Meer gezondheidsklachten door geldstress
Geldstress leidt naar meer gezondheidsklachten. Dat wisten we natuurlijk al, maar dankzij de coronacrisis is er sprake van een boemerangeffect. Een gezondheidscrisis die een economische crisis veroorzaakt en die vervolgens opnieuw een gezondheidscrisis opwekt. Tot deze conclusie kwam de organisatie Wijzer in Geldzaken dat op initiatief van het ministerie van Financiën voorlichting geeft over financiële zaken.
De gezondheidsklachten die mensen met geldstress ondervinden zijn bijvoorbeeld angstklachten, depressies, hoofdpijn en slecht slapen. Dat deze klachten zullen gaan toenemen, blijkt uit voorspellingen uit diverse hoeken. “We zien nu al meer zorgen en stress bij zzp’ers en flexwerkers die minder uren kunnen werken,” zegt Olaf Simonse van Wijzer in Geldzaken. Met het op termijn verdwijnen van de coronasteunpakketten verwacht Simonse een enorme toename van schuldproblemen en dus gezondheidsproblemen. Tijd om dus nu al actie te ondernemen en te kijken hoe deze klachten die ontstaan uit geldzorgen kunnen worden verholpen of liever nog, voorkomen worden. Huisartsen kunnen hier onder andere een rol in spelen.
Geldstress bespreekbaar maken
Inmiddels is er een proefproject gestart in 26 gemeenten, ondersteunt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierbij worden huisartsen door middel van een handleiding en e-learningmodule begeleid om zo geldzorgen bespreekbaar te maken. Simonse hoopt dat het aantal gemeenten snel opgeschaald kan worden zodat direct kan worden ingegrepen. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld eerst vijf jaar rondlopen met schulden voordat ze hierbij hulp gaan zoeken. Toch zit er ook een pluspunt aan deze coronacrisis. “Iedereen is erdoor getroffen, dus je hoeft je niet voor de gevolgen te schamen”, aldus Simonse.
Bron:
Nos.nl | Bart Kamphuis