06 2095 6938 info@bofit.nl

Percentage jongeren met stress nog nooit zo hoog

door | aug 7, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Jongeren hebben heden ten dage meer en meer last van stress. De millennials zijn opgebrand, burn-out, depressief, in de war en in paniek. Hoe kan dat? Metro deed er een online onderzoek naar en ondervroeg ruim 1800 jongeren tussen de 18 en 34 jaar.

De cijfers zijn schrikbarend. 63 procent bezocht ooit een psycholoog en ruim 38 procent zit nog in therapie. 64 procent kent wel een paar mensen uit zijn of haar omgeving die ook psychologische hulp hebben ingeschakeld. 24 procent is op dagelijkse basis bang een burn-out te krijgen, 14 procent is overspannen. En dat terwijl je in deze jonge jaren juist nog zo flexibel bent. In april van dit jaar liet ook het Landelijke Platform Psychische Gezondheid, Fonds Psychische Gezondheid en Korrelatie, onderzoeken hoeveel jongeren stress ervaren. Ze ondervroegen 624 jongeren tussen 18 en 24 jaar naar psychische klachten. 43 procent hadden last van klachten als slecht slapen, piekeren, angstige of sombere gevoelens en eetproblemen. Van die 43 procent had maar liefst 80 procent die klachten al langer dan twee maanden. Ook uit eerder onderzoek blijkt dat zelfs scholieren al stress en hoge druk in hun dagelijks leven ervaren.

Reden van stress

Wat is voor deze jonge generatie de achterliggende reden van stress? Is het een zwakke generatie of is er meer aan de hand? De aanleiding dat jongeren een psycholoog bezoeken is vooral werkdruk, de druk van het sociale leven of de combinatie daarvan. Redenen als ‘de behoefte eeuwig perfect te zijn op alle fronten’, ‘onzeker’, ‘de druk op het werk/stage is veel te hoog, want voor mij tien anderen’ en ‘te veel keuzes op jonge leeftijd’ worden vaak genoemd. De jongeren zijn eigenlijk bijna nooit echt tevreden met zichzelf. Zij vinden het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. En sociale media zorgen voor nog meer druk in hun dagelijks leven.

Het perfecte leven

Over de opvoeding van de millenialgeneratie is al veel gezegd. Ze zouden verwend zijn en te vaak horen hoe geweldig ze zijn. Daardoor kunnen ze in hun volwassen leven maar moeilijk omgaan met kritiek en tegenslag. Problemen liggen niet aan henzelf maar altijd aan iemand anders. Daarnaast zijn ze gewend dat alles binnen handbereik ligt en ook nog snel te verkrijgen is. Geduld is daarom een woord dat deze generatie maar matig kent. Ook social media spelen een doorslaggevende rol. Millennials worden continu geconfronteerd met mensen die ‘zogenaamd’ allemaal succesvol zijn en het perfecte leven leiden. Ze vragen zich af waarom zij dat niet hebben en wijten dit aan zichzelf. Vervolgens gaan ze nog een tandje harder hollen want tenslotte moet je alles uit het leven halen.

Transitie

Toch is het ook een transitiegeneratie: een generatie die met heel veel nieuwe ontwikkelingen en onzekerheden te maken heeft waar de vorige generatie op sommige vlakken veel meer in een gespreid bedje terecht kwamen. Omdat deze millennials straks zo’n 75% van de bevolking gaat uitmaken is het zaak om te kijken naar een serieuze oplossing voor de enorme stress waar zij mee te kampen hebben.

 

Bronnen:
Ggznieuws.nl | 10 juli 2017
Metro.nl | 1 juli 2017

Vragen? Direct Contact? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis)

Bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wilt je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan hieronder op de knop.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 – 2095 6938 voor direct contact met BoFit-coach Bo Bogaard.
Krijgt je zijn voicemail? Spreek dan je telefoonnummer in, dan belt hij je terug.

Wij nemen binnen 24 contact met je op. Ook in het weekend.