Bore-out behandeling en het verschil met burn-out
Bore-out behandeling. Verveel jij je met enige regelmaat op je werk? Doe jij je werk op routine? Is de uitdaging ver te zoeken? Misschien heb je wel last van een bore-out. Net als een burn-out is heb je professionele begeleiding nodig om hiervan af te komen. Alles over de bore-out, en het verschil met een burn-out.
Bijgewerkt op 21 juni 2024
Bore-out behandeling: hier moet je op letten
Een bore-out noemen ze ook wel het zusje van een burn-out. De klachten zijn namelijk vaak hetzelfde, alleen de aanleiding is anders. En dat is vaak het verwarrende. Omdat je niet per se in een stressvolle situatie zit, denk je dat je je aanstelt of loop je lang door met je klachten. Toch is het heel belangrijk professionele hulp te zoeken om zo veel mogelijk uitval te voorkomen. Maar welke bore-out behandeling kies je? De meeste mensen kiezen voor een coach of psycholoog. Wil je de verschillen weten? Lees dan dit blog: Verschil coach en psycholoog? Ontdek de 7 verschillen.
Een bore-out, wat is dat precies?
Deze energieziekte heeft nagenoeg dezelfde symptomen als een burn-out. Uitputting en stress bijvoorbeeld. Alleen worden ze in het geval van een bore-out veroorzaakt door pure verveling. Het is dan ook niet voor niets dat het vooral mensen met een flinke dosis ambitie treft. Zij raken juist gestrest van niets doen, opgebrand door de verveling en door het gebrek aan uitdagingen.
Een bore-out is niet nieuw
Het is overigens niet vreemd dat je nog niet (vaak) van de term ‘bore-out’ gehoord hebt. Het is een relatief onbekende aanduiding voor het broertje van burn-out. Toch lijdt een op de zeven kantoormedewerkers aan een bore-out. Althans dat zeggen de Zwitserse onderzoekers Philippe Rothlin en Peter Werder. Zij schreven het boek: Bore-out, als verveling je werk wordt en introduceerden hierin de nieuwe term ‘bore-out’ voor een oud verschijnsel, namelijk het gebrek aan motivatie voor en verveling op het werk.
3 elementen van een bore-out
Volgens Rothlin en Werder bestaat een bore-out uit drie elementen:
1. De verveling
In eerste instantie lijkt jouw baan je leuk, je hebt immers niet voor niets gesolliciteerd. Echter, na een tijdje vind je de meeste werkzaamheden die je moet doen niet meer uitdagend en zelfs saai. Alleen weet je niet wat je hieraan moet doen. Het resultaat is dat je werk je geen energie geeft, maar juist kost. Je voelt je niet alleen lusteloos, maar ook hulpeloos.
2. Het gebrek aan uitdaging
Alhoewel het soms best fijn is om even niet te hoeven nadenken, van stelselmatig onder je niveau werken wordt niemand blij. Mentale uitdagingen zijn ver te zoeken en dat nekt je. Want je kunt meer, alleen is dat niet mogelijk in je huidige functie.
3. Het gebrek aan interesse
Start je net met een nieuwe baan, dan is alles nieuw en word je continu getriggerd. Maar na verloop van tijd wekt het werk wat je doet steeds minder je interesse. Het is steeds minder interessant, totdat jouw taak en het bedrijf je helemaal niet meer kan boeien.
De symptomen van een bore-out
De symptomen van een bore-out lijken erg op die van een burn-out. Zowel lichamelijk als mentaal ben je uitgeput en functioneren in het dagelijks leven is een opgave in plaats van een normaal gegeven. Mensen met een bore-out kampen bovendien vaak met een laag zelfbeeld.
Heb jij wel of geen bore-out? Wees alert wanneer je:
- slecht slaapt;
- ook overdag moe bent (lichamelijk en mentaal);
- weinig zelfvertrouwen hebt;
- de neiging hebt je werk uit te stellen of te doen alsof je hard werkt;
concentratie ver te zoeken is; - nergens zin in hebt.
Een bore-out is de geniepige variant van die bekende burn-out. Hij sluimert eerst een tijdje rond en slaat dan hard toe.
Lees het ervaringsverhaal van Marjolein. Ook bij haar duurde het eventjes voordat ze door had dat ze kampte met een bore-out.
De vicieuze cirkel
Veel mensen belanden in, een voor bore-out typerende, vicieuze cirkel. Ze worden niet meer geprikkeld om hun hersenen te gebruiken en raken hierdoor mentaal uitgeput. Faalangst en gebrek aan zelfvertrouwen komen om de hoek kijken en de twijfel slaat toe. De kracht om de situatie te veranderen ontbreekt aan alle kanten.
Een bore-out kan iedereen overkomen
Misschien denk je dat alleen mensen op kantoor last hebben van een bore-out. Maar dat is niet waar. Het komt voor in alle beroepsgroepen en alle leeftijdscategorieën. Of je nu werkt als caissière, pedicure, winkelbediende, leraar, manager of psycholoog. Het kan komen door repeterend werk of een teruglopend aantal klanten. Je kunt een starter op de arbeidsmarkt zijn of twintig jaar ervaring hebben. Een bore-out kan echt iedereen overkomen
Bron: