06 2095 6938 info@bofit.nl

Hoe herken je de ontwikkeling van een burn-out?

door | dec 23, 2014 | Burn-out nieuws |

Mensen met een burn-out voelen zich letterlijk opgebrand. De ziekte is het resultaat van een langzaam proces, waarvan uitputting meestal de eerste stap is. Werknemers met burn-outsymptomen gaan onderpresteren, hun productiviteit neemt af en zij verzuimen vaker en langduriger. Op tijd herkennen en bespreekbaar maken van de symptomen kan ziekteverzuim voorkomen.

Risicofactoren
Hoe je een burn-out oploopt, is intussen wel bekend. Vaak ontstaan burn-outklachten in een periode van extreme stress of een lange periode van stress zonder fase van herstel tussendoor. Een zware werklast en hoge eisen op het werk zijn de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van een burn-out. Andere belangrijke risicofactoren op het werk zijn in spanning leven met de leidinggevende, fysiek zware arbeidsomstandigheden en onvoldoende afwisseling en gebrek aan autonomie.

Lichamelijke, emotionele en mentale klachten
Een burn-out komt nooit uit de lucht vallen. Gaandeweg krijgen werknemers allerlei fysieke, emotionele en mentale klachten die er samen op wijzen dat er iets grondig mis is. Hoe herken je de ontwikkeling van een burn-out voordat mensen echt ziek worden?

Fysiek – Lichamelijke signalen zijn onder meer minder energie hebben, blijvend vermoeid zijn en last hebben van slaapstoornissen, zoals moeilijk inslapen, slapeloosheid en moe opstaan. Ook kan iemand last krijgen van duizelingen, hartkloppingen en hoofd- of buikpijn.

Emotioneel – Op gevoelsmatig vlak zijn er heel wat burn-outindicatoren. Het kan gaan om motivatieverlies, lusteloosheid of frustratie. Iemand kan concentratieproblemen hebben, moeite hebben met het onthouden van informatie en het gevoel hebben niet doeltreffend te zijn. Ook is vaak sprake van een lagere zelfwaardering, angstgevoelens en aanvallen van angst en paniek.

Mentaal – Ook bepaalde gedragsveranderingen kunnen erop wijzen dat iemand overspannen of burn-out raakt, zoals de neiging om zich te isoleren, minder menselijk te reageren tegenover anderen of zich agressiever op te stellen dan normaal. Mensen met een burn-out gaan ook minder efficiënt werken.

BRON: standaard.be | 16 december 2014

Vragen? Direct Contact? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis)

Bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wilt je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan hieronder op de knop.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 – 2095 6938 voor direct contact met BoFit-coach Bo Bogaard.
Krijgt je zijn voicemail? Spreek dan je telefoonnummer in, dan belt hij je terug.

Wij nemen binnen 24 contact met je op. Ook in het weekend.