Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bespreek werkstress op tijd

door | dec 3, 2014 | Burn-out nieuws

Zelden grijpen werkgevers op tijd in als een medewerker werkstress ervaart. Maar liefst 1 miljoen werknemers in Nederland lopen de kans om burn-out of overspannen te raken als gevolg van een te hoge werkdruk of andere stressfactoren op het werk. Hoe eerder je de signalen van werkstress herkent en bespreekbaar maakt, hoe kleiner de kans op een (langdurig) zieke medewerker.

Op dit moment lijkt het aantal stressfactoren in onze levens groter dan ooit. Door de recessie zijn we bang onze baan te verliezen en is de werkdruk gestegen. Door de vergrijzing moeten we langer doorwerken. We leven in een 24-uurseconomie waarin we ook in onze vrije tijd steeds meer bezig zijn met ons werk. Onder andere door technologische ontwikkelingen die het mogelijk maken om overal en continu bereikbaar te zijn. Als je continu werkt, krijgt je lichaam onvoldoende kans om te ontspannen en herstellen. En ook de overvloed aan keuzemogelijkheden die we tegenwoordig hebben, kan angst en daardoor stress veroorzaken: wat als ik de verkeerde carrièrestap maak?

Herken de eerste signalen van stress

De psychische klachten die stress veroorzaakt zijn in het begin vaak ongrijpbaar, zowel voor de persoon zelf als de omgeving. De gevolgen van een gebroken been zijn veel duidelijker. Stress sluipt vaak iemands leven in. De signalen beginnen heel subtiel, maar zijn na verloop van tijd niet meer te ontkennen: slapeloosheid, oververmoeidheid, opgejaagd gevoel, somberheid, labiel zijn, kortaf doen en tal van lichamelijke klachten. Met als gevolg een steeds slechter presterende medewerker en een negatief werkklimaat.

Ga op tijd in gesprek met elkaar

Niets is zo belastend als een psychisch probleem. Toch vinden veel medewerkers het lastig om werkstress te bespreken met hun leidinggevende. Zij zijn bijvoorbeeld bang voor eventuele negatieve consequenties voor hun carrière. Of hun werkstress is mede ontstaan door privéproblemen en die moeten zij zelf oplossen toch? Gaat u als werkgever het gesprek ook niet aan, dan is de kans groot dat de medewerker in kwestie zich op den duur vanwege psychische redenen ziekmeldt. Als op dat moment al sprake is van overspannenheid of burn-out, dan zal het herstel veel tijd vragen. Werkstress kan zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid. Hoe eerder jij of jouw medewerker aan de bel trekt, hoe kleiner de kans op een zieke medewerker en langdurig verzuim.

 

 

Bron:

intermediair.nl | 20 november 2014

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Betere prestaties? Prikkel de motivatie!

Onderzoeken tonen aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen de prestaties van medewerkers en hun motivatie voor het werk. De best presterende werknemers zijn drie keer zo gemotiveerd als hun collega’s. Helaas voelt een grote groep werknemers zich niet (circa...

Gezond bewegen (1): half uur p/dag

De uitspraak ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ stamt al uit de oudheid, maar geldt nog steeds. Bewegen is goed voor je lichaam, geest en denkvermogen. In beweging zijn leidt je bijvoorbeeld af van ongecontroleerd eten, je verbruikt er meer energie door en...

Vermoeidheid door thuiswerken, stress en corona enorm toegenomen

Nederland is moe, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Van het thuiswerken en de corona. De voorspelling is dat er straks een golf aan burn-outs aankomt.   De stress van het thuiswerken en de coronacrisis gaat ons niet in de koude kleren zitten. Een tijd geleden...