressie. Minder ontspanning op het werk werkt daar ook in door,” voegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken van HumanCapitalCare, toe.

Maatschappij verlangt meer

Toch heeft het ziekteverzuim niet alleen maar te maken met de omstandigheden op het werk. Er is niet alleen sprake van meer werkdruk, maar er is over de gehele linie meer druk. Penders: “Het is de hele maatschappij. Mensen hebben zorgen, moeite om mee te doen. De maatschappij verlangt veel meer van ons.”

Eerder naar de bedrijfsarts

Volgens de arbodiensten kunnen werkgevers, in tegenstelling tot kortdurend verzuim als griep, ook echt zelf wat doen om langdurig uitval tegen te gaan. Intensief met arbodiensten samenwerken door medewerkers eerder naar de bedrijfsarts te sturen, is bijvoorbeeld een manier om sneller te weten waar je als werkgever aan toe bent.

Bronnen:

Nu.nl | Eva Schouten

Deondernemer.nl

Nu.nl| Eva Schouten

Nos.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Vrouwen drinken evenveel als mannen

Hoewel mannen vroeger een stuk meer dronken dan vrouwen, wordt dit verschil alsmaar kleiner. Vrouwen drinken tegenwoordig net zo veel als mannen blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van New South Wales. Dat dit risico’s met zich meebrengt, moge duidelijk...

Burn-out toch geen officiele ziekte

Burn-out staat eindelijk te boek als een erkende ziekte. Althans, dit was officieel bekend gemaakt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de jaarlijkse bijeenkomst in Genève. Helaas was dit een miscommunicatie. Burn-out? Is dat niet als je gecremeerd wordt?...

Een beetje bewegen maakt gelukkiger

Dat mensen met burn-out, depressie en andere stressverschijnselen baat hebben bij beweging is al een tijdje bekend. Maar zijn gelukkige mensen ook gelukkiger als ze vaker bewegen? Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit in Cambridge blijkt van wel. Zelfs een...

BoFit sponsort project ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten

Zo af en toe zet BoFit zich in voor een (kleinschalig) goed doel waarbij gezondheid, beweging, stress of burn-out gepromoot of onderzocht wordt. Deze keer werd ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem gesponsord. Projectgroep CALM van de Bachelor Docent Dans op...