Percentage jongeren met stress nog nooit zo hoog

door | aug 7, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Jongeren hebben heden ten dage meer en meer last van stress. De millennials zijn opgebrand, burn-out, depressief, in de war en in paniek. Hoe kan dat? Metro deed er een online onderzoek naar en ondervroeg ruim 1800 jongeren tussen de 18 en 34 jaar.

De cijfers zijn schrikbarend. 63 procent bezocht ooit een psycholoog en ruim 38 procent zit nog in therapie. 64 procent kent wel een paar mensen uit zijn of haar omgeving die ook psychologische hulp hebben ingeschakeld. 24 procent is op dagelijkse basis bang een burn-out te krijgen, 14 procent is overspannen. En dat terwijl je in deze jonge jaren juist nog zo flexibel bent. In april van dit jaar liet ook het Landelijke Platform Psychische Gezondheid, Fonds Psychische Gezondheid en Korrelatie, onderzoeken hoeveel jongeren stress ervaren. Ze ondervroegen 624 jongeren tussen 18 en 24 jaar naar psychische klachten. 43 procent hadden last van klachten als slecht slapen, piekeren, angstige of sombere gevoelens en eetproblemen. Van die 43 procent had maar liefst 80 procent die klachten al langer dan twee maanden. Ook uit eerder onderzoek blijkt dat zelfs scholieren al stress en hoge druk in hun dagelijks leven ervaren.

Reden van stress

Wat is voor deze jonge generatie de achterliggende reden van stress? Is het een zwakke generatie of is er meer aan de hand? De aanleiding dat jongeren een psycholoog bezoeken is vooral werkdruk, de druk van het sociale leven of de combinatie daarvan. Redenen als ‘de behoefte eeuwig perfect te zijn op alle fronten’, ‘onzeker’, ‘de druk op het werk/stage is veel te hoog, want voor mij tien anderen’ en ‘te veel keuzes op jonge leeftijd’ worden vaak genoemd. De jongeren zijn eigenlijk bijna nooit echt tevreden met zichzelf. Zij vinden het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. En sociale media zorgen voor nog meer druk in hun dagelijks leven.

Het perfecte leven

Over de opvoeding van de millenialgeneratie is al veel gezegd. Ze zouden verwend zijn en te vaak horen hoe geweldig ze zijn. Daardoor kunnen ze in hun volwassen leven maar moeilijk omgaan met kritiek en tegenslag. Problemen liggen niet aan henzelf maar altijd aan iemand anders. Daarnaast zijn ze gewend dat alles binnen handbereik ligt en ook nog snel te verkrijgen is. Geduld is daarom een woord dat deze generatie maar matig kent. Ook social media spelen een doorslaggevende rol. Millennials worden continu geconfronteerd met mensen die ‘zogenaamd’ allemaal succesvol zijn en het perfecte leven leiden. Ze vragen zich af waarom zij dat niet hebben en wijten dit aan zichzelf. Vervolgens gaan ze nog een tandje harder hollen want tenslotte moet je alles uit het leven halen.

Transitie

Toch is het ook een transitiegeneratie: een generatie die met heel veel nieuwe ontwikkelingen en onzekerheden te maken heeft waar de vorige generatie op sommige vlakken veel meer in een gespreid bedje terecht kwamen. Omdat deze millennials straks zo’n 75% van de bevolking gaat uitmaken is het zaak om te kijken naar een serieuze oplossing voor de enorme stress waar zij mee te kampen hebben.

 

Bronnen:
Ggznieuws.nl | 10 juli 2017
Metro.nl | 1 juli 2017

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Taboe: pesten op het werk

Pesten op het werk? Pesten onder volwassenen is iets wat vaker voorkomt dan je denkt. Er heerst nog een enorm taboe op pesten waardoor er nauwelijks openlijk over gesproken wordt. Toch heeft ruim 1,2 miljoen van de volwassenen het afgelopen jaar te maken gehad met...

Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in 2021 gestegen

Het afgelopen jaar steeg het ziekteverzuim in Nederland. Dat heeft ons in 2021 totaal 18 miljard euro gekost. Dat stelt verzekeraar Nationale Nederlanden in een rapport over de ontwikkelingen op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.   Bij de...

Een beetje bewegen maakt gelukkiger

Dat mensen met burn-out, depressie en andere stressverschijnselen baat hebben bij beweging is al een tijdje bekend. Maar zijn gelukkige mensen ook gelukkiger als ze vaker bewegen? Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit in Cambridge blijkt van wel. Zelfs een...

Natuur goed voor lichaam en geest

Heel wat mensen gaan tegenwoordig gebukt onder (werk)druk, stress en burn-out. Juist dan is het belangrijk om regelmatig in contact te komen met de natuur. Een flinke wandeling in het bos is gezond voor lichaam en geest. Je ademt verse lucht in, beweegt al je...