Personeel langer ziek thuis door tekort aan bedrijfsartsen

door | jun 6, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het aantal werknemers dat met psychische klachten thuis zit neemt al lange tijd toe. Dit komt mede door het tekort aan bedrijfsartsen. Een werknemer kan pas na enkele weken terecht voor een afspraak.

 

Dat er een tekort aan bedrijfsartsen is, is niet nieuw. Al vanaf 2010 wordt er aan de bel getrokken. Jaarlijks worden te weinig bedrijfsartsen opgeleid. Ook de toekomst ziet er niet rooskleurig uit aangezien 40% van de bedrijfsartsen tussen nu en drie jaar met pensioen gaat.

 

Afspraak bedrijfsarts vertraagd verzuimproces

Bedrijfsartsen zijn hard nodig nu er steeds meer mensen met psychische klachten thuis komen te zitten. Wanneer een afspraak pas over vijf weken ingepland kan worden, dan komt ook het herstel- en verzuimproces stil te liggen. Naast tijd, kost dit de werkgever geld. Voor de werknemer is deze wachttijd niet bevorderlijk voor het herstel. Het is juist erg belangrijk dat er bij ziekte zo snel mogelijk wordt ingegrepen.

Ook werkgevers en ondernemers storen zich hieraan. Voorman Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL zegt hierover: “Het is heel moeilijk hard te maken, maar het lijkt erop dat arbodiensten sneller geneigd zijn om tegen zieke werknemers te zeggen dat ze het eerst maar twee weken aan moeten kijken. Om vervolgens pas het dossier te openen.”

 

Werknemer eerst op adem komen

Met die reactie van het ONL is bedrijfsarts Corné Roelen van Arbo Unie het niet helemaal mee eens. “Werknemers met psychische klachten krijgen inderdaad het advies om eerst even thuis bij te komen. Maar dat is onderdeel van het herstelplan. In deze crisisfase is rust en regelmaat heel belangrijk.” In deze fase heeft het volgens de bedrijfsarts weinig nut om het gesprek aan te gaan. Een afspraak wordt pas gemaakt als de werknemer een beetje op adem is gekomen. Dan wordt er gekeken welke aanpassingen er nodig zijn om goed te functioneren. Wel geeft Roelen aan dat er mogelijk iets misgaat in de terugkoppeling naar de werkgever. “We gaan er, misschien wel ten onrechte, vanuit dat de werkgever wel begrijpt waarom iemand net kan werken.”

 

Andere oplossingen

Feit blijft dat er met het tekort aan bedrijfsartsen verzuimtrajecten onnodig lang duren en de werkdruk op collega’s toeneemt. Misschien dat een andere rolverdeling de situatie (deels) kan oplossen. Daar pleit oud-bestuurslid Oval, de brancheorganisatie van arbodiensten, Titus Kramer voor. Hij vindt dat arboverpleegkundigen en casemanagers meer bevoegdheden zouden moeten krijgen zodat het doorverwijzen naar psychologen en burn-outdeskundigen versneld kan worden.

De Arbo Unie doet het op een andere manier. Zij maken sinds kort gebruik van een online triage tool. Wanneer een medewerker zich heeft ziekgemeld vult hij hier een vragenlijst in. Door middel van algoritmes wordt bepaald of dit een lang- of kortdurend ziekteverzuim gaat worden. Bij langdurig verzuim wordt er snel een afspraak met de bedrijfsarts gemaakt zodat er kan worden doorverwezen en de zieke medewerker met behandeling kan starten. Dat betekent wel: op zijn vroegst na twee weken.

 

 

 

 

Bronnen:

Noordhollands Dagblad | 3 juni 2022

Aevitae.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Herken deze symptomen van stress

Overspannenheid of een burn-out wordt voorafgegaan door een langere periode van ongezonde stress en onvoldoende ontspanning. Eerst krijg je ‘gewone’ stressklachten, zoals buikpijn of je slaapt slechter. Deze klachten kunnen voor iedereen verschillend zijn. Duurt de...

Gezond bewegen (1): half uur p/dag

De uitspraak ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ stamt al uit de oudheid, maar geldt nog steeds. Bewegen is goed voor je lichaam, geest en denkvermogen. In beweging zijn leidt je bijvoorbeeld af van ongecontroleerd eten, je verbruikt er meer energie door en...

Stress maakt je vatbaarder voor ziektes

Langdurig stress ervaren is ongezond voor lichaam en geest. Stress kost veel energie en als je batterij letterlijk op gaat, dan kan zelfs een onschuldig virus je echt ziek maken. Heb je energie genoeg en zit je lekker in je vel, dan ben je minder vatbaar voor...

Energiebronnen helpen burn-out voorkomen

Stress op de werkvloer is in ons land het grootste beroepsrisico. Circa 12 procent van de werknemers heeft symptomen van overspannenheid of een burn-out (bron: CBS). Het vervallen van werktaken helpt niet om deze stressklachten te voorkomen. Energiebronnen werken...