Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-out gevolg van langdurige stressklachten

door | jun 10, 2014 | Burn-out nieuws

Als je een burn-out hebt voel je je lichamelijk en psychisch totaal uitgeput. Opgebrand. Dit is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds ernstiger zijn geworden en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme hebben meer kans op een burn-out.

Mensen met een burn-out twijfelen aan hun kwaliteiten. Niet alleen op het werk of op school, maar ook op privégebied. Als gevolg van de totale lichamelijke en psychische uitputting lukken gewone dagelijkse handelingen niet meer, zoals boodschappen doen, op visite gaan of een film kijken.

Burn-out: te veel druk en onzekerheid

Hoge werkdruk en onzekerheid over werk of school worden vaak genoemd als oorzaak van een burn-out. Net als het feit dat we in onze huidige samenleving worden overladen door grote hoeveelheden informatie en nieuws en steeds sneller moeten reageren op trends en ontwikkelingen. Ook social media kunnen een bron van stress zijn: constant meedoen wordt als normaal gezien. Niet iedereen kan hier even goed mee omgaan.

Voorkom een burn-out

Het Fonds Psychische Gezondheid (FPG) ziet de afgelopen jaren een flinke stijging in de vraag naar informatie over stress en burn-out. Maar liefst 13 procent van de Nederlandse beroepsbevolking heeft last van burn-outklachten. Bij (laagopgeleide) jongeren komt een burn-out nog vaker voor en ook scholieren hebben last van ongezonde stress. Als je een burn-out hebt, dan kan het maanden of zelfs jaren duren voordat je weer hersteld bent. Het FPG benadrukt dan ook dat een burn-out vooral voorkómen moet worden.

Luister naar de signalen van je lichaam

Een burn-out wordt voorafgegaan door een langere periode van ongezonde stress en onvoldoende ontspanning. Een beetje stress is niet zo erg; dit kan je helpen om beter te presteren. Ongezond wordt het als de stress niet minder wordt en je onvoldoende tijd hebt om te herstellen. Luister daarom naar je lichaam en doe iets met de signalen.

 

 

Bron:

Gezondheid & Co (NDC Mediagroep) | 05.05.2014

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Min. SZW: preventie uitval door stress

Deze maand (april) start het ministerie SZW de uitvoering van de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Preventie van uitval door stress, overspannenheid en burn-out levert een belangrijke bijdrage aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De uitvoering...

Werkstress voorkomen, hoe doen grote werkgevers dat?

Grote werkgevers ontwikkelen in toenemende mate preventief beleid om excessieve werkstress te verminderen en de risico's van burn-out beheersbaar te houden. Veel van de grootste beursgenoteerde bedrijven gaan zich actief bemoeien met de gezondheid van hun personeel...

Grip op werkdruk (1): inzicht in de oorzaken

Steeds meer werknemers in Nederland ervaren een hoge werkdruk. De werkdruk veroorzaakt stress en langdurige stress leidt tot een hoger ziekteverzuim door stressklachten, overspannenheid en burn-out. Veel werkgevers vinden werkdruk dan ook een belangrijk risico en...

Stress en burn-out: meer uitval verwacht deze herfst

Werkgevers verwachten deze herfst dat het verzuim zal gaan toenemen. Dat blijkt uit onderzoek onder 250 werkgevers in opdracht van dienstverlener HCS.    Werkgevers maken zich zorgen over het mentale welzijn van hun werknemers. Zo verwacht een derde dat er een...