Twee uur per week in de natuur maakt gezond

door | jun 17, 2019 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Vorig jaar werd er al onderzoek gedaan naar de relatie tussen de natuur en de mens. Toen onderzocht Wageningen Evironmental Research welke invloed de natuur heeft op je geluksgevoel. Nu is bekeken hoe je gezondheid wordt beïnvloed.

In het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Report verscheen onlangs een onderzoek uit Groot Brittannië naar de invloed van de natuur op je gezondheid. Bijna 20.000 landgenoten werden ondervraagd. Ze moesten onder andere aangeven hoeveel tijd ze in een natuurlijke omgeving als de bossen of een park hadden gespendeerd. Conclusie van dit onderzoek: minstens twee uur per week in de natuur hangt samen met een betere gezondheid en een beter welbevinden. Ook als deze tijd wordt verspreid. Je hoeft dus niet per se twee uur achter elkaar in de natuur te zijn.

Recreatie- of natuurgebied

Overigens blijkt wel dat het uitmaak wáár je je tijd spendeert. Een beetje in de tuin luieren of langs een groenstrook in de stad banjeren, heeft lang niet zo veel invloed. Het gaat er echt om dat je in recreatie- of natuurgebied vertoeft. Een groene omgeving in je dorp of stad helpt ook niet per se om gezonder te worden. Wel blijkt het je aan te zetten om meer tijd in de natuur te spenderen.

Chronische ziekten

De vraag blijft of gezonde mensen vaker de natuur in gaan of dat je van de natuur gezonder wordt, blijft een beetje de-kip-en-het-ei-verhaal. Echt onderzoek is hier namelijk nog niet naar gedaan. Toch blijkt uit het eerder genoemde onderzoek dat ook mensen met langdurige aandoeningen of chronische ziekten de natuur in trekken. Het zijn dus niet alleen de kerngezonde mensen die dit doen. Blijft natuurlijk nog de vraag of de natuur helpt bij het herstel van deze ziekten.

Herstel van burn-out in de natuur

Bij BoFit durven we daar wel ‘ja’ op te zeggen. Wij denken dat de natuur een positieve invloed heeft op het herstel van mensen met een burn-out. En dan zeker in combinatie met bewegen. Zoals uit een ander onderzoek blijkt, worden mensen gelukkiger van de natuur. En gelukkige gevoelens hebben een positieve invloed op het lichaam. Daarnaast stimuleert de natuur – en dan vooral een omgeving met bomen – natural killer cells in het lichaam die een belangrijke rol spelen bij je immuunsysteem. En dat is belangrijk voor je herstel. Daarom herstel je bij BoFit in de natuur door middel van bewegen en coaching. Zo profiteer je optimaal.

 

 

 

Bron:

Nrc.nl | 14 juni 2019

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Onderzoek TNO: continue stress funest voor gezondheid

Hoe het brein reageert op stress, is allesbepalend voor het oplopen van depressiviteit, PTSS, trauma en burn-out. Victor Kallen, doctor in de neuroscience bij TNO, doet er onderzoek naar. Zo blijkt het eerste anderhalf uur na een schokkende gebeurtenis cruciaal in...

Werkgevers willen testen op alcohol en drugs op het werk

Hoeveel werknemers gebruiken drugs en alcohol tijdens hun werk? En veroorzaakt dit meer bedrijfongevallen? Het Trimbos deed onderzoek in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Werkgevers willen namelijk meer testen op het werk. ...

Werkdruk leidt tot hoog ziekteverzuim in het onderwijs

Van alle werkenden is het onderwijspersoneel het vaakst ziek. De toenemende werkdruk in het onderwijs is de belangrijkste oorzaak van het hoge percentage ziekteverzuim. Het gemiddelde ziekteverzuim onder alle werkenden is 3,7 procent en in het onderwijs is dat 4,9...