Grip op werkdruk (1): inzicht in de oorzaken

door | mei 13, 2015 | Burn-out nieuws

Steeds meer werknemers in Nederland ervaren een hoge werkdruk. De werkdruk veroorzaakt stress en langdurige stress leidt tot een hoger ziekteverzuim door stressklachten, overspannenheid en burn-out. Veel werkgevers vinden werkdruk dan ook een belangrijk risico en willen daar iets aan doen. Het TNO-onderzoek naar de psychosociale arbeidsbelasting in 2014 geeft onder andere inzicht in de oorzaken van werkdruk. Dit inzicht helpt om de juiste maatregelen te nemen.

Taakeisen is een neutraal begrip voor de hoeveelheid werk die iemand in een bepaalde tijd en met een bepaalde kwaliteit moet doen. Er is sprake van werkdruk als een medewerker lange tijd zijn werk niet afkrijgt of de gewenste kwaliteit echt niet kan leveren en hier zelf niets aan kan veranderen. In dat geval is de werkdruk een probleem voor zowel de werknemer als werkgever. Werkdruk is een belangrijke veroorzaker van werkstress (maar niet de enige oorzaak). Er is sprake van werkstress als iemand stressklachten krijgt door factoren die met het werk te maken hebben.

 

3 hoofdoorzaken van hoge werkdruk

 

1. Hoge taakeisen

De werkdruk en werkstress nemen toe als iemand meer moet doen of bijvoorbeeld beter moet presteren dan hij of zij kan. Uit het onderzoek blijkt dat 2,7 miljoen werknemers te maken hebben met hoge taakeisen.

2. Problemen met leidinggevende

Niets is zo belastend als een psychisch probleem, maar veel werknemers voelen zich daarin niet gesteund door hun leidinggevende. 1,3 miljoen werknemers vinden dat hun leidinggevende geen oog heeft voor het welzijn van de medewerkers.

3. Weinig regelmogelijkheden

Werknemers met meer eigen inbreng in de planning en uitvoering van hun werk hebben minder snel last van werkdruk en werkstress. Uit het TNO-onderzoek blijkt dat 3,1 miljoen werknemers werkdruk ervaren, omdat zij weinig eigen regelmogelijkheden hebben.

 

 

Bron:

TNO-presentatie tijdens praktijkdag ActiveHealthGroup | 7 april 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Stress: goed of slecht? De meningen zijn verdeeld

Stress is goed, volgens psychiater Christiaan Vinkers van het Hersencentrum UMC in Utrecht. Hij onderzoekt het gestresste brein van mensen. “Zes van de zeven werknemers heeft geen burn-out, zo kun je het ook bekijken.” Hoewel niet alle stress even slecht is, zijn...

Wie investeert in de gezondheid van werknemers?

Acht van de tien werkgevers beschouwen mentale gezondheid als belangrijke indicator voor het succes van het bedrijf. Vier van de tien Nederlandse bedrijven treffen daadwerkelijk preventiemaatregelen gericht op de mentale gezondheid van de werknemers. De sectoren...

Twintig procent van de werkenden burn-out

Onderzoeksinstituut TNO publiceerde afgelopen 19 december de ‘Arbobalans 2016’. Een groot tweejaarlijks onderzoek waarin onder meer werkdruk wordt onderzocht. Hieruit blijkt dat een vijfde van alle werkenden in Nederland op het randje van een burn-out balanceert....

Meer kans op burn-out met een bullshitbaan

Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze weinig zinvol werk doen. En dat levert een hoop stress en spanning op waarmee de kans op overspannenheid en burn-out alleen maar toeneemt. Onlangs was bij de VPRO Tegenlicht de documentaire ‘Mijn bullshitbaan’ te zien....