Grip op werkdruk (2): stressrisico’s in beeld
Werkdruk is een belangrijke veroorzaker van werkstress. Duurt de stressvolle periode lang, dan kan een werknemer stressklachten krijgen en op den duur overspannen en burn-out raken. In 2014 waren maar liefst 6 miljoen werkgerelateerde verzuimdagen een direct gevolg van werkdruk, werkstress of te moeilijk werk. Dit blijkt uit het TNO-onderzoek naar de psychosociale arbeidsbelasting in 2014. Een gerichte aanpak van de stressoren houdt medewerkers gezond, gemotiveerd en arbeidsgeschikt.
In 2014 hadden 7,1 miljoen werknemers te maken met werkdruk. Deze werkdruk had drie hoofdoorzaken: hoge taakeisen, problemen met de leidinggevende en/of te weinig regelmogelijkheden. Inzicht in de specifieke oorzaken en werksituatie binnen de eigen organisatie is nodig om de juiste maatregelen te kunnen nemen. Daarom ontwikkelde TNO voor grotere organisaties een stappenplan om de oorzaken van werkdruk systematisch in kaart te brengen en aan te pakken: TNO Werkdruk Wijzer (pdf).
Energiebronnen versus energievreters
Zijn de taakeisen hoog, dan neemt de werkdruk toe. Maar een hoge werkdruk betekent niet per definitie dat een werknemer ook stressrisico’s loopt. Hoge werkdruk kan bijvoorbeeld voldoende gecompenseerd worden doordat het werk leuk is en ontwikkelingsmogelijkheden biedt. Of de werkdruk wordt niet als stressvol ervaren, omdat een medewerker zich gesteund weet door een hecht team en goede werkfaciliteiten. Doorslaggevend is de balans tussen alle factoren van het werk die iemand energie geven en energie kosten.
Lees ook: Grip op werkstress (1): inzicht in de oorzaken
Bron:
TNO-presentatie tijdens praktijkdag ActiveHealthGroup | 7 april 2015